Monikanavaisen kotiteatterijärjestelmän saa tänä päivänä edullisemmin kuin koskaan. Vanhan kansan viisaus pätee silti yhä: köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Edullisella hifillä ei yleensä tee mitään, mutta Polk Audion TL1700-5.1-järjestelmä osoittaa, että jo alle kuudella sadalla eurolla voi saada kotiteatterikokemuksen, jota ei tarvitse katua.

Teksti: Jemo Kettunen/ Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 01/2018.

Kun saarnaan kehotustani sijoittaa äänentoistoon, puhuu kauttani kokemuksen väsynyt ja rohiseva rintaääni. Kotiteatteriani reunusti pitkään puolen tuhannen euron 5.1-kombinaatio, jota yritän sinnikkäästi ajatella oppirahoina. Moni tilapäinen ja "reissutarkoitukseen" ostettu aktiivikaiutin on tuonut käyttöarvon sijaan henkisen darran.
Olin syystä skeptinen, kun arviovuorooni saapui yhdysvaltalaisen Polk Audion TL1700-5.1-setti. Yhdelle kaiuttimelle ei jää paketissa kovin suurta katetta, mutta suurimmat sudenkuopat on vältetty sillä, ettei Polk Audion hintaan luojan kiitos kuulu vahvistinyksikköä eikä kaapelointia. Kokonaishinnan jokainen seteli päätyy siis verrattain suoraan kaiuttimiin.
Tyylikkäästi muotoillut pienet satelliittikaiuttimet vaikuttivat jo paketista nostettaessa laadukkailta. Polkin virtaviivaiset ja akustisesti järkevät kotelot ovat jämäkkää tekoa eivätkä resonoi muovisella tyhjyydellä. Satelliiteissa on pienet jalustat ja tarvittavat kiinnikkeet myös seinään ruuvaamista varten. Keskikanavan kaiutin ei ole koolla pilattu mutta osoittaa myös rakenteellaan vantteraa amerikkalaista osaamista. Viimeistään jämäkkä ja raskas subwoofer herätti toiveen kenties sittenkin sijoituksen väärtistä kotiteatterikokonaisuudesta.


Jenkkiläistä väkevyyttä

Paketista nostettuna ennakkotuntuma tuotteeseen oli siis hyvä. Kun kaiuttimet oli saatu sijoiteltua hermeettisesti kotiteatteriin ja viritettyä kuten pitää, oli viimein aika siirtyä liikkuvan kuvan ja elävän äänen pariin.
Ensimmäisenä testiäänen lähteeksi valikoitui kuluneen vuoden mallia oleva pelikonsoli, jonka monikanavatoiston tiesin palvelevan testitarkoitusta ensiluokkaisesti. Ja istu ja pala, italialainen putkimies loikki ja pyöri totutun terävästi valkokankaalla mutta välittyi myös kuulokuvassa elävänä ja luonnollisena. Peliäänentoistossa surround-mahdollisuus on erityisen paikallaan, sillä kokemuksen keskiössä on katsoja, pelaaja, ja äänen pitää reagoida kuulijan ympärillä reaaliaikaisesti 360 asteen kentässä ja välittää immersio tapahtuman polttopisteestä. TL1700-järjestelmän satelliittikaiuttimien luoma suunnan tuntu on eksakti ja äänikuva terävä ja miellyttävä. Subwoofer paikkaa pienten satelliittien alataajuuksien puutteet, ja keskikanava suoriutuu pelatessa tärkeimmästä tehtävästään – eli unhoittaa olemassaolonsa tyystin.
Elokuvan parissa äänentoiston vaatimustaso kasvaa etenkin taajuuskaistan matalammilla alueilla. Myös tästä haasteesta Polk selviytyi yllättävän hyvin arvosanoin. Vahvatekoinen aktiivisubwoofer tärisyttää tannerta minkä pystyy, mikä ainakin omassa takkahuoneessani/elokuvateatterissani/miesluolassani kirjataan: tarpeeksi. Jyrkimpiin, sulkijalihasta kuristaviin pelkobassoihin Polkin pömpeli ei taivu, mutta miellyttävä elokuvallinen immersio syntyy ilman, että subwooferin suorituskykyä tarvitsisi epäillä hetkeäkään.

TL1 Cen -keskikaiutin ei ole suuri, mutta sen kotelo on lujaa tekoa. Se uppoaa lähes näkymättömästi osaksi TL1700-paketin äänikenttää.

Polleasti keskellä tietä

Satelliittikaiuttimet ovat helpoin osa laadukasta kotiteatterijärjestelmää. Vielä subwooferiakin paljastavampaa paketin laadusta on keskikaiuttimen suunnittelu. Edullisempien settien kompastuskiveksi paljastuu viimeistään halvalla toteutettu keskikaiutin, joka saa elokuvan dialogin tuntumaan pahviselta.
Polk Audion TL1700-paketin sisältämä TL1 Cen -keskikaiutin ei ole suuri, mutta sen kotelo on lujaa tekoa. Testikäytössä sentteri osoittautui täysin käyttökelpoiseksi yksilöksi. Dialogi paikallistuu keskelle kuten kuuluukin, mutta itse kaiutinta ei elokuvaa katsoessa tule ajatelleeksi. En voi kyllin aiemman elämäni valossa painottaa, kuinka merkittävää on, ettei keskikanavaa tarvitse voivotella.

Polk Audio TL1700-paketin satelliittikaiuttimissa on kullatut liittimet ja mahdollisuus seinäripustukseen. Myös erikseen saatavilla olevat TL1 Satit laajentavat kotiteatterin helposti esimerkiksi 7.1-kanavaiseksi.


YHTEENVETO

Jo vain välttää

Kokeilemieni kotiteatterijärjestelmien sarjassa Polk Audio TL1700 sijoittuu vahvaan keskikastiin. Se ei loista fantastisella syvyydellä ja kirkkaudella kuten tuhansien eurojen käsityöläistaidonnäytteet, mutta kaiuttimista ei myöskään löydy suoria ja räikeitä puutteita, jotka aktiivisesti haittaisivat kotiteatterikokemusta. Kokonaisuuden jokainen osa hoitaa työnsä kyllin hyvin perusvaatimustason täyttymiseksi. Uskallan kuukauden testijakson jälkeen todeta Polk Audion TL1700-kokonaisuuden edullisimmaksi ostamisen arvoiseksi kotiteatterijärjestelmäksi, mitä minulla on ollut ilo kuunnella.

+ Erinomainen hinta–laatusuhde
+ Erotteleva mutta yhtenäisesti soiva suunnan tuntu
+ Jämäkkätekoiset ja hyvin suunnitellut kotelot
– Satelliittien toisto ei yllä alemmille taajuuksille


Polk Audio TL1700

Hinta: 549,90 €
Edustaja: Simex Oy (www.simex.fi)
Lisätiedot: www.polkaudio.com

Toimintaperiaate: 5 passivikaiutinta + aktiivisubwoofer
Taajuusvaste: 40 Hz – 22 kHz
Satelliittikaiutin, TL1 Sat: 120 Hz – 22 kHz
Keskikaiutin, TL1 Cen: 95 Hz – 22 kHz
Suositeltu vahvistinteho: Satelliittikaiutin 10–100 W/kanava, keskikaiutin 10–125 W/kanava
Herkkyys: 89 dB
Nimellisimpedanssi: 8 ohm
Subwooferin alipäästösuodin: 80-160 Hz
Subwooferin vaiheenkääntö: 0°, 180°

Mitat (l x k x s)
Satelliittikaiutin: 95 x 165 x 124 mm
Keskikaiutin: 381 x 102 x 89 mm
Subwoofer: 318 x 352 x 318 mm

Paino
Satelliittikaiutin: 0,84 kg
Keskikaiutin: 1,5 kg
Subwoofer: 9,3 kg