Denonin tuore AVR-X2700H tarjoaa liudan kehittyneitä ominaisuuksia moninaisiin viihdetarpeisiin – myös monihuoneympäristössä!

Vuosi 2020 on ollut merkittävä klassikkovalmistaja Denonille kahdestakin syystä: ensinnäkin se on ollut merkin jo 110. toimintavuosi, ja lisäksi japanilaisvalmistaja on tuonut markkinoille ensimmäisen 8k-yhteensopivan av-vahvistinmallistonsa AVR-X:n. Neljästä mallista koostuvan vahvistinsarjan edullisin AVR-X2700H tarjoaa 749,90 euron suositushintaansa nähden monia fiksuja ominaisuuksia.

Ulkoisesti AVR-X2700H ei juurikaan poikkea hyväksi havaituista konventioista. Laitteen etumaskin molemmilta reunoilta löytyy muhkeat kiertosäätimet ohjelmalähteen valinnalle sekä äänenvoimakkuuden säädölle ja keskellä on helppolukuinen näyttö, joka kertoo perusinformaation. Etupaneelissa on myös 6,3 millimetrin kuulokelähtö, huonekorjausmikrofonin otto sekä usb-liitäntä. Diskreetti ohjauspainikerivistö sijaitsee näytön alapuolella.

Vahvistimen takapuolella huomio kiinnittyy riviin hdmi-liitäntöjä (kuusi sisään ja kaksi ulos), jotka on varustettu nykyaikaisin standardein. Kuten sanottua, AVR-X2700H on 8k-yhteensopiva, joten sen hdmi-tulojen spekseistä löytyy tuki 8k/60Hz- ja 4k/120Hz-kuvan läpiviennille, uusille hdr-formaateille sisältäen hdr10+:n sekä dynamic hdr:n. Tutummista formaateista tuki löytyy muun muassa hdr10:lle, hlg:lle ja dolby visionille. Lisäksi AVR-X2700H osaa ylösskaalata hd- ja 4k-sisällön 8k-yhteensopiville näyttölaitteille sopivaan muotoon.

AVR-X2700H:n monipuolisessa liitäntäarsenaalissa on huomioitu myös perinteisemmät lähteet, ja mukana onkin niin analogisia kuin digitaalisiakin ottoja. Vinyylisoitinliitäntä löytyy, samoin paikka antennille.

Vahvistinkanavia laitteessa on seitsemän, ja Denon lupaa niille 95 watin tehon (kahdeksaan ohmiin). Kanavakonfiguraatio voi siis olla 7.2, ja lisäksi AVR-X2700H osaa virtualisoida dolby atmos -ääniraitojen kattokanavasisällöt.

Jotta kaiutinarsenaalin ääni olisi mahdollisimman yhtenäinen, AVR-X2700H sisältää Audyssey MultEQ XT -version älykkäästä huoneakustiikan mittaus- ja kalibrointijärjestelmästä. Mukana toimitetulla mikrofonilla se analysoi tarkasti kunkin kaiuttimen toiston ja optimoi äänen kanavakohtaisesti. Käyttäjä voi tallentaa vahvistimen muistiin kaksi Audyssey-asetusta ja vaihtaa niiden välillä tarpeen vaatiessa.

Lisäksi erikseen sovelluskaupoissa saatavilla oleva Audyssey MultEQ Editor -sovellus antaa kokeneemmalle käyttäjälle mahdollisuuden kurkistaa niin sanotusti konepellin alle äänentoiston tarkempaa säätämistä ja mukauttamista varten. Sovellus on saatavana sekä iOS:lle että Androidille.

Yksi Denonin tärkeimmistä ja pidetyimmistä valteista on HEOS-monihuoneominaisuus. Kyseessä on yleisnimitys tekniikalle, joka nitoo yhteen esimerkiksi kaiuttimista, vahvistimista ja av-vastaanottimista koostuvan laitteiden verkoston. Se taas mahdollistaa musiikin toistamisen saumattomasti kotona yhdestä keskuslaitteesta, kuten älypuhelimesta tai tabletilta, niin, että ääni siirtyy langattomasti jokaiseen järjestelmän osaseen.

Musiikkikokoelman olinpaikalla tai toteutustavalla ei ole juurikaan väliä. Olipa kyseessä musiikkipalvelin, usb-laite tai musiikin suoratoistopalvelu, kuten Spotify, Amazon Music HD, Tidal tai Deezer, musiikki on aina saatavilla ja ohjattavissa HEOS-järjestelmään käyttäjän haluamalla tavalla.

HEOS-järjestelmän tärkein kyky onkin ulottua kodin joka nurkkaan. Tämän lisäksi järjestelmän käyttö on helppoa älylaitteeseen ladattavan HEOS-ohjainsovelluksen avulla. Käytännössä tämä vaatii vain HEOS-yhteensopivan laitteen käyttöönoton​ ja sovelluksen asennuksen. Järjestelmää laajennetaan lisäämällä siihen muita HEOS-laitteita, ja pian kodin joka huoneessa voi halutessaan kuunnella eri sisältöjä – ja kaiken ohjaaminen tapahtuu yhden sovelluksen kautta.

Katso tästä Denon AVR-X2700H:n esittelyvideo:

Lisätiedot: Denon