Vaikka Creative Labsin Sound Blaster X-FI HD -äänikortti on suunnattu pelaajille, siinä on myös liitäntä vinyylisoittimelle. Yhdistelmä on hieman erikoinen, mutta ehkä sittenkin järkeenkäyvä.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Sound Blaster X-FI HD on kiinnostava äänikortti, sillä siihen on voi kytkeä paitsi linjatason laitteita myös vinyylisoittimen. Laitteen da-muunnin on myös varsin pystyvä. Sen tarjoama 24 bitin ja 96 kilohertsin toisto- ja tallennuslaatu päihittää paperilla cd-laadun. Signaali–kohinasuhteeksi luvataan 114 desibeliä, mikä on hyvä luku.
X-FI HD:lla voi siis muuntaa vinyylin digimuotoon laadukkaasti. Koska kuulokevahvistimen luvataan selättävän maksimissaan 330 ohmin studiokuulokkeiden kuorman, voi lopputulosta myös tarkkailla hyvälaatuisesti. Miinuspuoleksi voi sen sijaan laskea, ettei äänikortti tue ASIO-rajapintaa, joka vähentää latenssia eli äänisignaalin viivettä. Se ei ole ongelma digitoinnissa, mutta esimerkiksi soittimien ja laulun reaaliaikaisessa äänityksessä kylläkin.
Itse äänikortti on tyylikkään minimalistinen. Etupaneelista löytyy äänenvoimakkuuden säädin sekä 6,3-milliset kullatut mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Adapteri on siis tarpeen nykyään varsin yleisellä 3,5 millimetrin plugilla varustettujen kuulokkeiden liittämisessä. Takapaneelissa on linjatasoinen sisääntulo, jossa on sisäänrakennettu riaa-korjain vinyylisoittimelle. Hurinoiden eliminoimiseksi takapaneelista löytyy myös liitin maajohdolle.
Linjatasoisilla rca-lähdöillä äänikortin voi liittää esimerkiksi aktiivikaiuttimiin tai vahvistimeen. Analogisten liitäntöjen lisäksi laitteessa on optiset liitännät sisään ja ulos. Niinpä ääni on mahdollista saada kortista stereoiden optiseen liitäntään digitaalisessa muodossa.
Hieman yllättäen ohjelmisto ja ajurit ovat ladattavissa ainoastaan Windowsille. Kokeilimme laitetta myös Mac-tietokoneella, jolloin laite löytyi ongelmitta ääniasetuksista. Riaa-korjaimen pystyi valitsemaan sieltä sisääntuloksi, ja liitännät tuntuivat toimivan kuten pitääkin. Laite toimi vajavaisesti myös puhelimen usb-liitännän kautta otg-adapterin kanssa, mutta silloin linjasisääntuloon ei voinut valita riaa-korjausta.
Hallintaohjelmasta löytyy hifikäyttöä ajatellen taajuuskorjain, mikseri ja kanavakohtainen äänenvoimakkuuden säätö. Digitointia varten mukana tulee myynnistä jo poistunut Media Toolbox 6 -ohjelmisto, jossa on jokseenkin samat ominaisuudet kuin laitteen tukisivuilta ladattavassa ilmaisessa Smart Recoderissa. Ne tunnistavat raitojen väliset hiljaiset kohdat ja pilkkovat levyn kappaleet eri tiedostoiksi. Muita ominaisuuksia ovat esimerkiksi sihinöiden ja poksahduksien poisto, automaattinen äänitystason säätö ja äänityksen aloittaminen automaattisesti. Kaikista näistä on digitoinnissa apua.
Creative Wave Studiolla taas voi toistaa, äänittää ja editoida ääntä 8–24 bitin laadulla. Se sisältää äänitiedoston editointiominaisuuksia ja efektejä. Ohjelmalla voi myös käsitellä useita tiedostoja yhtä aikaa raw-, wma- ja wav-muodoissa.
Kokeilimme äänikorttia edellisnumeromme vinyylin digitointia käsittelevää artikkelia tehdessämme, ja se hoiti tehtävänsä mainiosti. Ääni oli studiokuulokkeilla tarkkailtuna häiriötön, kirkas ja hyvälaatuinen.


Mitä kortti tarjoaa pelaajille?

Äänikortti sisältää SBX Pro Studio -äänenparannusteknologian erityisesti pelikäyttäjiä ajatellen. Sillä voi luoda virtuaalisen surround-tilan stereokaiuttimille tai -kuulokkeille. Muita ominaisuuksia ovat dynamiikan laajentaja ja bassovasteen syventäjä, äänenvoimakkuuden automaattisäätö, yötila, loudness-tila ja dialogin korostustila. Kortin hallintaohjelmasta voi lisäksi valita erilaisia tilavaikutelmia, kuten oopperahallin, jazzklubin tai amfiteatterin.


YHTEENVETO

Ajaa hyvin asiansa

Creative Labs Sound Blaster X-FI HD on hintaansa nähden tasokas apuväline äänen digitointiin. Hyvää on äänikorteissa harvinainen riaa-sisääntulo. Myös da-muunnin on riittävän järeä korkeatasoiseen digitointiin. Windows-käyttäjille on saatavilla huomattavasti lisäherkkuja, sillä äänikortin ohjelmat, ajurit ja myös peliominaisuudet ovat saatavilla vain sille. Käyttötarkoituksia rajoittaa ASIO-tuen puute.

+ RIAA-korjain sisäänrakennettuna

+ Pystyvä da-muunnin

– Ohjelmisto ja ajurit vain Windowsille

– Ei ASIO-tukea


Creative Labs Sound Blaster X-FI HD
Suositushinta: 74,99 €
Lisätiedot: fi.creative.com

Toimintaperiaate: Usb-äänikortti
Sisääntulot: 6,3 mm mikrofoni, linjatasoinen/phono rca, optinen toslink
Lähdöt: 6,3 mm kuulokelähtö, linjatasoinen rca, optinen toslink
Paras tallennus-/toistolaatu: 24 bit / 96 kHz
Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows 10, 8, 7, Vista (SP1 eteenp.) & XP (SP2 eteenp.)