Nokian loiston päivät ovat takana, eikä puhelimia tänä maailmanaikana enää valmisteta Karjalan männystä. Kolmannet osapuolet käärivät tuohta vaihtamalla kristallinhauraiden iPuhelimien lohkeilleita näyttöruutuja. Tällä kärjellä saapuu kentälle älypuhelinalan tuoreempi taimi, kiinalainen Blackview. Yrityksen IP68-suojausluokituksella varustettu BV6000-älypuhelin kestää saman ja enemmän kuin Nokian klassinen 6110.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Ensimmäinen tuntuma Blackviewista kieltämättä on, että Jeesus. Ydinsodan jälkeen torakat tulevat soittelemaan toisilleen täysin toimintakuntoisilla bv-kuustonnisilla. Laite on käteen suuremmasta päästä älypuhelimia, mitä tablettirajan alapuolella on tullut vastaan. Kaikki ylimääräinen koko on mennyt panssarointiin, sillä itse näyttöalueen koko ei ole mitenkään liioiteltu.


Seitsemän sinetin takana

Sim-kortin asettaminen vedenpitävän luukun taakse vaatii tasakärkisen ruuvimeisselin. Puhelin tukee kahta korttia yhtäaikaisesti. Sekä kuulokeportti että usb-latauspistoke ovat vahvojen kumilätkien takana, mikä pitää loitolla sekä veden että lyhytkyntiset. Hetken aikaa kamppailtuani totesin, että keratiini ei riitä laitteen läpien avaamiseen, ja tartuin lusikkaan.
Android 7 -käyttöjärjestelmällä pyörivä BV6000 on ympäristönä hyvin selkeä, eikä puhelin arkitoiminnoissaan eroa kilpailijoistaan. Kieli on oletuksena suomi, vaikka puhelin raijataankin meille Kiinasta käsin.
Kaikki yleisimmät perustoiminnot löytyvät. Takakannessa on 13 megapikselin kamera ja edessä toinen selfieiden ottamiseen. Muista puhelimista poiketen Blackview toimii myös veden alla. Prosessointiteho riittää hyvin arkikäyttöön, ja laitteen sydämenä sykkii kahden gigahertsin kahdeksanytiminen Helio P10 ja kolme gigatavua työmuistia.
Näyttö on 720p-resoluutioinen, joten 3d-immersion takia Blackviewia ei kannata lähteä ostamaan. Tavalliselle käyttäjälle näyttö on aivan riittävä ja mahdollistaa pidemmän akunkeston. Laitteen sisällä on 4 500 milliampeeritunnin akku, joka kestää kovaa käyttöä helposti päivän, tavallista touhuilua jotenkuten kaksi.

Lekalla päähän

Vaan mitäpä teknisistä spekseistä. Puhelimen etumustassa seisoo valmistajan nimen sijaan kirkas IP68-suojaluokituksesta kertova lätkä, joten myös kiinalainen tietää kaikkia kiinnostavan ensimmäisenä, särkyykö puhelin pudotettaessa. Tieteen nimessä heittelin luuria hetken parketille, ja sain aikaan lommoja – parkettiin. Voiko sen päältä ajaa mersulla? Todellakin, kunhan renkaat on kunnossa. Entä ipa-luokitus, eli kestääkö puhelin kaljatuopin? Ei pelkästään kestä, vaan se myös soi siellä.
Youtube on täynnä videoita, joissa todistellaan, mitä kaikkea Blackview kestää. Kyllä ruudun lopulta saa särölle, kun oikein ahnaasti ja pitkään yrittää, mutta arkikäytössä BV6000 ei mene rikki. Liki kaikkea on ajateltu, sillä vuorikiipeilijöitä varten puhelimessa on myös ilmanpainesensori. Iskun- ja naarmunkestävä gorillalasi toimii lisäksi myös hansikkaat kädessä.

Kaikkien perustoimintojen lisäksi Blackview BV6000 vakuuttaa kestävyydellään. Se onkin varsin hyvä valinta astetta kovempaankin käyttöön soveltuvaksi älypuhelimeksi edullisella 210 euron hinnalla.
 

YHTEENVETO


Äärimmäinen puhelin äärimmäisille ihmisille

Olitpa sitten metsästäjä, parkour-harrastaja, ihan vain käsistäsi kömpelö tai muuten puhelinrautasi äärirajoilleen vievä elämäntapanatiiviamerikkalainen, voi Blackviewia suositella. Se tekee kaiken, minkä tavallinenkin älypuhelin, mutta tarjoaa vielä ronskisti enemmän – eikä ole edes hinnalla pilattu.

+ Kestää tulvan ja heinäsirkat
+ Hyvä peruspuhelin
+ Mainio hinta–laatusuhde
– Kookas kapistus
– Vedenkestävien luukkujen avaaminen on haastavaa


Blackview BV6000
Hinta* 210 €
Lisätiedot www.blackview.hk
www.e-ville.com

Näyttö: 4,7"
Resoluutio: 720 x 1 280
Pikselitiheys: 720 p
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0
Järjestelmäpiiri: MT6755 ARM Cortext – A53 2.0GHz Octa-core
Muisti: 3gt RAM, 32gt rom
Muistikorttipaikka: On
Takakamera: 13 megapikseliä
Etukamera: 5 megapikseliä
Liitännät: 3,5mm kuulokelähtö, usb micro-b
Akku: 4 500 mAh
Värivaihtoehdot: Sunshine Yellow, Violet Black, Army Green
Mitat (l x k x s): 81 mm x 152,3 mm x 16,6 mm
Paino: 247 g