Uuden Suomalaisen kaiutinmerkin perustaja, Antti Sipola on kulkenut monen muun tavoin tien kaiutinrakentelun maailmaan Pekka Tuomelan rakennussarjojen kautta. Nyt vuosia myöhemmin, Antti on tehnyt harrastuksestaan työn ja ensimmäisenä siitä on tuloksena hiukan perinteisestä koteloidusta toteutustavasta poikkeava ratkaisu.

Kaiuttimen konseptin suunnittelu on alkanut harrasteprojektista vuonna 2013, jolloin tarkoituksena oli tehdä kaiutin, jonka äänikuva painottuu kaiuttimen taakse. Ensin ajatus oli olluttehdä useammasta pienestä dynaamisesta laajakaistaelementistä Quad-63-tyyliset sektorit ja viivepiirit siten, että ääni olisi lähtenyt pistelähteestä hieman kaiuttimen takaa. Nauhaelementin suunnittelu alkoi loppuvuodesta 2017. Tavoite oli edelleen sama ja lisäksi pari muuta muuttujaa lisää keittoon.

Tarkoituksena on ollut suunnitella kaiutin, jonka ääni leviää pääsääntöisesti dipolina sylinterimäisesti pystysuuntaavuutta kasvattamalla. Stereokolmiossa istuen olisi syvä kolmiulotteinen ääni. Kun mennään stereokolmion ulkopuolelle ääni ei juurikaan tummuisi. Kuuntelualue ei rajoittuisi yhteen pisteeseen taajuusbalanssiltaan ja sitä voisi kuunnella myös taustamusiikkina pois stereokolmiosta. Elementit pitäisi olla samalla vertikaalisella linjalla. Kaiuttimen pitäisi myös olla sirompi, kuin levymäiset dipolikaiuttimet, mutta basson toisto olisi kuitenkin riittävä. Huonetta ei myöskään tarvitsisi vaimentaa enempää, kuin normaalia olohuonetta, kunhan vain tietyt etäisyydet rajapintoihin toteutuvat. Kaiutin olisi myös helppo kuorma vahvistimelle (8 Ω) ja herkkyys vähintään 90 dB / 2.83 Vac.

Linjalähde-dipoli on toteutettu nauhaelementillä, jonka edessä on laakea suuntain, jonka leveys on 22,4 cm. Nauha on alumiinia ja sen leveys on 2,8 cm, korkeus 94,5 cm ja paksuus 13 micronia. Nauhassa on erittäin pieni impedanssi. Paino on karvan alle 1g, joten se seuraa signaalin muutoksia äärimmäisen herkästi magneettikentässä. Impedanssi ja jännite / virtamuuntajana toimii high-end-autoformeri, joka energian häviämättömyyden lain mukaan mahdollistaa helpon kuorman vahvistimelle. Sähkömagneettinen- voima nauhassa ei riipu jännitteestä vaan ainoastaan virrasta. Neodyymimagneetit ovat piilossa muotoillun alumiiniprofiilin sisällä. Elementti on suojattu kaarevilla metalliverkolla kummaltakin puolelta kosketuksia vastaan.

Bassoksi tuli U-frame dipoli 15” dynaamisella elementillä, joka toimii myös jalustana nauhaelementille. Kaiuttimen passiivinen suodatin on kasattu basso kotelon pohjalle, jotta painopiste on alhaalla. Dynaamisen elementin lineaarinen liikepoikkeama on tyypillisesti monta kertaa isompi verrattuna tasokalvoelementteihin. Siten basso-osa saadaan pidettyä kompaktin kokoisena. Sähköakustinen jako on 385 Hz ja alataajuus 35 Hz (-6dB). Huone rajapintoineen voi laajentaa bassontoiston alarajaa, jopa puoli oktaavia alemmas. Myöskään lattiaheijastus ei häiritse, kun basso on lähellä lattiaa. Kaiuttimessa on 4 kpl säädettäviä tassuja, jotka voidaan vaihtaa M8 piikkeihin tarvittaessa. Elementti on suojattu pyöreällä metallireikälevyllä. Avoimen kotelon takaosa on suojattu nelikulmaisella metallireikälevyllä.

Kaiutin on passiivinen 3-tie, mutta jokaista kolmea kanavaa voidaan ajaa erikseen. Tasoja voidaan siis haluttaessa säätää oman maun mukaan tai, jos esimerkiksi kuunnella huomattavasti hiljempaa, kuin studio työskentelyn referenssi 85 dB. Hiljaa kuunneltaessa korvan herkkyys muuttuu siten, että alle 400 Hz tasoa ja ylempiä diskantteja yli 10 kHz myös nostettava, jotta korva aistisi äänen painosuhteet samoin, kuin studiossa (referenssi äänenpaine 85 dB). Jos kuunnellaan yli 95 dB tasoilla, superdiskantin voi ottaa pois käytöstä. Tarkat käyrät Fletcher & Munson mukaan. Jos halutaan tavanomaiselle kaiuttimelle tyyppinen laskeva tehovaste, voidaan nostaa bassojen tasoja, mutta pitää muistaa, että +3 dB nosto vastaa aina teho tarpeen tuplaamista.

Tekniset tiedot:

Malli: Kannel Audio Magnetar
Toimintaperiaate: 2(3)-tie dipoli + superdiskantti
Herkkyys: 90 dB @ 2.83 Vac
Impedanssi: 8Ω / min 7.0Ω
Taajuusalue: 35 Hz – 40 kHz
Maksimi teho: 200W
Jakotaajuudet: Passiivisuodin. 385 Hz sähköakustinen, 10 kHz superdiskantti
Kaiutinelementit: Matalat/alakeskialue 15”-dynaaminen kaiutinelementti paperi kartiolla, keskialue/diskantti 2,8cm x 94,5cm alumiininauhaelementti, ylädiskantti 2,6cm tekstiilikalotti
Sijoitus: Ensimmäiset heijastukset suositus min. 6ms (noin 1 m takaseinään) viiveellä suoraan ääneen nähden. Jos viive yli 7ms ääni tarkentuu selkeästi ja äänikenttä syvenee.
Liittimet: Kullatut napaliittimet. Kolme paria. Jokaista elementtiä voi ajaa omalla vahvistimella erillisjohdottamalla. Kaksoisjohdotus mahdollista.
Mitat: 42 cm / 22,4 cm x 145 cm x 23 cm
Paino: 24 kg / kpl
Viimeistely: Kaiuttimen runko on koivuviilutettu. Pintakäsittelyssä käytetään ympäristöystävällistä puuvahaa, saatavilla useita eri sävyjä.
Takuu: 3 Vuotta. Kattaa valmistus- ja materiaalivirheet, ei kata sähköisellä tai mekaanisella ylikuormituksella rikkoutuneita osia.
Toimitusaika: Kysy
Suositushinta: 5000 euroa

Lisätietoja: anttisipola.wixsite.com/kannelaudio