Kannettavien kuulokevahvistin-daccien joukossa iFi Audion iDSD Diablo on kuin urheiluauto: ei ylimääräistä painolastia, vaan pelkkää tehoa, tehoa ja tehoa.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & Heikki Kivelä

Brittimerkki iFi Audion laajassa laiterepertuaarissa kannettavien kuulokevahvistimien kategoriassa on viisi erilaista mallia erilaisin ominaisuuksin, ja valikoiman kärjessä on nyt testiin saamamme 999 euroa maksava uutuuslippulaiva, rajun punainen iDSD Diablo.

Päällisin puolin iDSD Diablo on (väritystä lukuun ottamatta) melko hillityn näköinen laite, mutta ulkomuodon ei kannata antaa hämätä. Se on kooltaan kompakti kuten muutkin iFi Audion Micro iDSD -laitteet, sisältää sisäänrakennetun, kuudesta 12 tuntiin langatonta toistoaikaa tarjoavan 4 800 milliampeeritunnin akun sekä tinkimätöntä vääntöä tarjoavat sisuskalut komponentteineen ja kytkentöineen.

Ikään kuin urheiluauto, iDSD Diablo on riisuttu kaikesta ylimääräisestä. Monimutkaisten säätöjen ja vaikkapa bluetooth-yhteyden sijaan se ei tarjoa oikeastaan mitään ylimääräistä, vaan kaiken keskiössä on pelkästään äänenlaadullinen suorituskyky. Kaiken lähtökohtana on se, että iDSD Diablo pysyy ajamaan käytännössä mitä tahansa kuulokkeita maa päällään kantaa joko balansoimattomana 6,3 millimetrin liitännästä tai balansoituna 4,4 millimetrin liitännästä. Medialähteiden kytkentään taas tarjolla on usb ja spdif. Mukana on myös balansoitu 4,4 millimetrin plugianto kiinteällä äänenvoimakkuudella.
Poikkeuksellisesti iDSD Diablon usb-liitäntä on toteutettu urosliittimellä. Valmistajan mukaan tämä järjestely mahdollistaa paremman mekaanisen kytkennän, ja samalla esimerkiksi iPhone- ja iPad-käyttäjät voivat kytkeä laitteensa iDSD Diabloon suoraan Lightning to USB Camera Adapterin avulla. Näin ollen laite soveltuu paitsi tietokoneiden myös älylaitteiden kanssa käytettäväksi.

Tehoa konepellin alla
Rohkean punaisen kuoren sisällä signaalin muunnoksesta vastaa kaksi Burr-Brownin da-muunninpiiriä kustomoidulla konfiguraatiolla, mikä iFin mukaan mahdollistaa todella matalan pohjakohinan, parannetun kanavaerottelun sekä hienoimpienkin äänen detaljien ja mikrodynamiikan toiston.

Nykyaikaisia standardeja mukaillen iDSD Diablo tukee luonnollisesti korkearesoluutioääntä. Pcm-puolella maksimiresoluutioksi kerrotaan 32 bittiä ja 768 kilohertsiä, ja laitteelta onnistuu myös dsd512- sekä yksin- ja kaksinkertaisen dxd:n toisto. Burr-Brown-dacin nelikanavaisen True Native -toteutuksen ansiosta pcm- ja dsd-data matkaa laitteessa eri reittejä pitkin. Tämän ansiosta paitsi dsd- myös pcm-data pysyy niin sanotussa bit-perfect-muodossa natiivina aina analogimuunnokseen saakka. Lisäksi iDSD Diablo hoitaa myös muun muassa Tidalista löytyvän mqa-materiaalin toiston. Senkin laite dekoodaa asianmukaisesti ja hardware-pohjaisesti eikä toimi vain pelkkänä mqa-renderöijänä.
Digipuolen osaaminen on vain kolikon yksi puoli iDSD Diablosta puhuttaessa, sillä yhtä lailla olennaisessa osassa on sen toiminta analogisena kuulokevahvistimena. Vahvistinpuoli on toteutettu laitteessa täysin balansoituna, mikä osaltaan selittää myös iDSD Diablon korkeahkon hinnan.

Valmistajansa lupauksen mukaan iDSD Diablo tosiaankin ajaa kaikki mahdollisia kuulokkeita, kuten herkkiä in ear -tulppakuulokkeita tai virtasyöppöjä planaariluureja, ilman ongelmia. Käyttäjä voi säätää kuulokelähdön gainin kuulokkeilleen sopivimpaan muotoon kolmiportaisella kytkennällä: Turbo-asetus on tarkoitettu virtaa vaativille malleille, Eco taas sopii paremmin herkemmille in ear -malleille ja toimii myös virransäästäjänä, ja Normal-asetus taas on kahden edellä mainitun välimalli.

Suorituskyvystä puhuttaessa Diablon balansoitu kuulokelähtö antaa 12,6 volttia / 4 980 milliwattia 32 ohmiin ja 19,2 volttia / 611 milliwattia 600 ohmiin, ja vastaavasti balansoimaton lähtö 8,8 volttia / 2 417 milliwattia 32 ohmiin ja 9,6 volttia / 153 milliwattia 600 ohmiin.


Äänisisääntulot löytyvät optisena ja usb:n kautta, lähtö kiinteällä voimakkuudella taas 4,4 millimetrin balansoidulla Pentaconn-liittimellä. Edessä on samainen liitäntä säädettävällä äänenvoimakkuudella kuulokkeille sekä perinteinen 6,3 millimetrin anto.

iFi iDSD Diablo: Yksinkertainen mutta vakuuttava

Tuotekategoriassaan iFi iDSD Diablo on ilahduttavan yksinkertainen mutta monipuoliseen käyttöön sopiva kompakti kuulokevahvistin-dac. Sen vahvuuksia ovat toimintavarmuus ja käytön yksinkertaisuus, eikä mukana ole oikeastaan ollenkaan mitään lisäominaisuuksia. Lisävarusteita sen sijaan tulee mukana runsaasti, ja niistä iso plussa.
Diablon teho riittää kaikille kuviteltavissa oleville kuulokkeille niin verkkovirta- kuin akkukäytössäkin, joten yhteensopivuusongelmia tuskin ilmenee. Silti hiljaa kuunnellessa kanavatasapaino ei ole ihan paras mahdollinen.
Noin tuhannen euron hinta on myös hyvä ottaa huomioon, vaikka Diablo antaakin paljon vastinetta rahalle. Haastajiakin markkinoilta löytyy, eikä vähiten iFin omasta tuotesortimentista!

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenlaatu
Mainio varustelu
Koko
Laatuvaikutelma
Teho ei takuulla lopu kesken
Liian ärhäkkä äänenvoimakkuus
Kanavatasapaino hiljaa kuunneltuna
Ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
Lyhyt usb-kaapeli

iFi Audio iDSD Diablo

Hinta 999 euroa
Edustaja Agentur Tur-Pex Oy
Lisätiedot ifi-audio.com & tur-pex.com

Sisääntulot USB 3.0 type A, s-pdif (3,5 mm)
Lähdöt 2 x balansoitu 4,4 mm (kiinteä, säädettävä), 6,3 mm
Virtaliitin USB-C
Formaattituki DSD64–512, DXD max 768 kHz, PCM max 768 kHz, MQA
Akku 4 800 mAh
Paino 330 g
Mitat (l x k x s) 72 x 25 x 166 mm
Muuta Matkakotelo, muuntaja, 4,4 mm -> XLR -kaapeli, usb-a-kaapeli, usb-a–usb-c-latauskaapeli, 6,3 mm adapteri, iPurifier 3 -puhdistin, toslink -> 3,5 mm -adapteri


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2021 (nro.205).