Hifimanin Devat ovat upeat langalliset, magnetostaattiset kuulokkeet, jotka muuttuvat hetkessä langattomiksi kuulokkeiksi kera usb-da-muuntimen.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Langattomuus on tämän päivän kuulokkeissa vahva trendi, mutta se ei ole silti saanut varauksetonta jalansijaa mahdollisimman puristista hifiääntä arvostavien keskuudessa. Eikä ihme, sillä hyvin usein kuulokevalmistajat sortuvat viilaamaan ääntä langattomien kuulokkeiden vahvistimissa.  Tai tästä on ainakin epäilys, kun kaikki elektroniikka on pakattu kuulokkeiden sisään.

Useimmissa langattomissa kuulokkeissa kaikki elektroniikka bluetooth-vastaanotinta, kuulokevahvistinta ja akkuja myöten on rakennettu kuulokkeisiin sisään ja kuuntelu onnistuu vain, jos akuissa on virtaa. Ja tottakai lähettävässä laitteessa, siis siinä mistä kuunnellaan, tulee myös olla bluetooth-lähetin. Osassa langattomia kuulokkeita on toki mahdollisuus kuunnella langallisesti ilman virtaa, siis vaikka akut olisivat tyhjät. Useimmiten äänenlaatu on tällöin kuitenkin paljon huonompi kuin virrat päällä. Vahvistimessa kun todennäköisesti säädetään soundia enemmän tai vähemmän. Käytännössä kukaan ei halua kuunnella langattomia kuulokkeita langallisina – eikä etenkään ilman virtaa.

Lisäpalikalla langattomiksi
Hifiman Devat ovat periaatteessa ihan normaalit langalliset kuulokkeet, tosin eivät ihan tavalliset, koska niiden kuuloke-elementit toimivat magnetostaattisesti. Mutta kuulokkeiden varsinainen jippo on erillinen, kuulokkeeseen integroituva bluetooth-lisäosa, joka muuttaa kuulokkeet langattomiksi.

Tämä ei ole sinänsä mikään uusi keksintö, sillä markkinoilla on ollut tarjolla  ladattavia, kuulokelähdöllä varustettuja edullisia bluetooth-vastaanottimia,  joilla mikä tahansa langallinen kuuloke on saatu muutettua – jos ei ihan, niin ainakin lähes – langattomaksi. Nämä laitteet ovat tosin pikkuhiljaa poistuneet markkinoilta, koska langattomien kuulokkeiden hinnat ovat laskeneet jo ihan halpamarket-tasolle. Sen sijaan nyt on saatavana selvästi laadukkaampia, kunnollisella kuulokevahvistimella ja jopa da-muuntimella varustettuja ladattavia bluetooth-vastaanottimia, joiden äänenlaatu on jo kunnollista hiftasoa. Tässäkin tapauksessa tarvitaan kuitenkin edelleen johto vastaanottimen ja kuulokkeiden välille. Hifimanissa tämä hoituu yksinkertaisemmin plug-and-play-periaatteella.

Tukevat ja tyylikkäät
New Yorkissa vuonna 2007 perustettu mutta sittemmin kiinalaistunut Hifiman on erikoistunut hires-mediatoistimiin ja erityisesti highend-tason magnetostaattisiin kuulokkeisiin. Muun muassa viime tammikuussa testasimme valmistajalta vajaan 1 800 euron magnetostaattiset Arya-kuulokkeet. Devat taas ovat 400 euron suositushinnallaan toki perusluureja kalliimmat, mutta magnetostaateiksi kuulokkeet taas ovat kuitenkin edullisimmasta päästä.

Tyylikkään näköiset Devat ovat rakenteeltaan alumiinia, ja niiden pehmusteet on päällystetty ruskealla keinonahalla. Korvanlehteä vasten olevat osat puolestaan on päällystetty pehmeällä ja korvia vasten miellyttävän tuntuisella mikrokuitukankaalla hiostavuuden vähentämiseksi. Kuulokkeet ovat arvokkaan näköiset ja työn laatu erittäin korkeatasoista.

Kuulokkeet ovat rakenteeltaan puoliavoimet, joten ne vuotavat ääntä ulkopuolelle, mutta toisaalta myös sisäpuolelle. Esimerkiksi bussissa istuessa musiikin kuuntelu voi häiritä lähellä olevia ja toisaalta ympäröivä meteli voi häiritä omaa musiikin kuuntelua. Vähintäänkin äänenvoimakkuutta täytyy nostaa silloin suureksi.

Takaosassa on alumiininen ritilä, jonka takana elementti on suojassa, vaikka kuulokkeita kuljettaisikin irrallaan laukussa. Kuljetettavuutta heikentää kuitenkin se, etteivät kuulokkeet taitu eivätkä käänny pienempään kokoon.

Kuulokeosat ovat suurikokoiset, joten suuremmatkin korvalehdet mahtuvat niihin mukavasti. Devat tuntuvat koostaan huolimatta päässä kevyiltä ja ennen kaikkea mukavilta. Sanka säätyy portaallisesti ja napakasti. Kuulokkeiden mukana tulee usb-kaapeli, 3,5 millimetrin audiojohto, 6,3 millimetrin adapteri sekä kuulokkeet langattomaksi muuntava Bluemini-bluetooth-moduuli 

Bluemini-moduuli  toimii sekä bluetooth-vastaanottimena että usb-johdolla kytkettäessä myös 24-bittisenä da-muuntimena. Bluetoothin kautta ylletään 96 kilohertsin näytetaajuuteen, kun taas da-muuntimena se yltää aina 192 kilohertsiin saakka. Moduuli tukee myös aptx-, aptx hd-, sbc-, aac- ja ldac-koodekkeja.

Moduulin kytkentä ei voisi olla helpompaa. Se painetaan paikalleen vasemman kuulokkeen alaosaan kuulokejohdon liitäntään ja yhdistetään normaaliin tapaan toistolähteen bluetoothiin. Äänenvoimakkuuden säätimiä ei moduulissa kuitenkaan ole, joten siltä osin ollaan toistolähteen säätimien varassa. Myöskään kappaletta ei voi vaihtaa, eikä moduulin kautta ole mahdollista tehdä handsfree-puheluita.

Akunkestoksi ilmoitetaan 7–10 tuntia ja painoa tulee lisää 25 grammaa. Peruskokoisessa 57 neliön kaksiossa kantavuus riitti joka nurkkaan.

Ilmavaa hifiääntä
Hifiman Devat soivat hyvin. Ei liene mikään yllätys Hifimanilta ja magnetostaattisilta kuulokkeilta. Toisto on ilmava ja  tilantunne avara. Se on erityisen nautinnollista oikeassa tilassa äänitetyllä musiikilla, kuten esimerkiksi kamarimusiikilla tai jazzilla. Eikä kuulokkeiden soundi mene tukkoon haastavammissakaan instrumentaatioissa. Soundi kuulostaa sitä paremmalta, mitä hifimpää materiaalia kuuntelee.

Kokonaissoundi on neutraali olematta silti tylsä. Äänessä on yksityiskohtia ja erottelua. Bassoaluelle saattaisi kaivata toisinaan enemmän jytinää ja botnea. Tämä on tietenkin myös makuasia. Rummut eivät ehkä toistu niin tanakasti kuin monilla muilla kuulokkeilla. 

Eniten kotonaan kuulokkeet tuntuvat olevan orgaanisessa musiikissa, oli se sitten rockia, laulaja-lauluntekijän vähäeleistä tulkintaa tai klassista orkesterimusiikkia. Aavistuksen vähemmän ne vaikuttivat sopivan urbaaniin syntetisaattoripohjaiseen musiikkiin.

Jos äänestä haluaa jotain negatiivisempaa sanoa, niin diskanteissa, kuten esimerkiksi hi-hatissa, on ripaus karheutta. Tämä vaikuttaisi käyvän ilmi lähinnä moduulin kautta langattomasti tai digitaalisesti toistettaessa. Suoraan kaapelin kautta soundi on ylärekisterissä aavistuksen pyöreämpi, mutta muuta eroa langattomasti ja langallisena kuunnellessa ei ole ollut havaittavissa.  Hifiman Deva -kuulokkeiden Bluemini-lisäpalikka muuttaa kuulokkeet hetkessä täysin langattomiksi bluetooth-kuulokkeiksi. Palikka toimii sekä bluetooth-vastaanottimena/kuulokevahvistimena että usb-johdolla kytkettäessä myös 24-bittisenä da-muuntimena.

Kevyesti ja ilmavasti

Hifiman Deva -kuulokkeet onnistuvat tuomaan kilpailtuun hintaluokkaan valtavirrasta poikkeavan vaihtoehdonmagnetostaattitoteutuksellaan. Äänenlaadultaan kuulokkeet tarjoavat hyvää hifitoistoa ja mukavuutta pidempäänkin kuunteluun. Vaikka kuulokkeet toimivat bluetooth-lähettimen ansiosta mainiosti mobiililaitteiden kanssa, niin avoimen rakenteensa takia ne eivät välttämättä ole parhaimmillaan meluisissa ympäristöissä. Laukun puute ja se, että kuulokkeet eivät taitu pienempään tilaan, rajaavat ne lähinnä kotikäyttöön. Mutta langattomuus on sielläkin toki mukavuuskysymys. Hifiman Devat ovat siis paikallaan ennen kaikkea kotona tarjoten siellä myös helpon langattoman vaihtoehdon. Suosittelemme niin langalla kuin langattomasti.

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenlaatu langalla ja ilman
Rakenne ja viimeistely
Mukavuus ja monikäyttöisyys
 Ei kauko-ohjaustoimintoa


Hifiman Deva
Hinta 399 €
Edustaja/maahantuoja Agentur Tur-Pex
Lisätietoja hifiman.com

tur-pex.com

Rakenne Puoliavoin
Toimintaperiaate Magnetostaattinen
Impedanssi 18 Ohm
Herkkyys 94 dB/mW
Paino (ilman johtoa) 372 g
Bluemini-adapteri
Akkukesto 7–10 t (Bluetooth), 4–5 t (usb dac)
Äänikoodekit LDAC, aptX-HD, aptX, AAC, SBC
Paino 25g

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia


Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehdessä 05/2020 (nro. 198)