Fiilin Driifter Pro -vastamelukuulokkeet tarjoavat vaivatonta pysyvyyttä ja mutkatonta toistoa samassa paketissa.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola
Kuva: Valmistaja

Kiinalainen Fiil ei ole välttämättä monille tuttu valmistaja ainakaan vielä. Yhtiön suunnittelutiimiin on kuitenkin palkattu väkeä esimerkiksi Harmanilta, Plantronicsilta ja Audezelta, mikä herättää hifistissäkin jo uteliaisuuden. Meidän kokeilussamme ehti jo keväällä piipahtaa Fiil Canviis Pro, joka on on-ear-mallinen vastamelukuuloke.

Useimmat vastamelukuulokkeet ovat korvan ympäröivää tai korvan päälle asetettavaa mallia. Nappikuulokkeetkaan eivät ole poikkeus, mutta niitä on tarjolla vastamelutoiminnolla varustettuna hieman vähemmän. Siispä kokeilimme Fiilin niskapannalliset Driifter Pro -vastamelukuulokkeet.

Mukavat korvissa

Driifter Pro -kuulokkeet on valmistajan sivujen mukaan tarkoitettu ennen kaikkea työmatkakäyttöön ja muuhun liikkuvaan elämäntapaan. Varsinaista urheilukäyttöä ei mainosteta, mutta niskapanta estää nappeja karkaamasta ainakaan kovin kauaksi korvasta. Lisäksi kuulokkeiden kerrotaan kuitenkin olevan veden-, pölyn- ja hienkestävät. Erikoisempana ominaisuutena kuulokkeissa on myös sisäänrakennettu askelmittari.

Kuulokkeille valmistaja lupaa mukavat 11 tuntia käyttöaikaa, mikä on langattomille nappikuulokkeille melko paljon. Niitä ei siis välttämättä tarvitse ladata päivittäin, mikä on tervetullutta.

Äänentoistosta huolehtii balanced armaturen ja dynaamisen elementin yhdistelmä, eli kuulokkeet ovat kaksiteiset. Se antaa yleensä ottaen luvan odottaa hieman perusnappikuulokkeita parempaa äänenlaatua. Kuulokkeissa on myös aktiivinen vastamelutoiminto, jota varten on oma on/off-katkaisijansa.

Mukana tulee varalta kolmet eri kokoiset korvasovittimet. Pysyvyys tuntuu keskimääräistä paremmalta. Kaupungilla kuljeskellessa nappeja ei joutunut kertaakaan asettelemaan takaisin tai edes syvemmälle korviin, mikä on ainakin allekirjoittaneelle harvinaista. Niskapanta vähentää edelleen nappeihin alhaalta päin kohdistuvaa vetoa, ja tippuessaankin kuulokkeet jäävät killumaan turvallisesti rinnan päälle.

Käytettävyydessä on osittain toivomisen varaa. Kaikki painikkeet ovat keskenään samanlaisia, joten niiden käytön joutuu opettelemaan yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Kuulokkeiden kaveriksi voi ladata puhelimeen Fiil+-sovelluksen. Se tarjoaa mahdollisuuden säätää ja optimoida toistoa. Siellä on käytettävissä kolme taajuuskorjaimen esivalintaa: bassonkorostus, neutraali ja diskantinkorostus. Aptx-äänen ja hd-äänen voi myös laittaa pois päältä.

Saatavilla on myös kolme kappaletta kolmiulotteisia tilavaikutelmia eli olohuone, teatteri ja halli. Niistä etenkin olohuone tuo moniin kappaleisiin mukavasti lisää tilantunnetta, kun taas kaksi suurempaa tilaa muuttavat äänen helposti liiankin kaikuisaksi.

Lisäksi sovelluksesta voi seurata päivän askelia ja asettaa askeltavoitteen. Siihen voi lisätä myös iän, sukupuolen ja painon. Arvoitukseksi kuitenkin jää, miksi. Sykemittauksessa tiedoista olisi hyötyä, tai mahdollisesti ikään perustuvassa taajuuskorjauksessa. Myös askelmäärä on vain mekaaninen luku, jonka käyttäjä valitsee itse.

Taajuuskorjaimen esivalintojen lisäksi sovelluksesta löytyy myös virtuaaliset tilavaikutelmat ja askelmittari. Ohjekirja kulkee kätevästi mukana digitaalisena.

Neutraalia toistoa luokassaan

Toistosta huomaa, että taustalla on ollut alan tekijöitä. Bassontoisto on hillitty ja sävyltään miellyttävä. Se ulottuu alas mutta on alimmillaan jo sen verran vaimeaa, että se peittyy muualla kuin suhteellisen hiljaisissa sisätiloissa. Diskanttitoisto on joillain kappalemateriaaleilla hieman sähäkkä. Siihen pystyy vaikuttamaan jonkin verran valitsemalla bassonkorostuksen, mutta samalla saa myös kohtuullisen tuhdisti lisää bassoa, mikä ei ole välttämättä kaikkien mieleen. Keskialueella ääni on neutraalia mutta sävykästä. Tässä hintaluokassa Driifter-kuulokkeet ovat ääneltään hifimmästä päästä.

Aktiivinen vastamelutoiminto valitettavasti vaimentaa ympäristöääniä lähinnä miedosti alataajuuksilta. Lisäksi se tuo mukanaan pohjakohinaa, jonka tosin havaitsee lähinnä kappaleiden välissä tai hiljaisissa kohdissa. Toisaalta silloin kun tulpat ovat kunnolla korvissa, ne vaimentavat yhdessä kokonaisuutena varsin mukavasti. Emme kuitenkaan korostaisi Driifter Pron vastameluominaisuutta.

YHTEENVETO

Pysyvyyttä ja laadukasta toistoa

Fiil Driifter Prot ovat tavallista vaivattomamman oloiset kuulokkeet. Ainakin arvioitsijan korvassa ne pysyivät hyvin, mikä takasi myös tasalaatuisen äänentoiston. Vaihtosovittimien ansiosta kuulokkeet saakin sovitettua monen kokoisiin korviin.

Bluetooth-yhteys myös toimi ongelmattomasti, mikä ei ole sekään aina itsestäänselvyys. Pienenä kauneusvirheenä on hankaluudet käytettävyydessä, sillä painikkeet ovat keskenään liian samanlaisia. Myöskään vastamelutoiminnosta ei ole tehottomuuden vuoksi paljon iloa.
Muuten paketti on kuitenkin varsin mainiosti kasassa!

+ Pysyvyys ja käyttömukavuus
+ Miellyttävä ja neutraali toisto
+ Hyvä akunkesto
– Vaikeasti tunnistettavat painikkeet
– Heikko vastamelutoiminto


Fiil Driifter Pro

Hinta: 199,9 euroa
Lisätietoja: http://www.fiil.fi

Elementit: 2-tie, balanced armature + dynaaminen
Aktiivinen vastamelutoiminto: Kyllä
Akunkesto: Max. 11 tuntia
Muuta: Askelmittari, sovellus