Denonin monipuolista CEOL RCD-N9 -musiikkijärjestelmää ja Podspeakers MiniPod -kaiuttimia kaupitellaan pakettina. Tyylikkään linjakas Denon ja hauskat MiniPod-kaiuttimet näyttävät hyvältä niin yhdessä kuin erikseenkin. Testasimme, miltä ne kuulostavat pakettina.

Ministereopaketeissa on kiistattomia hyviä puolia. Jokaista komponenttia ei tarvitse etsiä erikseen ja ostovaiheeseen voi siirtyä suoraan. Ominaisuudet ovat myös kätevästi saatavilla samasta laitteesta.
Eräänlaisena sofistikoituneempana minipakettina voi pitää asiantuntijaliikkeissä kehiteltyjä ratkaisuja. Kokeilimme keväällä numerossa 2/17 BlueSoundin verkkosoittimen ja Genelecin kaiuttimien yhdistelmän hyvällä menestyksellä. Nyt testasimme paketin, joka sisältää Denonin CEOL RCD-N9 -musiikkijärjestelmän ja Podspeakersin MonoPod-kaiuttimet tuoreena MKIV-versiona.
Denonin jo pari vuotta markkinoilla ollut musiikkijärjestelmä on kerännyt kehuja musiikkilehdissä. Samoin MiniPodit ovat kohonneet jo legendaariseen maineeseen. Kokeilimme sopivatko ne yhteen.

Denon CEOL RCD-N9: Asennus ja ominaisuudet

RCD-N9 on Denonin CEOL-sarjan monipuolisin versio 2 x 65 watin vahvistimella. Se on hieman kapeampi kuin hifivahvistimet yleensä. Kuori on muovia, mutta se ei merkittävästi halvenna vaikutelmaa, sillä viimeistely on siistiä eivätkä nurkat repsota. Värivaihtoehtoina laitteella on hopea, musta ja valkoinen.
Johtojen kytkemisen ja kielen valinnan jälkeen laite liitetään verkkoon. CEOL RCD-N9:n kielivalikoimassa ei ole suomea, mutta englanti ja ruotsi löytyvät. Käynnistyminen kestää kohtuulliset parisen sekuntia. Kolmirivisen näytön tekstiä pystyy lukemaan varsin mukavasti muutaman metrin päästä ja aavistuksen sivustakin, mutta osa tekstistä on ohutta ja pientä.
Langaton liittäminen onnistuu Applen mobiililaitteilla erityisen helposti sitä varten pyhitetyillä napeilla.

CEOL RCD-N9:n takapaneelissa on kaksi digitaalista sisääntuloa, kaiutinlähdöt, yksi rca-linjasisääntulo sekä subwoofer-lähtö aktiivisubbarin kiinnittämistä varten. Koska cd-soitin ja verkkotoisto hoituvat laitteesta suoraan, enemmille liitännöille ei ole välttämättä tarvettakaan.

Etupaneeliin on sijoitettu virtanäppäin, levykelkan aukaisunäppäin, miniplugilla toteutettu kuulokeulostulo ja usb-sisääntulo, jolla voi myös ladata vaikka laite olisi valmiustilassa. Soittimen päällä on äänenvoimakkuuden säätönapit, sisääntulon valintanappi sekä toisto- ja valikkopainikkeet. Painikkeet ovat hieman epäkäytännöllisessä paikassa, sillä laitteen päälle ei voi juuri sijoittaa muita audiolaitteita. Jos sitä on tarkoituskin käyttää yksinään tai päällimmäisenä, se ei tietysti haittaa.
Takapaneelissa on kaksi digitaalista sisääntuloa, joilla vahvistimeen pystyy liittämään esimerkiksi television tai pelikonsolin. Lisäksi takana on pari kaiutinlähtöjä, yksi rca-linjasisääntulo sekä subwoofer-lähtö aktiivisubbarin kiinnittämistä varten. Koska cd-soitin ja verkkotoisto hoituvat laitteesta suoraan, enemmille liitännöille ei ole välttämättä tarvettakaan. Vinyylisoittimen liitäntä ei tietenkään olisi pahasta.
RCD-N9:lla pystyy soittamaan musiikkia tietokoneelta, nas-asemilta ja verkkopalveluista. Laite tukee aukotonta toistoa ja mp3-, wma- sekä aac-tiedostoja kuten myös 192 kilohertsin ja 24 bitin flacia, wavia ja aiffia. Alac toistuu 96 kilohertsin ja 24 bitin laadulla. Dsd-tiedostotukea laitteessa ei ole. Cd-soitin toistaa cd-, cd-r- ja cd-rw-levyt. Poltetuista cd-levyistä laite osaa lisäksi lukea wma- ja mp3-tiedostoja. RCD-N9:ssa on vTunerin internet-radio ja lisäksi perinteinen fm/am-radio.
Kaukosäädin on monipuolinen ja sopivan kokoinen käteen. Painikkeet on ryhmitelty loogisesti, ja ne ovat tunnokkaita. Valikoissa liikkuminen on kaukosäätimen avulla selkeää, ja jotakuinkin kaikelle peruskäytössä tarvittavalle on säätimessä oma näppäimensä.

Denon CEOL RCD-N9 tarjoaa melko mukavasti toistolähteitä, joita pystyy valitsemaan kätevästi sovelluksella. Suoratoistopalveluita voisi olla useampia, mutta nekin saa kuulumaan medialähteestä langattomasti joko bluetoothilla tai AirPlayllä.

Denon Hi-Fi Remote -sovellus

AirPlayn kautta pystyy toistamaan musiikkia Apple-laitteista ja iTunes-ohjelmasta. Bluetooth-parinmuodostus on aavistuksen keskimääräistä monimutkaisempaa, sillä laitteiden paritus täytyy vahvistaa paitsi hyväksymällä laitteen antama koodi mobiililaitteessa myös painamalla laitteesta enteriä. Jatkossa laitteet kuitenkin muistavat toisensa.
Suoratoistopalveluista on tarjolla Spotify Connect. Spotify-sovelluksen alareunasta pystyy silloin valitsemaan toistolähteeksi CEOL-musiikkijärjestelmän. Toimiakseen palvelu vaatii, että puhelin ja vahvistin on kytketty samaan lähiverkkoon. Hieman laajempi sisäänrakennettu suoratoistolähdevalikoima ei olisi pahasta, vaikka Spotify onkin palveluista selvästi suosituin.
Sovelluksessa pystyy säätämään myös ääniasetuksia. Esimerkiksi Super dynamic bass -asetuksella bassontoisto säätyy automaattisesti äänenvoimakkuuden mukaan. Lisäksi RCD-N9:ssa on balanssin säätö sekä perinteiset sävynsäädöt bassolle ja diskantille, kymmenen desibeliä molempiin suuntiin. Halutessaan sävynsäädöt voi ohittaa valitsemalla source direct -asetuksen. Maksimiäänenvoimakkuutta voi säätää sovelluksella tarkemmin kuin vahvistimen valikoista.

Podspeakers MiniPod MKIV

Tanskalaisen Podspeakersin legendaarisista MiniPod-kaiuttimista ilmestyi kesällä uusi neljäs versio. Valmistajalla on useita muitakin vastaavaa muotokieltä puhuvia malleja, myös aktiivisina ja langattomina.
Ulkonäkö on pysynyt ainakin muodon puolesta ennallaan. Uutta aikaisempiin sukupolviin verrattuna on lasikuidulla jäykistetty abs-muovinen refleksikotelo. Kaiutinelementteinä ovat yhden tuuman diskantti ja viisituumainen basso–keskiäänielementti kevlar-kartiolla.
Podspeakersin historia ulottuu 90-luvun alkuun. Ensimmäiset pyöreisiin muotoihin perustuvat prototyyppikaiuttimet näkivät päivänvalon vuonna 1991. Sittemmin mallisto on kasvanut kattamaan erikokoisia kaiuttimia langattomina, langallisina, aktiivisina ja passiivisina. Podspeakers MiniPod -kaiuttimet noudattelevat tuttua, hauskaa muotokieltään, joka ainakin valkoisena tuo mieleen lumiukon tai avaruusolion.
MiniPodien paketissa tulevat mukana matalat kumijalat, jotka nostavat kaiuttimet parin sentin korkeudelle. Lisävarusteena voi ostaa puiset korkeammat jalat. Värivaihtoehtoja kaiuttimille on valkoinen, musta ja punainen.


Äänenlaatu

Kaiuttimien äänen yleissävy on tumma ja lämpöinen. Ääntä paketista lähtee tarpeeksi peruskokoiseen olohuoneeseen, mutta mihinkään mahdottomaan huudattamiseen eivät voimavarat yllä.
Koska kaiuttimia ei ole räätälöity Denonin musiikkijärjestelmälle, ne vaativat hieman sävynsäätöä. Hieman hengettömästä ensivaikutelmasta pääsi korostamalla diskanttia kuutisen desibeliä, jolloin myös keskialue heräsi eloon. Silti kovempikin saksofoninrevittely säilyy kontrollissa eikä karkaa räikeäksi. Samoin flamencokitara kuulostaa läsnäolevalta ja sen näppäily ilmavalta.
Basso soi pehmoisesti, ja ääni on sävyltään lämmin. Yläbassot pysyvät mukana myös melkoisessa bassokitaratykityksessä tyylikkäästi ja tarkasti. Mihinkään yltiömataliin tehostebassoihin toisto ei laske, mutta musiikissa se yltää riittävän matalalle. Bassossa on kuitenkin kuultavissa aavistus puuroutumistaipumusta, joka syö hieman kirkkautta. Haastavammassa klassisessa orkesterimusiikissa huomaa, että aivan pienimmät vivahteet jäävät kuulematta. Dynamiikka ei ole mykistävä mutta hintaluokassaan kelpo.

Denon CEOL RCD-N9
+ Helppo käyttää kaukosäätimellä ja sovelluksella
+ Monipuoliset liitännät
– Vain Spotify suoratoistovalikoimassa

Podspeakers MiniPod MKIV
+ Hauska muotoilu
+ Hyvin kontrollissa pysyvä diskantin ja keskialueen toisto
– Lievä epäpuhtaus bassontoistossa

Denon CEOL RCD-N9 + Podspeakers MiniPod MKIV

Hinta 999,90€

Denon CEOL RCD-N9
Hinta (erikseen ostettuna) 599,90€
Lisätietoja www.denon.fi
www.simex.fi
Vahvistinteho 2 x 65 W (4 Ohm)
Wi-Fi Kyllä
Internet-radio vTuner
Suoratoistopalvelut Spotify Connect
Bluetooth Kyllä, nfc
AirPlay Kyllä
DLNA Kyllä, v. 1.5
Usb Kyllä, lataustoiminnolla
Tiedostotuki Mp3, wma, aac, flac 192 kHz /24 bit, wav 192 kHz /24 bit, aiff 192 kHz /24 bit, alac 96 kHz / 24 bit
Tulot RCA, 2 x optinen
Lähdöt Sub-out
Signaali-kohinasuhde 86 dB
Mitat (l x k x s) 280 x 102 x 305 mm
Paino 3,2 kg
Muuta Denon Hi-Fi Remote ladattavissa ilmaiseksi. Saatavana myös pre-out-liitännöillä varustettu versio hintaa 699,90 €

Podspeakers MiniPod MKIV

Hinta (erikseen ostettuna) 349,90 € /kpl
Lisätietoja www.podspeakers.com
www.simex.fi
Kaiutintyyppi 2-tie refleksikaiutin
Kaiutinelementit:
– Diskantti 1″ tekstiilidiskantti
– Basso/keskiääni 5,25″ kevlar-kartiolla
Impedanssi 6 Ohm
Herkkyys 86 dB (2,83 V/m)
Mitat (l x k x s) 210 x 340 x 200 mm
Paino 2,9 kg

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja