Huawei on aloittanut Suomessa Mate 20 X 5G -puhelimensa ennakkomyynnit. Kyseessä on yksi ensimmäisistä Suomessa saataville tulevista 5G-yhteyksillä varustetuista puhelimista.

5G-malli on nopeammilla yhteyksillä päivitetty versio Mate 20 X -puhelimesta, ja se esiteltiin helmikuussa Mobile World Congress -tapahtuman yhteydessä. Balong 5000 -modeemipiirin Huawei ilmoittaa tukevan enimmillään jopa 6,5 gigabitin sekuntinopeutta. Modeemin vastaanotin on kehitetty Suomessa sijaitsevissa Huawein tutkimus- ja tuotekehityskeskuksissa.

Muuta huomionarvoista Mate 20 X 5G:ssä on poikkeuksellisen kookas 7,2 tuuman oled-näyttö, joka yltää Full HD+ -tarkkuuteen. Kamerat ovat samat kuin viime vuoden DxOMark-kameratestaussivuston kärkipaikan jakaneessa Mate 20 Prossa, eli 40 megapikselin laajakulmakamera, 20 megapikselin ultralaajakulma ja kahdeksan megapikselin telekamera. Selfieiden räpsimistä varten edessä on 24 megapikselin kamera.

Myös akku on tavallista suurempi 4 200 milliampeeritunnin kapasiteetillaan, ja sen lataaminen sujuu 40 watin teholla. Puhelimessa on SuperCool-jäähdytysratkaisu, jonka on määrä pitää puhelin viileänä kovassakin kyydissä, kuten korkearesoluutioisissa videoissa ja raskaissa peleissä.

Järjestelmäpiiri on valmistajan tämänhetkinen kärkimalli Kirin 980, jollainen on Mate 20 -puhelimien lisäksi muun muassa P30-sarjalaisissa. Ram-käyttömuistia puhelimesa on kahdeksan gigatavua ja tallennusmuistia 256 gigatavua. Tarvittaessa tilaa saa laajennettua Huawein omalla nano-muistikortilla.

Vaikka Huawein yllä ovat synkät varjot ohjelmistopuolella, Huawein ja Googlen mukaan ne eivät koske Mate 20 X 5G -puhelinta, sillä puhelimessa on kesäkuun tietoturvapäivitykset, se tulee saamaan normaalisti Googlen päivitykset elinkaarensa ajan ja myös Googlen sovellukset Play-kauppa mukaan lukien toimivat tavalliseen tapaan.

Hintaa on 999 euroa. Värivaihtoehtoja on ainoastaan yksi eli smaragdinvihreä. Ennakkomyynti on nyt alkanut, ja toimitukset alkavat heinäkuun lopulla.

consumer.huawei.com