Ensitestissä Focalin uudet kolmen tonnin highend-kuulokkeet.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Valmistaja ja Teppo Hirvikunnas

Stelliat ovat uusin tulokas ranskalaisen Focalin melko runsaassa kuulokemallistossa. Enkä tarkoita tässä mitään muutaman kympin enkä edes satasen luureja. Focalin kalliimman yläpään mallisto on saanut tasaisesti uusia malleja, ja sieltä löytyykin Elegia, Elear, Clear sekä Utopia – ja nyt siis 3 000 euron hintainen Stellia.

Rakenne

Stelliat ovat rakenteeltaan suljetut kuulokkeet. Ne ovat Focalin ensimmäiset tässä luokassa ja myös sinänsä hieman epätavallinen ratkaisu highend-kuulokkeissa. Jostain syystä highend-luokan kuulokkeet kun ovat useimmiten rakenteeltaan avoimia.

Stellia käyttää vain tähän malliin suunniteltuja 40 millimetrin kalotti-tyyppisiä kuuloke-elementtejä. Ne on valmistettu berylliumista, joka on Focalin kehittämä kartiomateriaali ja tunnettu jo heidän kaiuttimistaan.

Focal Stellia -kuulokkeiden rakenne ja toteutus on viimeisen päälle. Kuuloke-elementit ovat 40-milliset beryllium-kalotit.

Juuri tämä materiaali ja suljettu rakenne on näiden kuulokkeiden suunnittelun ytimessä. Tavoitteena onkin tarkkuus kautta koko kuuloalueen aina matalimmista ultrataajuuksista korkeimpiin helähdyksiin. Mutta tästä lisää tuonnempana.

Loistoa ja glamouria

Stellia-kuulokkeiden työn laatu ja yksityiskohdat ovat hintaluokkansa mukaiset. Pehmeää nahkaa, eloksoitua alumiinia, kangasta ja hienoja yksityiskohtia. Näin sen pitääkin olla.

Design on enemmän kallellaan kohden näyttävyyttä kuin funktionaalisuutta, etenkin tässä ruskeasävyisessä versiossa. Värivaihtoehtona on myös musta–harmaa-yhdistelmä, joka on taas ehkä hieman tylsä. Tämän hintaluokan kuulokkeissa pitää olla myös loistoa, ja sitä Stellioissa onkin.

Johdot ja tarvikkeet

Kuulokkeet toimitetaan hienossa pakkauksessa. Varusteluun kuuluu myös säilytys-/kuljetuskotelo ja kahdet erilaiset johdot: 1,2 metrin johto 3,5 millimetrin plugilla sekä balansoitu kolmen metrin johto xlr-liittmellä. Jäimme kaipaamaan tavallista pitkää johtoa 6,35 millimetrin plugilla. Katso täältä unboxing-videoklippi.

Kuulokkeiden ensivaikutelma on siis vakuuttava. Kuulokkeet tulevat suurikokoisessa (keino)nahalla päällystetyssä laatikossa, josta paljastuu kuulokkeille kangasverhoiltu säilytyskotelo ja sieltä itse kuulokkeet, joiden olemus ja tuntuma kertoo siis heti, että kyseessä on huippuluokan toteutus.

Pakkauksesta löytyy myös toinen laatikko, jossa on kuulokkeiden ohjekirja sekä kahdet eripituiset kuulokejohdot: 1,2 metrin johto varustettuna 3,5 millimetrin miniplugilla (mukana on myös 6,35 millin adapteri) sekä kolmimetrinen balansoitu xlr-liittimellä. Ajatuksena varmaan on, että kotikuuntelussa käytetään kuulokevahvistinta balansoidulla xlr-lähdöllä ja mobiilikäyttöön riittää tuo 1,2 metrin johto. Johdot ovat vakuuttavan oloiset ja kangaspäällysteiset, mutta tämä johtoajatus ei ole ehkä aivan loppuun saakka ajateltu, sillä 1,2-metrinen kaapeli on liian lyhyt kotikäyttöön ja taas aivan turhan paksu ja jäykkä mobiilikäyttöön. Jäykkyys on häiritsevää myös pidemmässä johdossa.

Johdot ovat hienot ja paksut mutta myös jäykät. Tämä tuli ilmi erityisesti lyhyemmällä johdolla. Katso täältä johdon rakenteesta erillinen videoklippi.

Kaapelissa on hienoista mikrofonisuutta, eli johdon mekaaninen kosketus välittyy kuultavasti kuulokkeisiin, mutta se ei juuri erotu peruskuuntelussa musiikin äänikerrosten seasta. Hiljaisissa kohdissa se voi silti erottua.

Johdon pitäisi olla hieman joustavampaa, ja varustukseen pitäisi ehdottomasti kuulua myös tavallisella 6,35 millimetrin plugilla oleva pitkä johto. Tämä on oikeastaan ainut huomauttamisen aihe muuten lähes täydellisen oloisessa kokonaisuudessa.

Todella mukavat

Kun Focal Stelliat asettaa korvilleen, niin on kuin astuisi toiseen maailmaan. Käyttötuntuma on todella miellyttävä. Sitä korostavat hienoinen nahan tuoksu sekä lämmin ja pehmeä syleily korvien ympärillä. Kaiken ulkopuolisen hälyn kertakaikkinen katoaminen ja tieto, että nyt on kalliit kuulokkeet korvilla, ovat suorastaan hämmentävä kokemus. Kuulokkeiden paino jakautuu raskaahkon pannan ansiosta hyvin pään molemmille puolille, eivätkä ne purista. Asentoon saa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä liikaa päälaelle vietynä äänen painopiste varsinkin diskanteilla siirtyy hiukan.

Stelliat ovat kuin vanhan ajan kunnon sitikat: yltäkylläisen mukavat ja pehmeät. Isosta koosta ja suurehkosta painosta huolimatta Stelliat toimivat myös mobiilikäytössä, etenkin niiden suljetun rakenteen äänen eristyksen ansiosta. Tosin tässä yhteydessä mobiilikäytöllä tarkoitetaan ehkä liikematkailua ennemminkin kuin puistokävelyä. Mobiilikäyttöä edesauttaa myös kuulokkeiden matala 35 ohmin kuorma. Niiden kanssa riittää jo ihan tavallinen älypuhelinkin.

Äänenlaatu

Kokeilimme Focal Stellioita Pro-Ject Head Box S2 Digital- ja Chord Hugo TT2 -kuulokevahvistimien kanssa. Äänenvoimakkuutta sai annostella aluksi melko rohkealla otteella, jotta kuulokkeiden toisto ikään kuin aukesi. Hiljaa kuunneltuna toisto oli aika hillitty, joskin keskialueen detaljit korostuivat melko selvästi. Volyymia nostettaessa basso- ja alakeskiääniosasto nousi kuitenkin esiin asianmukaisesti ja yleiskuva tasapainottui.

Aivan matalimmilla bassoilla toisto oli hiukan kovaa, eikä alimman oktaavin ääni erottunut täydellä painokkuudellaan, vaikka iskua kuulokkeista irtoaakin kohtuudella. Yleisellä tasolla toistoprofiili pysyy kuitenkin asiallisesti kasassa koko toistokaistalla, eikä oikeastaan millään alueella ole räikeitä värittymiä.

"Kokonaisuus saa pohtimaan, onko valmistaja hakenut ikään kuin jonkinlaista suljetun ja avoimen toteutuksen välimallia, jossa korostuisi suljetun kuulokkeen kontrolloitu bassotoisto ja avoimen kuulokkeen ilmavuus."

Jos sitä persoonallisuutta taas etsii, niin varsinkin ylemmällä keskiäänialueella piirto oli melko tarkkaa ja nyanssipitoista, mikä tukee aavistuksen tummasävyisesti tuotettua musiikkia. Varsinainen diskantti on kuitenkin melko rauhallinen, mikä taas tekee kuuntelusta mukavaa.

Kokonaisuus saa pohtimaan, onko valmistaja hakenut ikään kuin jonkinlaista suljetun ja avoimen toteutuksen välimallia, jossa korostuisi suljetun kuulokkeen kontrolloitu bassotoisto ja avoimen kuulokkeen ilmavuus. Stereokuva ei ole kuitenkaan aivan niin avoin ja pään ulkopuolelle ulottuva kuin hyvissä avoimissa toteutuksissa, eikä toisaalta toistoprofiilin basso-osiolla ole hyvien suljettujen kuulokkeiden muhkeutta. Muuten Stellioihin on saatu poimittua ihan hyviä puolia molemmista leireistä. Kyseessä onkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen malli highend-tason kuulokkeita hankkivalle.

YHTEENVETO

Tarkkuus edellä

Focal Stellia -kuulokkeet ovat hieman ristiriitainen tuttavuus. Kuulokkeet ovat eittämättä huippuluokkaa ja niiden työn laatu sekä yksityiskohdat hintaluokkansa mukaiset. Myös käyttömukavuus hakee vertaistaan. Näitä kuulokkeita pitää mielellään päässä pidempäänkin.

Mutta kuulokejohdot eivät valitettavasti yllä samalle tasolle, vaikka hienon näköiset ja eittämättä laadukkaat ne ovatkin. Niitä vaivaa liika jäykkyys, lievä mikrofonisuus ja pidemmän 6,35-millimetrisen kaapelin puute.

Ristiriitaisuus jatkuu myös äänessä. Focal Stellioiden toisto on analyyttinen, tarkka ja silti hienostunut, mutta analyyttisyys ja tarkkuus menevät helposti myös kovuuden puolelle. Kuulokkeet tarvitsevat seurakseen tehokkaan ja mielellään pehmeäsointisen kuulokevahvistimen.

Stellioilla on siis omanlaisensa hienostunut ja tarkka luonne, joka on hyvinkin juuri sitä, mitä tämäntyyppisiltä kuulokkeilta voisi olla hakemassa. Lisäksi Stelliat ovat rakenteeltaan kertakaikkisen upeat.

+ Käyttömukavuus
+ Työn laatu ja rakenne
+ Toiston tarkkuus ja erottelu
– Johdot varauksin
– Paikoin kovahko ääni

Focal Stellia

Hinta: 2 999 €
Maahantuoja/edustaja: Kruunuradio Oy
Lisätietoja: Kruunuradio

Tekniset tiedot:

Tyyppi: Dynaaminen, suljettu
Impedanssi: 35 Ohm
Herkkyys: 106 dB (1 mW@1 kHz)
THD: 0,1% @ 1 kHz / 100 dB
Toistoalue: 5 Hz – 40 kHz
Kuuloke-elementti: 40 mm beryllium-kalotti
Kaapelit: 1,2 m / TSR 3,5 mm (+ 6,35 mm sovitin), 3 m / 4-pin XLR
Paino: 435 g
Muuta: Kuulokkeiden säilytyskotelo

Lisätietoa: White Paper-dokumentaatio