Tallinnassa majaansa pitävä highend-hifivalmistaja Estelon on uudistanut Extreme-lippulaivakaiutintaan. Pääsuunnittelija ja yhtiön osaomistaja Alfred Vassilkov on pannut uutuusmalliin parastaan, mitä on 35 vuoden urallaan oppinut.

Muotoilultaan kaiuttimessa ei ole uutta, mutta teknisesti kylläkin. Extreme Mk II:n keskiäänielementti on vaihdettu Accutonin 168 millimetrin elementtiin, jossa on käytetty keraamista CELL-kartiota. Valmistaaja lupaa sen tarjoavan nopeaa ja artikuloivaa toistoa. Myös timanttikalvoinen 25 millimetrin diskanttielementti on uudistettu. Sen luvataan toistavan 60 kilohertsiin saakka ja pysyvän säröttömänä ihmisen koko kuuloalueella. Bassoista vastaa kaksi 250 millimetrin alumiinista Accuton CELL -elementtiä sekä vastaavan kokoinen elementti basso-keskiäänisenä.

Jakosuotimen keloja, kondensaattoreita ja vastuksia on päivitetty parempiin. Sisäisessä johdotuksessa on käytetty Kubala-Sosnan kuparikaapelia. Kaiutinterminaaleina on nyt suorakytkentäliittimet, joiden luvataan parantavan soundin avoimuutta ja nyanssien toistoa. Kaiuttimen impedanssi on kolme ohmia, joten vahvistimeltakin vaaditaan potkua.

Kotelo on valmistettu marmoriin pohjautuvasta materiaalista. Muodossa on estetiikan ohella takana sekin, että vältetään samansuuntaisia seiniä ja siten myös resonansseja. Kuten ensimmäisen sukupolven Extremessä myös uudessa on modulaarinen rakenne, jonka ansiosta kaiuttimen yläosaa voi nostaa ja laskea ja säätää diskanttielementin syvyyttä. Näin kaiuttimen voi säätää huoneeseen paremmin sopivaksi. Yläosa on myös eristetty alaosasta, jolloin basso-osaston aiheuttamat värittymät vähenevät.

Viimeistelyvaihtoehdot on nyt uusittu ja kaiutin on mahdollista toimittaa valmiiksi koottuna. Värivaihtoehtoina ovat Midnight Opera, Bronze Royale, Lunar Eclipse ja Nordic Emerald. Kaikkia niitä yhdistää kaksisävyinen korkeakiiltolakkaus.

www.es­te­lon.com

www.hi­fis­tu­dio.fi