Yhdysvaltalainen audiolaitevalmistaja JBL nostaa panoksia retrobuumissa. Viime vuosina CES-messuilla on perinteisesti esitelty jokin retrokaiutin. Nyt vuorossa on kokonainen Classic Series -laitemallisto kaiuttimien kaveriksi.

Classic Series koostuu neljästä laitteesta, joita yhdistää parin vuoden takaisesta SA750-vahvistimesta tuttu retrolook. Innoittajana mallistolle on ollut JBL SA600 -vahvistin 1960-luvulta. Laitteita koristaa pähkinäpuuviilu, kun taas etupaneelit ja hallitsimet ovat alumiinia. Sisuksissa on kuitenkin modernia teknologiaa.

Erityinen yllätys on JBL TT350 Classic, joka on valmistajan ensimmäinen vinyylisoitin. Se on suoravetoinen ja varustettu S-profiilin alumiinisella äänivarrella sekä irrotettavalla rasiakelkalla. Esiasennettuna on Audio-Technican laadukas MM-äänirasia. Soittimessa on valettu alumiininen levylautanen, ja se toistaa 33,3 sekä 45 rpm -nopeuksilla. Vertikaalista seurantakulmaa pystyy säätämään, jos mielii vaihtaa toisenlaiseen äänirasiaan. Soittimen alla on vaimentavat ja säädettävät jalat.

Kompaktimpia levyjä puolestaan pyörittää JBL CD350 Classic -soitin. Sen kelkkamekanismin luvataan olevan tanakkaa tekoa. Soitin tukee CD-, CD-R-, ja CD-RW-levyjen toistoa. Mukana on myös USB-A-sisääntulo, jonka kautta on mahdollista toistaa FLAC-, WAV-, MP3-, AAC- ja WMA-tiedostoja parhaimmillaan 24 bitin ja 96 kilohertsin laadulla. Liitäntöinä on analoginen RCA-lähtö sekä optinen ja koaksiaalinen digilähtö.

Modernimmista toistolähteistä JBL MP350 -mediastriimeri, joka tukee Spotify Connectia, Tidal Connectia, AirPlay 2:ta ja Chromecastia. Se on myös Roon Ready -sertifioitu. Yhteys internetiin hoituu joko Wi-Fin tai langallisen ethernetin välityksellä. Laite tukee myös korkearesoluutioista toistoa parhaimmillaan 24 bitin ja 192 kilohertsin laadulla. Soittimen korkearesoluutioinen DA-muunnin on varustettu time domain jitter elimination -toiminnolla, joten bittien pitäisi oleman ojennuksessa.

Näiden ohjelmalähteiden kaveriksi tulee vielä tarjolle integroitu SA550 Classic -vahvistin. Se toimii G-luokassa ja tarjoaa valmistajan lupausten mukaan harvinaisen vähäistä säröytymistä. Striimaus onnistuu matalalatenssista toistoa tukevan aptX Adaptive Bluetooth -koodekin avulla korkearesoluutioisesti. Tehoa ilmoitetaan 90 wattia kanavaa kohti 8 ohmin kuormalla ja 150 wattia 4 ohmin kuormalla. Liitäntöinä on neljä analogista sisääntuloa, joista kolme on linjatasoisia RCA-liitäntöjä ja yksi on MM/MC phono. Digisisääntuloina on yksi optinen ja kaksi koaksiaalista. Vahvistimen oma DA-muunnin kykenee 24 bitin ja 192 kilohertsin laatuun. Myös se on varustettu jitterinpoistolla.

Hinnat ja aikataulut eivät ole Suomen osalta vielä tiedossa.

fi.jbl.com