Sveitsiläisen Genevan tuotteissa ajaton design kohtaa nykyaikaiset äänentoistostandardit. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat Touring-kaiutinmalliston pienin ja suurin edustaja.

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 2/2018.

Bluetooth-kaiutinbuumi ei osoita laantumisen merkkejä. Valmistaja toisensa jälkeen on vainunnut kysynnän enemmän tai vähemmän persoonallisille kompakteille äänentoistoratkaisuille, jotka on helppo siirtää kotioloista ulkomaailmaan.
Tilanne oli toinen reilu vuosikymmen sitten, kun nykyisenkaltaisista langattomista, akkukäyttöisistä ja kannettavista mökäpöntöistä kohtuullisella äänenlaadulla vielä vain haaveiltiin. Tuohon aikaan sveitsiläinen Geneva toimi alan pioneerina ja toi markkinoille muun muassa ensimmäisen myös vaativampaa makua tyydyttävän kompaktin kaiutinratkaisun iPod-telakalla.
Sittemmin Genevan kaiutinratkaisuissa on totuttu kuulemaan valmistajan omaan kehitystyöhön pohjautuvaa, astetta avarampaa stereoääntä ja näkemään viitteitä hyväksi havaituista design-konventioista, jotka kestävät aikaa. Samat elementit erottuvat myös tuoreessa Touring-sarjassa, josta saimme testiin pienimmän xS-mallin sekä suurimman L-mallin.


Kestävää muotoilua

Genevan perinteistä ammentava muotokieli puhuttelee vahvasti molemmissa Touring-malleissa. Sekä L että xS on tehty mukaan otettaviksi ja liikuteltaviksi. Siinä missä isompi, 2,3 kiloa painava L alkaa olla jo vähän rajoilla reppuun mahtuakseen kaiken muun tavaran kanssa, 725-grammainen xS menee melkeinpä käsilaukkuun.
Kaiuttimien rakenneratkaisut ja työn laatu vakuuttavat tukevuudellaan, mutta varsinkaan xS:ää ei kuitenkaan kannata heittää ihan repun pohjalle, sillä sen takalevyn passiivisäteilijä on kestävyytensä kannalta kriittisimmässä asemassa. Järkevässä peruskäytössä kumpikaan kaiutin ei kuitenkaan ala repsottaa, vaikka käsittely olisi toisinaan hiukan kovakouraisempaakin. Laadukkaan tuntuinen nahka ja alumiini välittävät kestävän vaikutelman. Valmistaja ei ilmoita malleille ip-luokitusta eli pöly- ja roiskesuojausta, joten on oletettavaa, ettei sitä ole. Uimarannalla on siis syytä olla tarkkana.
Viimeistelyllisten yksityiskohtien lisäksi sukulaissieluisuutta on havaittavissa myös kaiuttimien toistoprofiilissa. Molemmissa on tehokas d-luokan vahvistin mutta elementtiratkaisut eroavat. Isommassa L-mallissa on sekä 0,75-tuumainen diskantti että 3,5 tuuman woofer, kun taas xS on varustettu kahdella 40 millimetrin elementillä ja bassotoistoa tukevoittavalla passiivisäteilijällä. Molemmista löytyy a2dp-profiililla ryyditetyn 4.1-version bluetoothin lisäksi 3,5 millimetrin tulo ulkoiselle äänilaitteelle, mikä on sikäli hyvä, ettei sen enempää toistolaitteen kuin kaiuttimenkaan akkureservejä tarvitse välttämättä käyttää langattomien yhteyksien ylläpitoon. Lisäksi L-mallissa on fm/dab-radio rds:llä.

Mallikas matkaradio

Touring L on siis paitsi näyttävä ja tehokas bluetooth-kaiutin, se on myös kätevä matkaradio. Kaiuttimen teleskooppiantenni on sijoitettu fiksusti laitteen vasempaan takakulmaan kantokahvan likeisyyteen, josta sen saa esiin kärjessä olevasta hahlosta nostamalla. Tähän tosin tarvitaan hiukan kynttä tai työkalua. Dab-radiolla ei Suomessa sinänsä tee mitään, koska kyseistä tekniikkaa ei yrityksistä huolimatta todettu tarpeeksi hyödylliseksi käyttöön otettavaksi. Fm-tekniikka sen sijaan toimii edelleen niin yleisellä tasolla kuin Touring L:n kohdallakin. Virittimen suorituskyky on sisätiloissakin varsin kohtuullisella tasolla, ja tehokkaasti lähetettävät peruskanavat kuuluvat kaiuttimesta mukavan häiriöttömästi ja tasapainoisesti. Ja jos olosuhteet sisätiloissa ovat virittimelle liian vaativat esimerkiksi paksujen seinien vuoksi, voi internet-radiota toistaa esimerkiksi älylaitteesta bluetooth-yhteyden avulla. Kulloinkin käytössä oleva ohjelmalähde tai radiokanava rds-tietoineen näkyy kaiuttimen yläosassa olevasta hillityn tyylikkäästä näytöstä, josta saa yllättävän hyvin selvää myös kirkkaassa valossa.
Touring L:n kerrotaan yltävän jopa 60 hertsin haminoille bassotoistossaan, mitä subjektiiviset havainnot tukevat erityisesti maltillisemmalla äänenvoimakkuudella kuunneltaessa. Volyymin kasvaessa toisto alkaa kuitenkin hiljalleen kompressoitua, jolloin esimerkiksi bassotaajuuksien erottelukyky heikkenee. Maksimiäänenvoimakkuudessa Touring L ei välttämättä kilpaile turboahdettujen bilekaiuttimien kanssa, mutta sen edut ovatkin toiston täyteläisyydessä hillitymmällä äänenvoimakkuudella. Tietyissä rajoissa vääntöäkin kyllä piisaa, mutta mukavan muhevan ja esimerkiksi radioääntä miellyttävästi pyöristävän toiston parempi laita on äänenvoimakkuusasteikon matalammalla puoliskolla.
Oletettavasti laitteen painosta merkittävä osa menee myös isohkolle akulle, jolle valmistaja lupaa 30 tunnin soittoajan, mitä voidaan yleisellä tasolla pitää varsin hyvänä lukemana. Akun varauksen laskemisen merkiksi näytön oikeaan alareunaan ilmestyy valo, mutta toisaalta kannettavaksi suunnitellussa kaiuttimessa olisi hyvä olla myös jokin kätevämpi tapa tarkistaa akun varaustaso reissuun lähdettäessä.

Touring L sisältää myös fm/dab-virittimen, jonka teleskooppiantenni menee näppärästi piiloon päällyspuolen vasempaan yläkulmaan.

Pirteä pikkuveli

Touring xS on huomattavasti L-mallia pienempi mutta toistollisilta ulottuvuuksiltaan suhteessa samoissa sarjoissa. Myös sen kohdalla bassotoistoa piisaa yllättävän alas asti passiivisäteilijän ansiosta. Pienemmän koon mukana seuraa myös pienemmät äänenvoimakkuudelliset kyvyt, mutta toisaalta sama ehjä, mukavan pyöreä ääni korostuu myös xS:n toistossa.

Valmistajan suositusta mukaillen toistoon saa yllättävää raamikkuutta sijoittamalla kaiutin nurkkaan noin 45 asteen kulmaan, mikä hyödyntää hienosti ääniaaltojen heijastumista.

Akunkestoa xS-mallille luvataan 20 tuntia, mikä sekin on varsin mallikas lukema.
Kun hintakin on saatu puristettua inan alle 200 euron, kyseessä on sekä äänivaroiltaan että ulkonäöltään väkevästi kampoihin laittava pieni voimanpesä kannettavien bluetooth-kaiuttimien parempiäänisemmän pään kilvoissa.

Pienempi Touring xS saa lisää raamikkuutta ääneensä, kun sen sijoittaa nurkkaan noin 45 asteen kulmaan.

YHTEENVETO

Ääntä ja ulkonäköä

Genevan Touring-sarjan pienin ja suurin malli ovat sekä sisäisesti että ulkoisesti varsin hienoja bluetooth-kaiuttimia. Ryhdikäs ja ulottuva toisto niveltyy niissä saumattomasti komeaan ulkonäköön ja kestävään rakenteeseen.
Vaikka niiden kanssa voi helposti lähteä myös ulos riittoisan akkukapasiteetin vuoksi, ne istuivat aavistuksen paremmin sisätiloihin, missä molemmista takuulla irtoaa rutkasti sekä silmän- että korvaniloa.

+ Ajaton ja kestävä design

+ Tanakka rakenne

+ Pyöreä ja tuhti äänentoisto

+ Hyvä akunkesto

– Äänen kompressoituminen suurilla voimakkuuksilla

– Ei mahdollisuutta tarkistaa akun varaustasoa


Geneva Touring L
Hinta: 299 €
Edustaja: Neby Oy (neby.fi
Lisätiedot: www.geneva.fi

Elementit: 1 x 3/4" diskantti, 1 x 3,5" woofer
Säätöpainikkeet: Äänenvoimakkuus/virtakytkin, valintapainikkeet
Akunkesto: 30 tuntia
Radio: Kyllä (DAB/FM)
Liitännät: Verkkovirta, 3,5 mm linjatulo
Värivaihtoehdot: Punainen, konjakki, valkoinen, musta
Mitat (l x k x s): 26 x 17 x 8 cm
Paino: 2,3 kg

Geneva Touring xS
Hinta: 149 €
Edustaja: Neby Oy (neby.fi)
Lisätiedot: www.geneva.fi

Elementit: 2 x 40 mm
Säätöpainikkeet: Äänenvoimakkuus/virtakytkin
Akunkesto: 20 tuntia
Radio: Ei
Liitännät: Mikro-USB lataukseen, 3,5 mm linjatulo
Värivaihtoehdot: Punainen, konjakki, valkoinen, musta
Mitat (l x k x s): 17 x 8 x 5 cm
Paino: 725 g