Trubaduurien PA-setteinä ja pienissä puhetilaisuuksissa viime vuosina yleistyneet pilarikaiutinsysteemit ovat hiljalleen painuneet hinnoittelussaan kuluttajaystävälliselle tasolle, ja niiden tarjonta on leventynyt merkittävästi. Otimme kokeiltavaksi 700 euron hintaisen JBL Eon One -kaiutinsetin.

Teksti: Jussi Ansio Kuvat: Valmistaja

Siinä missä tämän tuotekategorian uranuurtaja Bose L1:n hinta pyörii edelleen kaukana tuhannen euron tuolla puolen, saa nyt muilta valmistajilta käyttökelpoisia kaiutinjärjestelmiä halvimmillaan kolmanneksella siitä. Tässä artikkelissa keskitytään JBL:n itse asiassa jo pari vuotta takaperin markkinoille tuomaan järjestelmään, joka hintansa puolesta osuu tämän hetkisen tarjonnan halvimpaan kolmannekseen.

Setti koostuu neljästä osasta: yläpään kaiutinasetelmasta, kahdesta korotuspalasta sekä subbarista johon on integroitu vahvistimet ja 6-kanavainen mikseri. Koko hoito pakkautuu nätisti subbarin takaosaan jäävään tilaan, jolloin päälle kääntyvän tukevan kahvan ansiosta paketin kanniskelu onnistuu hyvin yhdellä kädellä. Painoa kokonaisuudella on 18,5 kilogrammaa.

Yläpääkaiuttimena toimii kuuden kaksituumaisen elementin muodostama linjasäteilijä. Bassoelementti on 10-tuumainen. Matalille taajuuksille nimellistehoa on tarjolla 250 wattia ja yläkerralle 130 wattia. Tehoa tarjoillaan kummallekin erillisillä vahvistinyksiköillä. Ilmoitettu jakotaajuus on 200 hertsiä ja maksimiäänenpaine 118 desibeliä. Kaiutinprosessointi ja limitointi hoituu sisäänrakennetulla aktiivisella DSP:llä, jolle ei erillisiä säätömahdollisuuksia ole.

Kohtuuhintainen mutta laadukas PA-setti

Hintaansa nähden Eon One tarjoilee laatua ja ominaisuuksia erittäin hyvin. Helppo roudattavuus, kelpo äänenlaatu, asialliset liitännät ja luotettavan oloinen rakenne puhuvat puolestaan. Etukäteen arveltua rakenteen heppoisuutta tai äänen pahvisuutta ei ole havaittavissa, päinvastoin muovisesta rakenteestaan huolimatta palikat tuntuvat jämäkältä käteen ja vaikuttavat kestävän kovaakin käyttöä. Nopea äänenlaadun vertailu pari sataa halvempaan kilpailijan tuotteeseen paljasti merkittävän eron JBL:n hyväksi, kun taas vastaava kuuntelu yli kaksi kertaa kalliimpaan ei tuonut pöytään ainakaan äänenlaadullisesti mitään millä voisi hintaeroa perustella. Syvällisemmässä vertailussa eroja varmasti löytyisi kyllä muilta osa-alueilta. Kevyempään tai vaikka hiukan vakavampaankin harrastamiseen JBL kuitenkin on oivallinen pienemmän budjetin vaihtoehto.

HYVÄÄ & HUONOA

Hyvä ja selkeä äänentoisto
Helppo roudata ja pystyttää
Vain akku puuttuu

Merkki ja malli: JBL Eon One

Hinta: 699 €
Maahantuoja/edustaja: Studiotec Oy
Lisätietoja: www.studiotec.fi
www.jblpro.com

Bassoelementti: 1 x 250 mm
Yläpää: 6 x 55 mm laajakaista
Teho: 250 + 130 W
Suurin SPL: 118 dB
Tuloliitännät: 2 x XLR-kombo (line/ mic), stereo (L/R) RCA/6,3 mm plugit, 1 x 3,5 mm stereoplugi, bluetooth-tulo
Lähtöliitännät: Stereo-RCA
Säädöt: Kanavat 1 ja 2: Taso, basso, diskantti ja kaiku / muut kanavat: taso
Muuta: Bluetooth-liitäntä, yliohjauksen merkkivalo
Mitat (KxLxS): 593 x 369 x 434 mm
Paino: 18,5 kg

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 8/2019 (nro.191)