Jos joutuu käyttämään kuulokkeita tuntikausia päivässä, se käy raskaaksi. Aftershokzin OpenComm-luujohdekuulokkeet tarjoavat kevyemmän vaihtoehdon perinteisille kuulokkeille.

Teksti: Joni Nikkola

Kuvat: Valmistaja

Pandemia-aika on passittanut etätöihin kaikki, joille se on edes jollain lailla mahdollista. Zoom- ja Teams-palaverit ovat tulleet tutuiksi, ja niissä istutaan suuri osa kuulokkeet päässä.

Päivittäisessä käytössä huomaa, että kuulokkeet eivät ole käyttömukavuudeltaan välttämättä sieltä parhaasta päästä. Perinteiset sankakuulokkeet ovat usein painavia ja puristavat ja kuumottavat korvia. Nappikuulokkeet taas täytyy tunkea korvakäytävään, eivätkä ne usein istu kovin hyvin. Näin siis karkeasti jaoteltuna.

Aftershokzin OpenComm-kuulokkeet tarjoavat vaihtoehdon perinteisille kuulokkeille luujohdeteknologiansa ansiosta. Luujohdekuulokkeet johtavat äänen värähtelyt käyttäjän leuan ja kallon luita pitkin sisäkorvassa sijaitsevaan simpukkaan. Korvakäytävät jäävät silloin avoimiksi, joten ympäristön äänet pystyy kuulemaan periaatteessa esteettä. Esimerkiksi lenkillä ollessaan liikenteen seassa pystyy silloin seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu. Se on myös turvallisuuskysymys.

Kevyesti keskellä päivää

Aftershokz OpenComm -kuulokkeet ovat kevyet, ainoastaan 33 gramman painoiset. Keveysvaikutelmaa lisää niiden rakenne. Titaanisisuksinen panta sujautetaan niskan takaa ja sanka puolestaan korvan yli. Korvan edessä sijaitsevat elementit lepäävät kevyesti leukaluuta vasten. Käyttökokemusta voi verrata silmälaseihin tai sangallisiin nappikuulokkeisiin.

Silmälasien kanssa käytettäessä kuulokkeet vaativat hieman askartelemista, sillä korvan yli menee kaksi sankaa. Kätevimmin kuulokkeiden ja silmälasien yhteiselo sujuu, jos asettaa ensin kuulokkeiden sangan ja silmälasin sangan vasta sen jälkeen. Kuulokkeiden pois ottaminen on silloin kuitenkin hieman hankalaa.

Kuulokkeet ovat käytössä lähes huomaamattomat. Korvan vierestä ne hieman painavat, mutta tuntuvat huomattavasti vähemmän häiritseviltä kuin korvakäytäviin tungettavat nappikuulokkeet tai päivän mittaan tavallisesti puristavat ja kuumottavat sankakuulokkeet.

Sanka on joustava, joten kuulokkeet sopivat monenkokoisiin päihin. Kuulokkeet istuvat hyvin korvien muotoihin ja pysyttelevät napakasti paikallaan. On vaikea kuvitella tilannetta, jossa kuulokkeet tipahtaisivat itsekseen päästä – paitsi ehkä benji-hypyssä.

Puhdasta puhetta

Mukana tulee mukavan tukeva kuljetuslaukku ja magneetilla kuulokkeisiin kiinnittyvä usb-latausjohto. Omaa muuntajaa kuulokkeiden mukana ei tule, joten sitä varten joutuu lainaamaan esimerkiksi puhelimen laturia.

Oikealla puolella korvan takana sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätimet, joilla myös pystyy suorittamaan bluetooth-parinmuodostuksen sekä kytkemään ja katkaisemaan virran. Toinen vaihtoehto on käyttää nfc-lähiyhteyttä parinmuodostukseen. Korvan etupuolella puolestaan sijaitsee monitoimipainike, jolla voi esimerkiksi vastata puheluun. Painamalla molempia äänenvoimakkuudensäätimiä pitkään voi valita kahden taajuuskorjaimen esivalinnan välillä. Toinen tarjoaa hieman tukevampaa bassoa, kun taas toinen on diskanttisempi ja ohuempi.

Kuulokkeissa on myös mikrofonipuomi, jonka saa käännettyä noin kolme neljäsosakierrosta. Mikrofoni on varustettu digitaalisen signaaliprosessoinnin voimin toimivalla vastamelutoiminnolla, joten puheen pitäisi pysyä kirkkaana äänekkäämmässäkin ympäristössä.

Mikrofonin vastamelutoiminto toimii varsin hyvin. Tuulisessa ulkoilmassa autojen keskellä vastapuoli kuuli äänen selkeänä. Tosin liikenteen joukossa käyttöä rajoittaa se, etteivät kuulokkeet juurikaan estä ympäristöääniä kuulumasta.

Aftershokz-kuulokkeiden ääni johtuu korvien edessä sijaitsevista elementeistä poskiluiden kautta sisäkorvaan. Niinpä korvakäytävät jäävät vapaiksi. Kuulokkeissa on myös puomimikrofoni, joka on varustettu vastamelutoiminnolla.

Ei pelkkään sisätyöhön

Akunkestoksi valmistaja lupaa puhekäytössä 16 tuntia, kuuntelukäytössä 8 tuntia ja valmiusajaksi 14 päivää. Lataamisessa vierähtää noin tunnin verran. Akunkesto on asiallinen etenkin puhekäytössä, mutta kuuntelukäytössä jäädään liiankin lähelle normaalin työpäivän mittaa.

Hyvässä lykyssä kertalatauksella siis pärjää pari puheliasta työpäivää, rauhallisempana päivänä useamman päivän verran. Jos kuulokkeista pääsee loppumaan virta kesken työpäivän, niin viiden minuutin pikalatauksella on mahdollista saada lisää puheaikaa kahden tunnin ajaksi.

Kuulokkeet on suojattu IP55-luokituksen mukaisesti pölyä ja joka suunnasta tulevia vesisuihkuja vastaan. Sateessa lenkkeilyn ei siis pitäisi olla ongelma, mutta uimaan kuulokkeet päässä ei kannata kuitenkaan mennä. Kätevänä ominaisuutena on, että kuulokkeet ilmoittavat varoitusäänellä kastuessaan.

Lähinnä puhekäyttöön

Kuuntelukokemus on melko erikoinen verrattuna perinteisiin kuulokkeisiin. Basson potku tuntuu sykäyksinä korvan edustalla, jossa kuulokkeet ovat kiinni. Se ei ole välttämättä kaikkien mielestä miellyttävää. Soundi on sinänsä peltipurkkimainen, mutta on yllätys, että kuulokkeet yltävät jonkinlaiseen bassontoistoon. Basso on kova, mutta keskiääni ja diskantit toistuvat aivan selkeinä.

Esimerkiksi työn lomassa tapahtuvaan taustamusiikin kuunteluun kuulokkeet käyvät jotenkuten. Musiikin toistoa enemmän kuulokkeet ovat kotonaan esimerkiksi podcastien ja puheluiden toistossa, missä puhetaajuudet ovat pääosassa. Kovimmalla äänenvoimakkuudellakaan kuulokkeiden ääni ei vuoda juurikaan ulospäin, joten ne eivät kohtuuttomasti häiritse vieressä istuvia. Ainakin siinä mielessä kuulokkeet toimivat myös hiljaisessa avokonttorissa työskenteleville.

Aftershokz OpenComm: Kelpo kuulokkeet kotikonttoriin

Aftershokz Opencommin valtti on mukavuus. Vaikka kuulokkeiden ääni ei missään nimessä hifikriteereitä täytäkään, niin erityisesti mukavuutta arvostavalle etätyöläiselle kuulokkeet ovat mainio valinta. Ne ovat kevyet eivätkä pidemmässäkään kuuntelussa muutu epämiellyttäviksi käyttää. 

Parhaiten kuulokkeet soveltuvat lenkkikaveriksi tai toimistotyöläiselle. Etenkin etätöihin kuulokkeet sopivat mainiosti, koska kotona harvemmin on ylimääräistä melua. Kuulokkeet soveltuvat parhaiten puheluihin tai puhepainotteisen materiaalin kuunteluun, sillä musiikintoisto niissä ei ole kehuttava. Satunnaisessa musiikin kuuntelussa ne kuitenkin menevät.

Avokonttorissakaan kuulokkeet todennäköisesti eivät häiritse ympärillä istuvia, sillä vuodot ovat minimaaliset, mutta ympäristön äänet saattavat kantautua hieman liikaa omiin korviin.

HYVÄÄ & HUONOA

Mukavuus ja keveys
Äänen vähäiset vuodot
Puheluäänen selkeys
Äänentoisto musiikissa

Aftershokz OpenComm

Hinta: 169 €
Lisätietoja: aftershokz-communications.com

Toimintaperiaate: Luujohdekuuloke
Mikrofoni: Puomi, varustettu vastamelutoiminnolla
Paino: 33 g
Akunkesto: 16 h (puhe), 8 h (kuuntelu), 14 vrk (valmiustila)
Latausaika: n. 1 h
IP-luokitus: IP55
Muuta: Latausjohto, kova kotelo


Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2020 (nro.201).