Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen myötä yleistyneen etätyön vaikutukset heijastuvat rakennusalalle ja taloyhtiöihin. Uudiskohteissa mahdollisuus etätöiden tekemiselle otetaan huomioon jo pohjaratkaisua suunniteltaessa. Taloyhtiöissä puolestaan pohditaan yleisten tilojen hyödyntämistä etätyössä. Etätyön sujuvuuden kannalta merkittävimmässä roolissa ovat kuitenkin edelleen toimivat yhteydet. 5G-verkon yleistyessä mobiiliverkon osuus yhteyksistä tulee kasvamaan entisestään.

Samanaikaisesti rakennusten ulkoseinät, nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat ja tiivis kaupunkirakentaminen vaimentavat signaaleja. Etätyössä ongelmat ilmenevät pätkivinä nettiyhteyksinä ja häiriöinä puhelimen kuuluvuudessa. Juuri tätä haastetta ratkaisemaan syntyi Pihla Groupin uusi Antennilasi.

Pihla on suorittanut yhdessä StealthCase Oy:n kanssa kenttäkokeen 5G-verkossa jossa testattiin, millainen vaikutus Antennilasilla on mobiililiittymän nopeuteen.

Kenttäkoe osoitti sen, että liittymän nopeuden ollessa 200 MB/s, tavallinen yhdellä selektiivilasilla varustettu ikkuna vaimentaa signaalinläpäisyä merkittävästi – jopa 12MB/s tasolle. 12MB/s riittää vain kevyeeseen netin käyttöön, mutta ei esimerkiksi 4G-reitittimen käyttämiseen perheen WLAN:na tai reaaliaikaiseen nettipelaamiseen.

Antennilasin ollessa ikkunassa, mobiiliverkon toimintavarmuus sisätiloissa nousi täysin uudelle tasolle. Mikäli mobiiliverkko toimii ulkona, toimii se Antennilasi-ikkunan kanssa myös sisällä.

Pihla Group kehitti Antennilasinsa yhteistyössä kotimaisen antenniteknologian huippuasiantuntijan StealthCase Oy:n kanssa. Innovaatio on merkittävä, sillä vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa.

“Antennilasimme ohjaa sisälle mobiiliverkkojen signaalit ja poistaa datanopeuksia hidastavan julkisivuvaimennuksen. Lasin pinnoitteeseen on työstetty kapea ja lähes näkymätön antennikuvio lähelle ikkunan reunaa”, Pihla Group Oy:n markkinointijohtaja Minna Keränen selvittää.

Innovaation taustalla on myös halu lisätä tietoisuutta ja kannustaa niin rakennusliikkeitä, taloyhtiöitä kuin omakotiasujiakin pohtimaan kuuluvuuteen liittyviä kysymyksiä jo ikkunaremonttia suunniteltaessa tai uudiskohteeseen ikkunoita valittaessa.

“Ikkunaa ajatellaan vielä usein vain energiatehokkuuden näkökulmasta, vaikka nykypäivänä valinnassa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota myös esimerkiksi siihen, miten ikkuna vaikuttaa kodin yhteyksiin ja etätöiden sujuvuuteen”, Keränen muistuttaa.

Antennilasi on tällä hetkellä saatavilla Pihlan, PihlaPRO:n ja Tiivin ikkunoihin.

Lisätietoa:pihla.fi/antennilasi-ikkuna/