Marshallin entisten työntekijöiden perustama Blackstar Amplification on ehtinyt kymmenessä vuodessa niittää mainetta laadukkaiden kitaravahvistimien valmistajana. Tuntuuko laatu alle satasen vahvistimessa, ja ajaako se asiansa myös bluetooth-kaiuttimena?

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 2/2018.

Blackstar Fly 3 Bluetooth on noin satasen maksava, bluetooth-yhteydellä varustettu kitaravahvistin. Saatavilla on myös noin kuudenkympin hintainen pelkillä langallisilla liitännöillä varustettu versio sekä bassovahvistinversio.


Jämäkkä ja helppokäyttöinen

Ensivaikutelma Blackstar Fly 3 Bluetoothista on jämäkkä ja laadukas. Se on kooltaan varsin kompakti, vaikkakin mitoiltaan hiukan rajoilla olkalaukkuun mahtuakseen. Kantokahvaa siinä ei ole.
Säätiminä ovat gain, äänenvoimakkuus, delay-kaikuefektin tason ja ajan säätimet sekä erikoinen isf-taajuuskorjain, jonka luvataan taikovan vahvistimesta britti- tai jenkkityylisen. Päällä on virtanäppäimen lisäksi nappi bluetoothille ja särökanavalle.
Liitäntöinä on 6,3 millimetrin instrumenttiliitäntä, linjasisääntulo ja kaiutinsimulaatiolla varustettu lähtö kuulokkeelle tai esimerkiksi pa-laitteisiin tai äänikorttiin. Laite toimii joko kuudella aa-paristolla tai erikseen hankittavalla virtalähteellä. Tehoa on kolme wattia. Se ei ole paljon mutta riittää mainiosti kotisoitteluun. Saatavilla on myös lisäkaappi, jolla toisto on mahdollista laajentaa stereoksi. Se kytketään mukaan verkkokaapelilla.
Ensin testasimme bluetooth-toiston. Parinmuodostus käy yksinkertaisesti painamalla bluetooth-näppäintä ja valitsemalla kaiutin toistolaitteeksi puhelimesta. Vahvistin muistaa parin ja muodostaa yhteyden seuraavalla kerralla automaattisesti.
Säätimet eivät vaikuta bluetooth-toistoon, vaan sen äänenvoimakkuutta säädetään mobiililaitteen säätimistä. Perimmäinen idea bluetooth-yhteydessä lieneekin se, että kitaraa voi soitella musiikin tahtiin. Silloin voi rauhassa säädellä kitaran äänenvoimakkuutta ja lisätä siihen vaikkapa delay-efektin vaikuttamatta taustamusiikkiin.
Hirmuisen alas kaiutin ei yllä, mutta bassorummussa on sen kautta silti mukava potku. Ääni on suhteellisen puhdas täydelläkin voimakkuudella. Keskialue toistuu täyteläisesti etenkin laulun ja kitaran taajuuksilta. Diskanttiakin on sen verran, että ääni on ilmava. Äänenlaatu on jotakuinkin samaa tasoa tämän hintaluokan bluetooth-kaiuttimien kanssa.
Vahvistinta testattiin Fender Stratocaster- ja Gibson SG- kitaroilla. Huomio kiinnittyy ensimmäiseksi miellyttävän pehmeään ja lämpöiseen clean-soundiin. Korkeita nuotteja juoksutellessa soundi ei lipsahda teräväksi.
Särökanavan soundi on parhaimmillaan noin puolivälissä gain-säätöä pikkuisen rutussa. Gain-säätimen ja kitaramikrofonien säätöjen ollessa maksimissakin särö on vielä suhteellisen tyylikäs. Kumpaakaan soundia on vaikea saada pelkistä kitaran tai vahvistimen säädöistä radikaalisti pieleen.
Taajuuskorjain on periaatteessa rajoittunut, sillä se ei anna säätää bassoa, keskialuetta ja diskanttia erikseen. Toisaalta se on yksinkertaisuudessaan fiksu. Vasemmalla soundi on enemmän perinteistä rokkia, oikealla taas raskaampi ja modernimpi.


YHTEENVETO

Moneen menoon

Jos on käyttöä sekä matkakaiuttimelle että kitaravahvistimelle, niin Blackstar Fly 3 Bluetoothia on helppo suositella. Se täyttää molemmat tarpeet myös äänenlaadullisesti. Äänenvoimakkuus on täysillä luukuttaessa riittävän kova tunnelmaan pääsemiseksi, mutta häädön saamiseksi ehkä tarvitaan jo muitakin toimenpiteitä.

+ Toimii hyvin sekä kitaravahvistimena että matkakaiuttimena
+ Helppo saada hyvä soundi
– Ei moitteita tässä hintaluokassa!


  Blackstar Fly 3 Bluetooth

Hinta

99,90 €

Lisätietoja

www.blackstaramps.com

  www.f-musiikki.fi

Nimellisteho

3 W

Säädöt

Gain, äänenvoimakkuus, taajuuskorjain, delay-efektin määrä ja aika

Kanavat

Clean, overdrive

Liitännät

Instrumenttisisääntulo (6,3 mm), linjasisääntulo (3,5 mm), kuuloke-/linjalähtö (3,5 mm), liitäntä lisäkaiuttimelle

Bluetooth

Kyllä

Paristot

6 x AA (mukana)

Virtalähde

Lisävarusteena

Mitat

170mm x 126mm x 102mm

Paino

0,9 kg