Ranskalainen audiovalmistaja Focal viettää 40-vuotisjuhliaan tänä vuonna. Münchenin highend-tapahtumassa on luvassa uutuuslaitteita, mutta yhtiö on päättänyt yllättää uudella aluevaltauksella jo sitä ennen.

Astral 16 on AV-prosessori ja -vahvistin, joka on kehitetty yhteistyössä toisen ranskalaisyrityksen Immersive Audio Technologiesin kanssa. Se tarjoaa nimensä mukaisesti 16 kanavaa. Niistä 12:ssa on d-luokassa toimivat Pascal Audio -päätevahvistimet. Loput neljä on esivahvistettuja ja varustettu balansoiduilla xlr-liitännöillä. Digitaalisia signaaliprosessoreita on pelkästään audiokäyttöä varten neljä kappaletta. Tarjolla on muun muassa suotimia, taajuuskorjain ja bassonhallinta.

Jatkuvaa tehoa luvataan kahdeksan ohmin kuormalla 200 wattia, jos käytetään kaikkia 12 kanavaa. Harmoninen kokonaissärö on silloin 0,1 %. Yhden prosentin säröllä tehoa irtoaa vielä 50 wattia lisää. Pienemmällä impedanssilla vahvistimesta on mahdollista saada jopa 500 watin teho kaikkiin kanaviin samanaikaisesti.

Kanavia voi käyttää myös monona ja bi-amp-käytössä. Virtalähteitä laitteessa on kolme kappaletta – yksi kappale kutakin neljän kanavan ryhmää kohden. Digisisääntuloina on kolme koaksiaalista ja kolme optista liitäntää, analogisina sisääntuloina on neljä rca-liitäntää.

Musiikkia pystyy siis kuuntelemaan toisessa huoneessa samaan aikaan kun toisessa kuunnellaan musiikkia. Sovellus on ladattavissa iPadille, ja sillä voi säätää järjestelmää huonekohtaisesti. Se tarjoaa myös teknistä tukea ja laitediagnostiikkamahdollisuuden, jolloin laitetta on mahdollista säätää tehtaalta käsin. Kodinhallintajärjestelmistä Astral 16 tukee Control4:ää, Crestronia, Savantia ja RTI:tä.

Vahvistin tukee enimmillään 192 kilohertsin näytteenottotaajuutta ja ääniformaateista muun muassa Dolby Atmosta ja DTS:X:ää. Huonekorjaus sujuu Dirac Livellä, jota varten mukana tulee kalibroitu mittamikrofoni. Vahvistimessa on seitsemän hdmi-sisääntuloa. Hdmi-ulostuloja on kaksi, ja toinen niistä tukee hdmi 2.0 arc:ta. Vahvistin tukee 4k UHD -kuvaa, hdr10:tä, hlg:tä ja Dolby Visionia.

Hinta on Suomessa ja muualla Euroopassa 20 tuhatta euroa.

www.focal.com

www.kruunuradio.fi