Usein valinnan lattia- ja jalustakaiuttimien välillä sanelee kuuntelutilan koko. Kaikissa olohuoneissa ei yksinkertaisesti ole tilaa perinteisille lattiakaiuttimille. Otimme testiin Indiana Linen lattiakaiuttimet, jotka ovat sarjassaan pienimmästä päästä. Niiden kaveriksi nappasimme kainaloon varmuuden vuoksi myös subbarin samalta valmistajalta.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: AVPlus-toimitus & valmistaja

Italialainen hifimerkki Indiana Line ei ole monille tuttu valmistaja, mutta se on ollut olemassa jo reilut 30 vuotta. Mallisto keskittyy pitkälti edullisiin kaiuttimiin. Myös tällä kertaa testaamamme Tesi 542 LB -malli on lattiakaiuttimeksi edullisemmasta päästä noin 700 euron parihinnallaan. Tosin Indianalta löytyy myös halvempi Nota-sarja, johon kuuluu lattiakaiuttimet vielä parisataa euroa halvemmalla.

Tesi-kaiuttimet ovat myös matalat, noin raavaan miehen vyötärön korkeudelle yltävät. Tässä vaiheessa monen hifihenkisen hälytyskellot kilisevät. Pieni kotelotilavuus ja edullinen hinta – niistä ei voi seurata hyvää, vai voiko?

Indiana Line Tesi 542 LB -kaiuttimet ovat kolmiteiset ja sijaitsevat refleksikotelossa, jonka portti on sijoitettu eteen verkon taakse. Basso- ja keskiäänielementit ovat halkaisijaltaan 120-milliset, kun taas diskanttipuolen hoitaa 26 millimetrin dome.

Pientä ja kaunista

Kun Indiana Linen Tesi 542 LB -kaiuttimet kääräisee paketista, ensin hämmästyttää niiden pienuus. Ne ovatkin lattiakaiuttimiksi joka suhteessa kompaktit, sillä ne ovat matalat, kapeat ja ohuet, joten ne vaativat harvinaisen vähän lattiapinta-alaa. Sisustusystävällisyys näkyy koon lisäksi viimeistelyssä, joka on siistiä ja tyylikästä. Viimeistelyvaihtoehtoina on tarjolla pianovalkoinen ja pianomusta. Takaa löytyy naparuuvimalliset kaiutinliitännät, jotka tukevat kaksoisjohdotusta tai kahden vahvistimen käyttöä.

Kaiuttimet ovat kolmiteiset ja sijaitsevat refleksikotelossa, jonka portti on sijoitettu eteen verkon taakse. Basso- ja keskiäänielementit ovat halkaisijaltaan 120 millimetrin kokoiset, kun taas diskanttipuolen hoitaa 26 millimetrin dome.

Basso- ja keskiäänielementin välinen jakotaajuus sijaitsee 180 hertsin taajuudella, eli bassoelementti keskittyy todellakin bassotaajuuksiin. Toistoalueen myös ilmoitetaan ulottuvan kaiuttimen kokoon nähden mukavan alas 38 hertsiin.

Takaa löytyy naparuuvimalliset kaiutinliitännät, jotka tukevat kaksoisjohdotusta tai kahden vahvistimen käyttöä. Manuaalista löytyy havainnolliset kuvat siitä, kuinka kaiuttimet on hyvä kytkeä.

Mukana tulee suojakankaat, asennushanskat, manuaali ja refleksiaukon plugi, jolla voi halutessaan säätää hieman bassontoistoa. Kaiuttimen alle tulee mukana liimapinnalla varustetut kumilätkät. Manuaalista erityismaininnan ansaitsee se, että siinä annetaan mukava kattaus sijoittelu- ja asennusvinkkejä, joten aloittelijakin osaa karttaa pahimmat karikot kaiuttimille sopivaa paikkaa etsiessä. Manuaalissa opastetaan myös kaksoisjohdotuksen ja kahden vahvistimen käytön saloihin havainnollisilla kuvilla. Turhan usein oletetaan, että moiset hienoudet ovat kaikkien tiedossa.

Heti kättelyssä paljastuu myös kaiuttimien selkein miinuspuoli. Ne pysyvät pystyssä melko kiikkerästi, sillä pohjan pinta-ala on pieni. Kaiutinta keikutellessa on selvää, että kotieläinten tai jälkikasvun vauhdikkaissa leikeissä ne eivät välttämättä pysy pystyssä ilman jonkinlaista jalustaa tai ainakin tassuja.

Yllättävää ulottuvuutta

Kokeilimme kaiuttimia NADin C316BEE V2 -vahvistimen kanssa. Etukäteen hieman epäilytti, miten kotelotilavuudeltaan näinkin pienet kaiuttimet suoriutuvat bassontoistosta. Laitoimme kaiuttimet oitis tulikokeeseen, aluksi ilman subbaria. Basson voimavarojen testaamiseen käyttämämme Massive Attackin Angel soi muhkeasti, kovimmassakin kurituksessa alataajuuksilla vain aavistuksen mutaisesti.

Ei ole lainkaan poikkeuksellista, että kyseisen kappaleen kohdalla basson voimavarat tulevat vastaan, joten Indiana Linet suoriutuivat niistä koko- ja hintaluokassaan hyvin. Jos oma musiikkimaku suuntautuu pikemminkin perinteisiin bändisoittimiin, vastaaviin ongelmiin ei törmää. Käytännössä kaiuttimien kanssa ei välttämättä tarvitse subbaria ainakaan musiikin toistossa.

Keskialueella toisto on vaivatonta ja tarkkaa. Kokonaissävy on varsin neutraali ja hillitty. Vaikka kaiuttimet eivät ole aivan innostavimmat kuulemamme, ne eivät toisaalta kuitenkaan ole toistoltaan tylsät. Kaiuttimet toimivat mukavasti monenlaisella musiikilla – konemusiikilla, rockilla, metallilla, ruuhkaisella jazzilla ja herkissä pianovetoisissa balladeissa.

Hillityn sävyisillä kappaleilla toisto on kuitenkin vielä aavistuksen nautittavampaa. Täyteen miksattu metallimättökin säilyy mukavan erottelevana. Diskanttitoistoa tosin saattaa joutua aavistuksen verran himmailemaan, kuuntelutilasta riippuen. Tilavaikutelmaltaan toisto on avaraa.

Ääntäkin kaiuttimista lähtee kohtuullisen mukavasti kuuntelutilassamme, joka on kooltaan keskimääräistä olohuonetta suurempi.

Jakosuodin on sijoitettu suoraan kaiutinterminaalin taakse, ja suodattimen komponentit ovat kaiuttimen hintaluokkaan nähden laadukkaita.

Vaikka kotelo on pieni ja periaatteessa sellaisenaan jo tukeva, niin seinämien välillä on lisäksi ylimääräiset poikittaistuet.

YHTEENVETO

Pätevät pieneen tilaan

Indiana Linen Tesi 542 LB -kaiuttimista jäi kaikkiaan hyvinkin positiivinen kokonaistuntuma. Ne soveltuvat aloitteleville hifisteille mutta myös pienikokoisempaa settiä hakevalle perusharrastajalle.

Kaiuttimet ovat aloittelijaystävälliset ensinnäkin mainion manuaalin ansiosta mutta myös siksi, että niillä pärjää pitkälle. Musiikin kuuntelussa ei välttämättä muuta tarvitakaan. Koska kaiuttimet eivät ole nirsot soitettavan musiikin suhteen ja ne ovat sävyltään neutraalit, niitä on helppo suositella yhdeksi harkinnan arvoiseksi vaihtoehdoksi kenelle tahansa, musiikki- ja saundimieltymyksistä riippumatta.

Kaiuttimen kiikkeryys on ainoa varsinainen heikkous. Se on syytä ottaa huomioon, sillä kaatuva kaiutin voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita lemmikki- tai lapsiperheessä. Jos sillä ei ole omassa kotitaloudessa painoarvoa, kaiuttimia voi suositella lämpimästi.

+ Hyvä käyttöohje
+ Siisti viimeistely
+ Kompakti koko
+ Sopii monenlaiselle musiikille
+ Basson ulottuvuus
– Kiikkeryys

Indiana Line Tesi 542 LB

Hinta: 699 euroa / pari

Edustaja: www.hifitalo.fi
Lisätietoa: www.coral-indianaline.com

Toimintaperiaate: 3-tie, bassorefleksi
Herkkyys (2,83 V / 1 m): 91 dB
Impedanssi: 4–8 Ohm
Mitat (l x k x s): 135 x 825 x 240 mm
Paino: 9,4 kg / kpl
Värivaihtoehdot: Pianovalkoinen, pianomusta


Lisää lämpöä ja tanakkuutta efekteihin

Testaamamme Indiana Linen Basso 922 LB on viimeistelyltään tyylikkään pianovalkoinen ja soveltuu sen vuoksi ulkomuotonsa puolesta mainiosti kaveriksi Tesi 542 LB -lattiakaiuttimille. Hintaluokka on lattiakaiuttimien tapaan kohtuullinen, noin 500 euroa.

Basso 922 LB -subbarissa on pitkäiskuinen elementti, joka on suunnattu alaspäin ja kooltaan 275 millimetriä. Sille potkua antaa ab-luokan vahvistin, jonka tehoksi ilmoitetaan jatkuvana 75 wattia ja hetkellisenä 125 wattia. Bassorefleksikotelon voimin subbarin luvataan yltävän alataajuuksillaan 29 hertsiin.

Takapaneelissa on jakotaajuuden tai käytännössä alipäästösuotimen säätö, jonka vaikutusalue on 40–180 hertsiä. Lisäksi löytyy äänenvoimakkuuden säädin sekä kytkimet vaiheenkäännölle ja manuaali- tai automaattikäynnistykselle. Sisääntuloliitännät löytyvät linjatasoisena rca-parina, lfe-sisääntulona ja kaiutintasoisena high inputina.

Vaikka testaamamme lattiakaiuttimet eivät musiikin kuuntelussa suoranaisesti huutaneet subbaria avukseen, kokeilimme toistoa myös lisäbassolla maustettuna. Basso 922 LB tuo aivan alimmille taajuuksille hieman lisää täyteläisyyttä ja istuu soundin kokonaiskuvaan saumattomasti.

Asiat ovat siis kuten pitääkin. Subbari kun on parhaimmillaan huomaamaton ja pikemminkin saa pääkaiuttimet kuulostamaan täyteläisemmiltä kuin valtaa estradia itse. Kipeämpään tarpeeseen ne kuitenkin tulevat vähemmän alas ulottuvien jalustakaiuttimien kanssa. Lisäksi kotiteatterikäytössä lisäpotku alataajuuksille on helpommin tervetullutta.

Basso 922 LB:ssä on perussäädöt, ja linjasisäänmenojen lisäksi siitä löytyy myös kaiutintasoinen sisääntulo, joka mahdollistaa subbarin kytkemisen järjestelmään ilman vahvistimen erillistä subwoofer-lähtöä.

Indiana Line Basso 922 LB

Hinta: 499,90 €
Elementti: 275 mm
Liitännät: Linjasisääntulo, lfe/sub, kaiutintasoinen
Säädöt: Vaiheenkääntö, alipäästösuodin, äänenvoimakkuus
Teho: 75 W rms / 125 W peak
Mitat (l x k x s): 310 x 335 x 330 mm
Paino: 9,8 kg
Muuta: Asennushanskat, manuaali, rca-rca-johto, virtajohto