Älykellojen myynti kasvaa hitaasti mutta varmasti. Vaikka Apple pitää hallussaan puolikasta markkinoista, uusia haastajia putkahtelee tasaisesti. Honor on Suomessa jo hyvin tunnettu puhelimistaan, mutta älykelloissa se on vasta noviisi. Testasimme, mitä Honor Watch Magicilla on annettavanaan.

Teksti ja ruudunkaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: AVPlus-toimitus

Kiinalaisvalmistaja Honor esitteli viime lokakuussa ensimmäisen älykellonsa. Honor Watch Magic saapui tammi–helmikuun taitteessa myös Suomeen yhdessä View 20 -puhelimen kanssa. Otimme sen tuoreeltaan kokeiltavaksemme.

Aivan puhtaalta pöydältä valmistaja ei ole älykellobisnekseen lähtenyt. Kuten moni Honorin puhelinkin, kello on kevyempi versio sisaryhtiö Huawein mallista. Sukulaisuuden näkee välittömästi, ja sisuksissa toimii sama kevyt Lite OS -käyttöjärjestelmä. Erona on kuitenkin se, että Honorin Watch Magic -kellossa on 1,2 tuuman näyttö verrattuna 1,4 tuuman Huaweihin.


Kompakti ja perinteinen

Ulkoasultaan klassisen Honor Watch Magicin kehys on karkaistua ruostumatonta terästä. Vedenpitävyyttä kellolle luvataan 50 metriin saakka, ja siinä on 1,2 tuuman amoled-kosketusnäyttö.

Honor Watch Magic on melko ohut, paksuudeltaan vain 9,8 millimetriä, ja muutenkin maltillisen kokoinen. Se ei tihku olemuksellaan testosteronia, mutta on ehkä enemmän miesoletettujen makumieltymyksiin räätälöity. Värimaailmaltaan pinkki, samankokoinen Watch Dream -versio ei kuulu Suomen-valikoimaan. Halutessaan rannekkeen pystyy kuitenkin vaihtamaan mieleisempään, sillä kellossa on pikakiinnike.

Monien älykellojen ulkonäkö saa perinteisiin kelloihin tottuneen hieman nikottelemaan. Honor Watch Magic on kuitenkin varsin klassisen näköinen. Testikappaleessamme oli ruskea nahkahihna, jonka ulkopinta on italialaista lampaanvuotaa ja sisäpinta silikonikumia. Toinen saatavilla oleva vaihtoehto on musta.

"Kello tuntuu luontevalta niin tumman puvun kuin urheiluasunkin kanssa."

Silikonikumi tuntuu miellyttävältä iholla ja antaa hihnalle jämäkkyyttä. Kello tuntuu luontevalta niin tumman puvun kuin urheiluasunkin kanssa. Tällaisen kehtaa laittaa käteensä myös testin suorittajan kaltainen pyylevä turrikka eikä vain huippuunsa trimmattu triathlonisti. Kello myös piiloutuu kätevästi hihaan.

Tarjolla on yhdeksän erilaista kellotaulua, joista osa mukailee analogista kelloa. Moderneimmissa versioissa taas pystyy seuraamaan esimerkiksi askeltavoitteita nopealla silmäyksellä.

Watch Magicin kehys on karkaistua ruostumatonta terästä ja varustettu numeroilla. Vedenpitävyyttä kellolle luvataan 50 metriin saakka. Kellossa on 1,2 tuuman kokoinen amoled-kosketusnäyttö, joka yltää 390 x 390 pikselin resoluutioon ja varsin mukavaan 326 pikselin tiheyteen tuumalla.

Näyttö on muutenkin laadultaan vakuuttavan oloinen: värit ovat kylläiset, musta on mustaa ja kontrastia on mukavasti. Sen lukeminen onnistuu myös ulkona mainiosti. Kellotauluja on valittavissa 13 kappaletta, joihin kuuluu analogista muistuttavia mutta tarvittaessa myös modernimpia ja älykellomaisempia vaihtoehtoja.

Kellotaulun kääntöpuolella puolestaan sijaitsevat sensorit sykkeen ja unen mittausta varten. Takaa löytyvät myös magneettiset navat lataustelakkaa varten. Toisinaan kellojen lataustelakat tai -liittimet ovat olleet hankalankin jämäköitä tai vaihtoehtoisesti liian löperöitä. Tällä kertaa on löytynyt varsin mukava tasapaino, sillä kello napsahtaa magneettinapoihin jämäkästi mutta myös irtoaa ilman irvistelyä.

Paina ja sipaise

Parinmuodostus kellon kanssa sujui ongelmitta Huawei Health -sovellusta ja bluetoothia hyväksi käyttäen. Yhteys myös toimi varmasti testijaksomme aikana. Jos käytössä on muitakin konsernin aktiivisuusrannekkeita tai älykelloja, samaa sovellusta voi käyttää niihin kaikkiin. Siellä pystyy seuraamaan päivittäistä askelmäärää, kulutettua aikaa, kuljettua matkaa, kaloreita, sykettä, unta ja painoa. Varsin perinteisiä aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen ominaisuuksia siis. Kellolla pystyy myös maksamaan käyttäen Alipay-mobiililompakkoa, joka on tarjolla joissain sadoissa liikkeissä Suomessakin.

Oikean reunan ylemmänpuoleisesta painikkeesta pääsee valikkoon. Aloitusvalikossa on ruutua sipaisemalla valittavissa erilaisia kuntoiluohjelmia. Niitä löytyy yhdeksän: juoksukursseja, ulkojuoksu, sisäjuoksu, ulkokävely, kiipeily, ulkopyöräily, sisäpyöräily, allasuinti, avovesiuinti ja muut-osasto.

Harjoitus aloitetaan painamalla ylempää näppäintä ja valitsemalla näytöltä kuntoiluohjelma. Saatavilla on myös intervalliharjoituksia, jollaisia ei kaikissa kelloissa ole. Urheilukellon tasolle ominaisuudet eivät yllä, mutta ne riittävät jo melko aktiivisellekin perusliikkujalle. Muista ominaisuuksista mainittakoon esimerkiksi barometri, kompassi, sää, viestit, sekuntikello, ajastin, hälytys, taskulamppu ja puhelimen etsimistoiminto.

Älykelloille tyypilliseen tapaan myös Honor Watch Magicissa on mahdollisuus nähdä ilmoitukset Android- ja iOS-puhelimista. Vastaustoimintoa viestiin siinä ei kuitenkaan ole. Yhteys kellon ja puhelimen välillä hoituu bluetoothin kautta. Hallinta onnistuu suurimmaksi osaksi myös suoraan kellosta.

Ajan pulssilla

Honorin sovelluksessa syketietoja pystyy zoomaamaan ja tutkimaan myös tarkemmin.

Honor Watch Magic käyttää useimpien älykellojen tavoin optista sykemittausta. Kellon pohjassa olevat ledit lähettävät vihreää valoa iholle ja anturit puolestaan mittaavat sen heijastumista ihosta.

Harjoituksen yhteenvetonäkymä näyttää tietoja liikuntasuorituksesta.

Fotopletysmografiaksi kutsuttu tekniikka on lääketieteessä ja esimerkiksi uusimmissa Apple Watcheissa käytettävää ekg:tä epätarkempi, mutta sitä pidetään yleisesti ottaen tarpeeksi tarkkana kuntoilukäyttöön. Heikkoudet liittyvät lähinnä hetkellisiin pulssinheilahteluihin, joita välkähtelevät ledit eivät pysty mittaamaan samalla tarkkuudella ja reagointinopeudella.

"Testissämme Honorissa akunkestoa riitti useiksi päiviksi, vaikka mittaus olikin jatkuvasti päällä."

Sovelluksessa pystyy valitsemaan, onko ominaisuus käytössä jatkuvasti vai harvemmin. Useimmissa kelloissa sen päällä pitäminen kuluttaa akun vähiin melko nopeasti, mutta testissämme Honorissa akunkestoa riitti useiksi päiviksi, vaikka mittaus olikin jatkuvasti päällä.

Kello laskee tavalliseen tapaan sykealueet käyttäjän iän perusteella, mutta niitä pystyy säätämään sovelluksesta myös käsin. Kuntoillessa kello näyttää sykelukeman myös värikoodilla ja tekstillä, millä sykealueella milloinkin operoidaan, jolloin voi esimerkiksi keskittyä rasvanpolttoon tai kohottaa kuntoa.

Askelmäärää voi tarkastella päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla.

Askelmäärää Watch Magic mittaa tavallisella kiihtyvyysmittarilla. Kello näyttää heti oletusnäytössä päivän askelmäärän ja sen, miten kaukana ollaan päivän tavoitteesta. Tavoitteen toivotulle askelmäärälle pystyy asettamaan sovelluksessa. Kalorimittaus perustuu muiden tietojen perusteella laskettuun arvioon. Myös se on näkyvillä kellon näytöltä.

Liikkumisen lisäksi palautuminen on tärkeä tekijä kunnon kehittymisessä. Honor Watch Magicissa on unen ja stressin seurantatoiminnot sekä hengitysharjoituksia rentoutumista varten. Hengitysharjoitus on tosin hyvin yksinkertainen, eli se muistuttaa vain hengittämään sisään ja ulos kellon tahdissa – todennäköisesti hitaammin kuin käyttäjä muuten hengittäisi.

Kellon käyttämä Huawei TruSleep -ohjelma on kehitetty yhdessä Harvard Medical Schoolin CDB Centren kanssa. Se on läpäissyt myös samaisen opinahjon sertifikaatin. Kellon mittaamat unitiedot tuntuivatkin pitävän jonkin verran keskimääräistä paremmin paikkansa ainakin unen alkamis- ja loppumisajankohdan osalta.

Kolmen satelliittijärjestelmän voimin

Kolmea eri satelliittipaikannusjärjestelmää käyttävän kellon paikannus on todella tarkka. Tien puolen vaihdot ja vierailu pöpelikössä näkyvät kartalla.

Paikannusasiat ovat Honor Watch Magicissa kunnossa, sillä kellossa on peräti kolme eri satelliittipaikannusjärjestelmää: GPS, GLONASS ja GALILEO. Useimmiten tarjolla on pelkkä GPS, jos sitäkään. Monet kellot myös nojaavat puhelimen GPS-paikannukseen, jolloin on säästetty paikannusanturin hinnan verran kokoonpanokustannuksissa. Honorissa paikannustarkkuus vakuuttaa myös käytännössä. Liikahdus pikkukadun reunalta toiselle näkyy kartalla, samoin muutaman metrin visiitti lepikkoon.

Kellossa on myös korkeusmittari. Kun sen lukemaa vertaa kartan lukemaan, siinä on noin yhdeksän metrin ero, mikä kuulostaa melko suurelta. Toisaalta kuitenkin nostettaessa kelloa lattianrajasta kattoon lukema vaihteli noin parilla metrillä. Kello mittaa lisäksi ilmanpainetta. Kun kellon ilmanpainelukemia vertaa Ilmatieteen laitoksen lukemiin ja ottaa huomioon korkeuserot, lukemat ovat kutakuinkin kohdallaan.

Akunkestoa optimoinnilla

Tavallisesti yksi harmillisimmista ominaisuuksista älykelloissa on vähäinen akunkesto. Honor Watch Magicissakin on kapasiteetiltaan varsin vaatimattoman kuuloinen 178 milliampeeritunnin akku. Kestoa sille kuitenkin luvataan viikoksi, mikä on jo aivan kelpo tulos.

Totesimme lupauksen pitävän paikkansa myös käytännössä – vähemmän aktiivisena aikana virtaa saattaa riittää lähemmäs pariksikin viikoksi. Pätevän akunkeston taustalla on kaksoispiirisarja, johon kuuluu tehopiiri ja virtaa säästävä piiri. Kello osaa tasapainoilla älykkäästi näiden kahden tilan välillä käyttäjän kulloisenkin aktiivisuuden mukaan. Lisäksi kellossa on Huawei Watch GT:n tavoin valmistajan oma kevyeksi suunniteltu käyttöjärjestelmä. Se ei kuitenkaan tunnu heppoiselta tai riisutulta, vaan toiminta on sujuvaa.

YHTEENVETO

Pätevä peruskello

Honorin ensimmäinen älykello on vakuuttava tuttavuus, joka sopii mainiosti peruskäyttäjälle. Kello on vaivaton monessakin mielessä, sillä keveytensä ja maltillisuutensa vuoksi sitä on helppo pitää jatkuvasti. Klassisen ulkonäön vuoksi sitä on myös helppo katsella, ja ranneke on mukava kädessä. Akkuakaan ei tarvitse ladata turhan usein.

Lajivalikoimaa löytyy aktiivisen tavisliikkujan tarpeisiin jo kohtuullisesti. Sovelluksessa voi myös tutkia tuloksia havainnollisesti. Myös mittaustulokset vakuuttavat tavallista enemmän. Hintakin on varsin kohtuullisella tasolla, ja sille saa mukavasti vastinetta. Tavoitteelliselle urheilijalle osuvampi vaihtoehto on silti edelleen urheilukello.

+ Mukavasti akunkestoa
+ Klassinen ulkonäkö
+ Tarkka paikannus
+ Sopuhintainen
– Ei mitään tässä hintaluokassa

Honor Watch Magic

Hinta: 219 euroa
Lisätietoja: Honor
Näyttö: 1,2”, 390 x 390 pikseliä, 326 dpi
Aktiivisuustoiminnot: Syke- ja askelmittaus, stressitason ja unen seuranta
Satelliittipaikannus: GPS, GLONASS, GALILEO
Ilmoitettu akunkesto: 7 päivää
Vedenkestävyys: 50 metriä
Muuta: Kameran hallinta


Satelliittipaikannusjärjestelmät

Kuntoilulaitemarkkinoilla kilpailee neljä eri satelliittipaikannusjärjestelmää, jotka heijastelevat jännittävästi suurvaltapolitiikkaa. Suosituin niistä on yhdysvaltalainen GPS, joka operoi 24 satelliitilla ja yltää noin viiden metrin tarkkuuteen.

Venäläinen, alun perin neuvostoliittolainen GLONASS käyttää saman verran satelliitteja ja yltää 4,5–7,4 metrin tarkkuuteen. Molemmat kehitettiin alun perin sotilaskäyttöön, mutta GPS avattiin siviilikäyttöön vuonna 1980 ja GLONASS 2007.

Tällä vuosituhannella mukaan tuli yhteiseurooppalainen GALILEO. Se otettiin osittain käyttöön vuonna 2016, mutta valmistuessaan vuonna 2020 sen pitäisi yltää selvästi parempaan, jopa 0,01–1 metrin tarkkuuteen.

Rakenteilla on myös kiinalainen Beidou, joka on vuodesta 2000 ollut käytössä Aasian ja Tyynenmeren alueella, mutta jonka on tarkoitus laajentua maailmanlaajuiseksi vuonna 2020. Siinä satelliitteja on 35, mutta ilmaisen version tarkkuus on maksimissaan vain 10 metriä. Myös Intia kehittää omaa NAVIC-järjestelmäänsä.

Käyttäjä voi kuitenkin pysytellä puolueettomana, sillä useamman paikannusjärjestelmän käyttäminen samassa laitteessa lisää paikannuksen tarkkuutta ja varmuutta. Lisäksi paikannuksessa on paikkakohtaisia eroja. Esimerkiksi GLONASS- ja GALILEO-järjestelmien tarkkuutta pidetään GPS:ää parempana erityisesti ylemmillä leveysasteilla.