Denon vastaa: nappikuulokkeilla voi, ja todellakin tavoitellaan ehtaa hifielämystä. Japanilaismerkin kahdella kaiutinelementillä varustetut AH-C821-kuulokkeet yhdistettynä taskussa kulkevaan DA-10-kuulokevahvistimeen tuovat lenkkipolulle ripauksen sitä syvyyttä, jota äänentoistostaan tietoisempi kuluttaja on kaivannut.

Kun Denonin tuoreita AH-C821-nappikuulokkeita alkaa kuorimaan paketista, tulee välittömästi tunne: minua on mietitty. Denon pakannut mukaan neljä erikokoista paria soviterenkaita, joilla nappikuulokkeet voi optimoida käyttäjän korvakäytävän mukaan. Kuulokkeiden tukeva ja varmanoloinen johto lupaa lukuisia miellyttäviä yhteistyötunteja. Myös mukana toimitettava suojakotelo on pelkistetyn tyylikäs kiekko raskasta, laadukasta kumia.
Vastaavalla tavalla porvarillinen kokemus tulee Denonin tyylikkäästä tavasta ottaa mobiilin kuulokeäänen vahvistus vakavasti. Yhtiön uusi DA-10, yhdistetty kuulokevahvistin ja usb-dac luottaa ulkoisessa olemuksessaan Denonille tyypilliseen arvokkaan harmaaseen alumiiniin. Yleisemmissä pienissä mobiililaitteissa olevat da-muuntimet ja vahvistimet on suunniteltu optimoimaan virrankulutus ja akun kesto. Denonin erillisellä akulla varustettu muunnin- ja vahvistinyksikkö ei kärsi näistä rajoitteista, ja laitteen 3 200 milliampeeritunnin litium-ioniakku mahdollistaa seikkailullisen päiväretken vaikkapa ympäri koko Keskuspuiston – ilman, että äänentoistosta tarvitsee tinkiä pätkääkään. Matkakäytön lisäksi DA-10 toimii hienosti myös työpöytä- tai kuunteluhuonekäytössä.

Vaikka DA-10 toimii analogisen sisääntulonsa kautta myös pelkkänä dedikoituna kuulokevahvistimena, saa laitteen todellisen potentiaalin kunnolla käyttöön, kun sen yhdistää alkuperäiseen äänilähteeseen digitaalisesti. Denon on piilottanut vahvistimen sisään korkearesoluutioisen Burr-Brown PCM1795 -da-muuntimen, joka peittoaa kalliimmissakin älylaitteissa tehdasvalmisteisesti toimitettavan da-konversion vaikka kädet sidottuna. Da-muuntimen saa tosin käyttöön vain usb-kytkennän avulla. Langatonta liitettävyyttä laite ei tässä versiossaan tunne.
DA-10 antaa valita myös vahvistettavan signaalin impedanssin ja gainin, joten laite on helposti yhteensopiva myös kalliimpien high end- ja studiokuulokkeiden kanssa. Laitteen 32-bittinen dac tukee näytteenottotaajuuksia aina 192 kilohertsiin asti sekä bittisyvyyksiä 24 bittiin saakka. Dsd-standardin mukainen yhteensopivuus on DSD64 (2,8 megahertsiä) tai DSD128 (5,6 megahertsiä). Lähdön saa myös linjatasoisena, mikäli tahtoo hyötyä ensisijaisesti vain laadukkaasta da-muunnoksesta ja kytkeä korkearesoluutioisen digitaalisen äänilähteen vaikkapa analogiseen vahvistinyksikköön.
Vaikka kokonaisuuden soundi on todellakin ilahduttava, joutuu laitteistolle myöntämään pari risua ulkoisista design-lapsuksista. DA-10-yksikön mukana toimitettava kuljetuskotelo on tiettyyn pisteeseen asti todella hyvää designia: nahkaa, velcroa ja läpinäkyvää muovia yhdistelevä kokonaisuus sisältää tilat vahvistimelle ja älypuhelimelle, jota pystyy jopa ohjaamaan roiskeilta suojaavan muovin läpi. Jopa johdotukselle on varattu tyhjää tilaa. Käsittämättömänä suunnitteluvirheenä pidän kuitenkin sitä, että tässä vaiheessa pienen tiiliskiven kokoinen paketti on jätetty ilman kunnollista remmiä, klipsiä tai edes vahvaa lenkkiä. Otanko mötikälle kassin vai pidänkö kädessä lenkkipolulla? Myös nappikuulokkeiden muotoiluun on jätetty mutka, joka sattuu usein törmäyskurssille korvannipukan kanssa. Korvan sisällä kuulokkeet sen sijaan tuntuvat lopulta pysyvän miellyttävän jämäkästi.

Pienistä risuista huolimatta yhdistämällä Denonin nappikuulokkeet ja harkkomainen vahvistinyksikkö päästään näppärään mobiiliin kuunteluelämykseen, joka ensimmäisenä hätkähdyttää soundin syvyydellä. Olen kuullut ennenkin nappikuulokkeita, joissa on haettu laadun tuntua lisäämällä bassoa, mutta näin elävää ja sykkivää mutta kuitenkin kohteliaasti muun taajuuskaistan huomioivaa alakertatoistoa en ole tässä koossa ennen tavannut. Kaksiteinen rakenne todella tuo ääneen syvyyttä ja erottelevuutta myös nappikuuloketasolla, ja korvissa vaivattomasti istuvien nappien kohdalla voi usein unohtaa käyttävänsä nappikuulokekuuntelua. Kumisten eristerenkaiden myötä ulkomaailman saa eristettyä kuuntelukokemuksesta ilahduttavalla totaalisuudella. Ennakkoskeptisyydestäni huolimatta laitekokonaisuus alkaa tällöin perustella itseään.

Hyvän matkaa hifin suuntaan

En olisi uskonut voivani nauttia musiikin puhtaasta soundista lenkkipolulla tai bussipysäkillä. Toki on ymmärrettävä, ettei kyseessä ole akustoidussa kuunteluhuoneessa koettava hifinirvana mutta aivan merkittävällä tavalla vaikkapa Applen valkoisia nappikuulokkeita valmiimpi elämys, joka kunnioittaa myös miksaajan ja masteroijan työpanosta musiikin tuomisessa kuluttajalle.

Denon AH-C821-kuulokkeet

+ Jämäkkä mutta hallittu bassotoisto
+ Hyvä istuvuus ja eristävyys
+ Tukeva, varma johdotus
– Aluksi hämmennystä aiheuttanut korvakappaleen muotoilu

Denon DA-10

+ Tukeva ja arvokas design
+ Laadukas da-konversio
+ Erotteleva, eloisa soundi
+ Kevyt
– Suojapussin suunnittelussa unohdettu loppusilaus
– Hieman kookas paketti suojapussin ja puhelimen kanssa

Denon AH-C821

Hinta: Noin 179 €
Lisätiedot: www.denon.fi
www.simex.fi
Toimintaperiaate: Kaksielementtiset in ear -kuulokkeet
Impedanssi: 46 Ohm
Herkkyys: 110 dB/mA
Maksimitehonkesto: 250 mW
Taajuusvaste: 4–40 000 Hz
Paino: 10,4 g (ilman kaapelia)
Muuta: Kantolaukku, yksi pari Comply TX500 -tulppia, neljä paria silikonitulppia(XS, S, M & L), kaapeliklipsi

Denon DA-10

Hinta: Noin 299 €
Lisätiedot: www.denon.fi
www.simex.fi
Da-muunninpiiri: PCM1795 (192kHz/32bit)
Asynkroninen usb: Kyllä
Liitännät: 3,5mm kuuloke, usb-a, usb-b, stereo-aux in 3,5 mm, linjalähtö 3,5 mm
Kuuloketeho: 40mW + 40mW (32 ohmia, 1% särö) / 18mW + 18mW (600ohmia, 1% särö)
Akku: 3 200 mAh
Akunkesto: 7/24 tuntia (da-muuntimena/kuulokevahvistimena)
Mitat (l x k x s): 64 x 28 x 136 mm
Paino: 240 g
Muuta: Mukana suojakotelo laitteelle ja älypuhelimelle/musiikkisoittimelle

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Jemo Kettunen KUVAT: Valmistaja