Varsinkin istualtaan työskentely saattaa aiheuttaa ikäviä lihasjumituksia ja niska–hartiaseudun särkyä. Mitä jos työpisteen tuolilla olisikin laite, joka tarjoaisi välillä rentouttavan hieronnan? Kokeilimme kahta shiatsu-hierontatyynyä.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018.

Shiatsu on yli tuhat vuotta vanha japanilainen sormilla tapahtuva painamis- ja parantamistekniikka. Alun perin shiatsu on ollut kiinalaisen akupunktion japanilainen vastine. Shiatsun sanotaan rentouttavan kehoa ja mieltä sekä laukaisevan jännitystiloja. Se antaa apua päänsärkyyn, väsymykseen, stressiin, selkäkipuihin, unettomuuteen, kuukautisvaivoihin, ruuansulatushäiriöihin, masennukseen sekä moniin muihin vaivoihin.

Shiatsu-hierontaa voidaan tehdä myös koneellisesti, sikäli kun uskominen erilaisten shiatsu-hierontalaitteiden valmistajia. Mutta miksi uskoisimme?

Otimme kokeiltavaksi kaksi niin sanottua shiatsu-hierontatyynyä, laadukkaista terveystuotteistaan tunnetun Beurerin MG147-hierontatyynyn ja ehkäpä parhaiten autotarvikkeista tunnetun Bilteman shiatsu-hierontatyynyn niskalle ja selälle (Biltemalle tuttuun tyyliin malli on vain mitäänsanomaton tuotenumero 14991). Beurerin hinta näyttäisi olevan ostopaikasta riippuen 60–70 euron välillä. Biltema on Beureria huomattavasti edullisempi, karvan alle 40 euroa.

Kummankin laitteen perusrakenne ja toimintaperiaate on samanlainen. Joustavan kankaan alla on sähkömoottori, joka pyörittää alennusvaihteen kautta kahta vaakatasossa olevaa rengasta, joihin on kiinnitetty kuhunkin kaksi halkaisijaltaan 25–35-millimetristä hierontapalloa tai -nystyrää. Nämä nystyrät imitoivat tavallaan aidon shiatsu-hieronnan sormenpäitä. Hierontapalloissa on myös sisäänrakennetut infrapunalamput, jotka tuottavat tarvittaessa hieronta-alueelle lämpöä.

Beurer on Biltemaa viimeistellymmän oloinen. Sen ominaisuuksiin kuuluu myös langallinen kauko-ohjain, jossa toimintoina on päälle kytkentä, hierontanystyröiden pyörimissuunnan vaihto ja lämmityksen kytkentä. Biltemassa ei ole kauko-ohjainta, vaan toiminnot valitaan itse tyynyn sivussa olevasta monitoimipainikkeesta (jonka toiminnot selviävät vasta käyttöoppaasta). Bilteman hieronnan pyörimissuunta ei ole käyttäjän valittavissa, mutta se vaihtuu automaattisesti noin kolmen minuutin välein.

Beurerissa laitteen päällä on erillinen irrotettava välikangas, joka kestää myös pesua. Biltemassa laitteen päällinen on kokonaan irrotettavissa, mutta sitä ei ole tarkoitettu varsinaisesti pestäväksi.

Itse asiassa kummankin laitteen kanssa olisi suositeltavaa käyttää jonkinlaista, kenties jopa hieman paksumpaa välikangasta.


Hierontamekanismi koostuu sähkömoottorista, joka pyörittää alennusvaihteen kautta kahta vaakatasossa olevaa rengasta, joihin on kiinnitetty kuhunkin kaksi halkaisijaltaan 25–35-millimetristä hierontapalloa/-nystyrää. Kuvassa Biltema. Alla videoklippi laitteen toiminnasta.

Beurerissa on langallinen kauko-ohjain, jossa toimintoina on päälle kytkentä, hierontanystyröiden pyörimissuunnan vaihto ja lämmityksen kytkentä.

YHTEENVETO

Mukava turhake?

Kokeilimme kumpaakin laitetta reilun viikon verran. Kumpikin niistä hoitaa tehtävänsä hyvin: hieronta tuntuu pienen asettelun jälkeen mukavalta ja rentouttavalta, aivan kuten aidossa shiatsu-hieronnassakin. Tosin kovin tieteellistä akupisteiden painantaa ei tässä voi odottaa saavansa.

Biltema on Beureria pienempi ja ikään kuin kaarevammin muotoiltu. Siksi se myös vaikutti istuvan paremmin erilaisiin tilanteisiin ja asentoihin. Toisaalta Beurerin kauko-ohjain ja itse valittava pyörimissuunnan vaihto tekivät käytöstä Biltemaa helpompaa.

Onko tällaisista laitteista sitten hyötyä? Kyllä on. Hieronta tuntuu aina mukavalta, ja esimerkiksi paljon päätetyöskentelyä tekevälle säännöllinen niska- ja selkähieronta auttaa varmasti ehkäisemään erilaisten lihasjumien syntymistä. Ja välillisesti varmaan myös kaikkiin muihinkin vaivoihin.


Biltema 14991

Hinta: 39,90 €
Mitat (l x k x s): 33 x 20 x 10 cm
Paino: 1,14 kg
Virtalähde: 12 V (2 A)
Tehonkulutus: 24 W
Muuta: Hierontasuunnan vaihto (automaattinen), kytkettävä  infrapunalämpö, automaattinen sammutus (15 min), auton tupakansytytin virtaliitin, 110–240 V virtalähde/muuntaja (12 V), kiinnitysnauha tuoliin, irrotettava suojus

Beurer MG147

Hinta: 60–70 €
Mitat (l x k x s): 40 x 27 x 12 cm
Paino: 1,25 kg
Virtalähde: 12 V (0,8A)
Tehonkulutus: 12 W
Toiminnot: Kauko-ohjain (langallinen), hierontasuunnan vaihto, kytkettävä  infrapunalämpö, automaattinen sammutus (15 min.),110-240 V virtalähde/muuntaja (12 V), kiinnitysnauha tuoliin, irrotettava ja pestävä suojus

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia