Ruotsalais-kiinalainen raskaan sarjan kameravalmistaja Hasselblad on esitellyt uusia kameroita ja objektiiveja. 20. heinäkuuta tulee täyteen 50 vuotta NASA:n kuulennosta, jossa oli mukana myös Hasselbladin kamera, joten asiaankuuluvasti uutuudet tarjoavat yhden megapikselin joka vuodelle.

Uusi X1D II 50C -kamera on jatkoa vuonna 2016 esitellylle keskikoon peilittömälle X1D:lle. Muotoilultaan, kooltaan ja ulkonäöltään kamera on varsin pitkälti samanlainen kuin edeltäjänsä. Keskikoon kennolla varustetuksi kameraksi se on pienikokoinen. Kamerassa on edelleen sama 50 megapikselin kenno ja samanlainen automaattitarkennus, mutta parantuneen suorituskyvyn luvataan vaikuttaneen myös automaattitarkennuksen nopeuteen.

Kosketusnäyttö on kuitenkin kirkkaampi, tarkempi ja suurempi 3,6-tuumainen. Etsimen resoluutio on 55 prosenttia suurempi ja kamera on edeltäjäänsä selvästi nopeampi. Kameran käynnistysajan luvataan lähes puolittuneen, jatkuva kuvaus on nopeutunut reilun kolmanneksen ja live-tilassa näytön nopeus on parantunut 62 prosentilla. Keskikoon kameroissa ensimmäisenä kameralla voi kuvata myös usb-liitännän kautta iPad Pro -tabletilla. Sovelluksen avulla voi ladata kuvia langattomasti ja laukaista kameran etänä.

Parannuksista huolimatta rungon hinta on pudonnut roimasti edeltäjästään. Yksi syy hinnan tarkistukseen voivat olla Fujifilmin lanseeraamat keskikoon peilittömät kamerat. X1D II tulee ensimmäisillä markkinoilla saataville heinäkuussa. Euromääräiseksi hinnaksi valmistaja ilmoittaa 5 000 euroa.

Uudella CFV II 50C -digiperällä taas voi päivittää useimpiin Hasselbladin vuodesta 1957 valmistettuihin V System -sarjan kameroihin samaisen 50 megapikselin kennon kuin X1D II:ssa. Lisäksi Hasselblad on esitellyt kompaktin digiperän kaveriksi keskikoon 907X-kamerarungon, johon voi kiinnittää XCD-linssin suoraan ja HC/HCD-, V System -ja XPan-linssit adaptereilla. Se sisältää myös kääntyvän näytön. Digiperän ja rungon hinnat ja saatavuus tarkentuvat myöhemmin tänä vuonna.

Myös XCD-linssisarja sai täydennystä 35–75 mm f/3.5-4.5 -zoom-objektiivin verran. Se tulee saataville lokakuussa. Valmistajan ilmoittama hinta on 4 500 euroa.

Suomen lopullisia hintoja ja aikatauluja ei ole vielä tiedossa.

www.hasselblad.com

www.fimeko.fi