Kirjoitimme taannoin JBL:n legendaaristen monitorikaiuttimien retroversion 4312SE:n testistä. Arviossa niitä luonnehdittiin aikakoneeksi 1970-luvulle. Nyt myös niiden pohjalta tehdyt kotikaiuttimet L100 tekevät paluun. Alkuperäiset julkistettiin vuonna 1970 – myös CES-messuilla – ja olivat aikanaan valtavan suosittuja.

Ulkoasu on vanha tuttu. Sivut on päällystetty pähkinäpuuvanerilla. Ulkoisesti kaikkein villeintä retroa on vaahtomuovinen grilli, joka on saatavilla mustana, sinisenä tai oranssina. Sen riisumalla paljastuu huomattavasti tavallisemman näköinen kaiutin mustalla etupaneelilla ja vaaleilla elementeillä.

Vaikka ulkonäkö on ennallaan, JBL L100 Classicit ovat sisältä uudistetut. Kolmitiekaiuttimet on varustettu 20 cm bassoelementillä ja 12,5 cm keskiäänisellä, joista molemmat on toteutettu selluloosakartiolla. Diskanttina on uusi 25 mm kokoinen titaanidome. Uudistuksia on tehty myös jakosuotimeen, kotelon viritykseen ja komponentteihin muutenkin. Äänen kuvataan olevan hienostuneempi kuin alkuperäisessä.

Valmistaja ilmoittaa kaiuttimien saapuvan myyntiin tänä keväänä. Suursuosion uutta paluuta saattaa haitata se, että Yhdysvalloissa hinta on 4 000 dollaria. Lisävarusteena on saatavilla myös jalusta, jolla kaiutin kallistuu hieman yläviistoon.

www.jbl.com