Hyvää äänentoistoa tavoiteltaessa ei välttämättä tarvitse alkaa remontoimaan tai sisustamaan kotia uusiksi. Huoneakustiikan ongelmista voi nimittäin päästä eroon myös oikealla kaiutinvalinnalla, ja juuri sellainen on kotimainen Genelec 8361A.


Iisalmelainen Genelec lanseerasi vuonna 2014 The Ones -tuotevalikoiman, jonka huippumalli 8351A oli suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen tarkan äänikuvan, laajan taajuusvasteen, suuntaavuudenhallinnan sekä korvia väsyttämättömän toiston. Sarja laajeni sittemmin vuonna 2017, kun 8351A sai seurakseen pienemmät 8331A- ja 8341A-kaiuttimet, jotka saivat runsaasti kiitosta ja palkintoja ympäri maailmaa. Samalla The Ones -perheen jäsenille kehittyi maine kaiuttimina, jotka tekevät hyvästä huoneesta erinomaisen.

Genelec The Ones -valikoiman kaiuttimet suurimmasta pienimpään: vasemmalla tuorein 8361A, päivittynyt 8351B, 8341A sekä pienin 8331A.

Ongelmat huoneakustiikassa vääristävät äänentoistoa, ja pahimmassa tapauksessa hyväkin äänentoistojärjestelmä voi mennä hukkaan väärällä tavalla soivassa tilassa. Ratkaisuna on usein muuttaa sisustusta ja kalustusta tai akustoida huonetta erilaisin akustiikkaelementein, mutta nykyään hyvä kaiutin yhdessä digitaalisen signaaliprosessoinnin kanssa oikein asennettuna voi tarjota täsmälääkkeen huoneakustiikkaongelmiin jo sellaisenaan.

Hyvä esimerkki näin toimivasta kaiuttimesta on Genelecin The Ones -tuoteperheen suurin, noin vuosi sitten julkaistu 8361A-kolmitiekoaksiaalimonitori, jonka ytimessä on pitkälle kehittynyt pisteäänilähdekonsepti.

Genelec 8361A on iisalmelaisvalmistajan The Ones -tuoteperheen suurin malli.

Genelec 8361A sisältää kaksi erityisesti sitä varten suunniteltua, akustisesti piilotettua vähäsäröistä suuren äänenpaineen bassoelementtiä sekä valmistajan oman mdc-keskiääni–diskantti-koaksiaalielementin, jonka ominaisuuksia ovat muun muassa tasainen suuntaavuus, pieni särö, suuri äänenpaine ja yli 40 kilohertsiin ulottuva taajuusvaste. Vaikka kaiuttimen toimintaperiaate on kolmitie, kaikki äänet tuntuvat kuitenkin tulevan vain yhdestä pisteestä. Tämän taustalla on täsmällinen kotelon muotoilu, jossa koaksiaalielementti yhtyy harkitusti etulevyyn.

Genelec 8361A:n kehittynyttä elementtiteknologiaa: keskellä koaksiaalinen diskantti–keskiäänielementti ja sen molemmin puolin kaksi ovaalia bassoelementtiä.

Koaksiaalielementin ylä- ja alapuolelle sijoitetuille bassoäänisille on kotelossa omat säteilyaukkonsa, joiden ansiosta koko kaiuttimen etulevystä tulee eräänlainen suuntain, joka toimii myös poikkeuksellisen matalilla taajuuksilla. Suuntaavuuden hallinta onkin 8361A:n keskeisimpiä ominaisuuksia. Erinomaisen tarkan äänikuvan ja yli 118 desibelin maksimiäänenpaineen ansiosta 8361A toimii jopa viiden metrin kuunteluetäisyyteen saakka. Genelecin omaa suunnittelua edustavat d-luokan vahvistimet ovat saaneet seurakseen edistyksellisen dsp-prosessoinnin, joka sisältää myös kaiuttimen läpimenoviiveen korjauksen ja 20 parametristä säädintä huoneen vaikutusten kompensoimiseksi.

Genelec 8361A:ssa on analoginen sisääntulo xlr-muodossa sekä digitaalinen aes/ebu -tulo ja -lähtö niinikään xlr-muodossa.

Jo valmiiksi erinomaisen kaiuttimen huonesovitusta jatkaa GLM-ohjelmisto, joka päivittyi hiljattain kolmanteen versioonsa. Ohjelmisto auttaa hyödyntämään tehokkaasti Genelecin SAM-sarjan kaiuttimien ja subwoofereiden kehittynyttä signaalinkäsittelytekniikkaa.

GLM 3 analysoi kuuntelutilan vaikutuksen ohjausverkkosovitinpakettiin sisältyvän mittausmikrofonin avulla. Tämän jälkeen GLM AutoCal -automaattikalibrointi yhtenäistää kaiuttimien ja mahdollisesti järjestelmään kuuluvien subwooferien äänitasot, tasaa etäisyyseroista johtuvat viiveet, säätää kunkin subwooferin vaiheesovituksen ja poistaa huoneakustiikan vaikutuksen kaiuttimen ja subwooferin taajuusvasteisiin. Kalibrointitiedostoja ja -asetuksia on mahdollista muokata edelleen käsin. GLM 3:n avulla käyttäjä voi luoda helposti useita, eri käyttötilanteisiin optimoituja kalibrointeja.

Huoneakustiikkaa voi parantaa myös Genelecin asiantuntijoiden vinkeillä, joista kirjoitimme aiemmin.

INFO

GENELEC 8361A
Hinta: 5 165 € / kpl
Analoginen sisääntulo: XLR
Digitaalinen sisääntulo: AES/EBU XLR
Digitaalinen lähtö: AES/EBU XLR
Äänenpaine, yksittäinen kaiutin, hetkellinen tehollisarvo, 1m etäisyys: ≥ 118 dB SPL
Elementit:
– 2 ovaalia 263 x 137 mm bassoelementtiä
– 130/ 25 mm koaksiaalinen keskiääni- ja diskanttielementti MDC™ ja DCW™
Vahvistinteho/kanava: basso 500 W, keskialue 150 W, diskantti 150 W
Taajuusvaste vapaakentässä: 30 Hz – 43 kHz (-6 dB)
Mitat (KxLxS): 593 x 357 x 347 mm
Paino: 31,9 kg
Värivaihtoehdot: Harmaa, musta, valkoinen

Katso tästä Genelecin 8361A- ja 8351B-kaiuttimien esittelyvideo: