Digiaikakausi sovelluksineen on tuonut monenlaista kivaa äänentoistolaitteistoihin. Jos vanha ja uskollinen vahvistin kuitenkin hoitaa edelleen hommansa, silloin hyvä vaihtoehto on hankkia sen rinnalle langattomat suoratoisto- ja monihuoneominaisuudet tarjoava lisälaite.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 07/2017.

Monihuoneääni on yksi kuumimmista trendeistä tällä vuosikymmenellä. Useimmilla valmistajilla on omat järjestelmänsä, mutta toistaiseksi markkinoilla ei ole kattavaa yhteistä standardia.
Monia askarruttaa, minkä järjestelmän valitsisi. Onko laitteita tarpeeksi? Ovatko ne hyviä? Entä onko valmistaja sitoutunut järjestelmän kehittämiseen jatkossakin? Epävarmuus saattaa aiheuttaa pientä kireyttä lompakon nyöreissä. Kokonaista vahvistinta ei mielellään kärräisi kierrätykseen parin vuoden jälkeen, jos digitoiminnot tipahtavat päivitettävien listalta.
Yamaha on panostanut kovasti vuonna 2015 esiteltyyn MusicCastiinsa. Järjestelmään sopivia laitteita on saatavilla jo nelisenkymmentä, ja kaiken ytimessä oleva sovellus on kehittynyt kovaa vauhtia. Ominaisuudet alkavat olla kohdallaan, kun sovellus sai keväällä suoratoistovalikoimiinsa Spotifyn ja Napsterin lisäksi Deezerin sekä Tidalin.
Yamaha WXAD-10 on noin 150 euron hintainen lisäpalikka, jolla saa helposti ja sopuhintaan olemassa olevaan laitteistoonsa suoratoistopalvelut, monihuonetuen ja korkearesoluutiotoiston. Testasimme, miten se toimii käytännössä.


Laatuääntä muovikuoressa

Yamaha WXAD-10 on päällisin puolin vaatimaton, sillä kevyt muovikuori antaa jopa hieman halvan vaikutelman. Toisaalta laite on tavallaan tarkoitettukin unohdettavaksi ja piilotettavaksi alkuasetusten määrittelyn jälkeen pois näkyviltä.
Etupaneeli on riisuttu ja yksinkertainen. Siinä on ilmaisinledit bluetoothille, virtatilalle ja wifille. Pohjassa on virtanäppäin, pikanäppäin verkkoasetusten tekemistä varten sekä optionäppäin, jonka avulla voi halutessaan kytkeä bluetoothin tai langattoman verkon pois käytöstä. Verkkoasetusten tekeminen hoituu sovelluksessa ohjatusti ja selkeästi eikä vie monta minuuttia.
Jos ulkokuori ei vielä vakuuttanut, niin sisäisesti ominaisuudet ovat jo ensi näkemältä vakuuttavia. Noin 150 euron laite tuo mukanaan ominaisuuksia, jotka saattaisivat tulla esimerkiksi vahvistinta hankkiessa huomattavasti kalliimmaksi. Signaalin muuntamisesta analogisesta digitaaliseksi huolehtii Burr-Brownin da-muunnin. Parhaimmalla 192 kilohertsin ja 24 bitin laadulla WXAD-10 pystyy toistamaan wav-, flac- ja aiff-tiedostoja. Alac-tiedostot hoituvat 96-kilohertsisenä ja 24-bittisenä, ja mp3-, wma- sekä mpeg4 aac -tiedostot toistuvat 48 kilohertsin ja 24 bitin resoluutiolla. Parhaimmillaan äänenlaatu on siis moninkertaisesti cd-luokkaa parempaa, ja harva äänentoistolaitteisto edes pystyy antamaan sille kunnolla oikeutta.
Fyysisiä sisääntuloja laitteessa ei ole, sillä kysymys on nimenomaan verkkolaajennuksesta. Jos monihuonepalettiin haikailee vaikkapa cd-soittimen tai television liitäntämahdollisuuksia, niin MusicCast-järjestelmän laitteista sopivampi on esimerkiksi tammikuun numerossa testaamamme Yamaha WXC-50.
WXAD-10 kytketään stereoihin tai aktiivikaiuttimiin rca-kaapelin tai stereoplugin avulla. Mukana paketissa tulee perustasoinen rca-rca-johto, miniplugijohto sekä virtalähde johtoineen. Koska laitteessa itsessään ei ole juuri painikkeita saati säätimiä, asetukset tehdään MusicCast-sovelluksen kautta. Ohjelma ilmoittaa, kun laitteille on saatavilla uusia ohjelmistoja, ja sovelluspäivityksetkin tuovat toisinaan lisäominaisuuksia.
Musiikkia pystyy toistamaan MusicCastin lisäksi AirPlayn ja bluetoothin kautta. Mainio ominaisuus WXAD-10:ssä on myös bluetooth-ulostulo, jonka avulla musiikin pystyy lähettämään langattomasti bluetooth-kaiuttimiin tai -kuulokkeisiin.
MusicCastissa pystyy kuuntelemaan mobiililaitteen muistiin tallennettuja tiedostoja, TuneIn-nettiradiota ja pc:lle tai dlna-yhteensopivalle verkkoasemalle tallennettua musiikkia. Suoratoistopalveluista käytössä ovat Spotify, Tidal, Deezer ja Napster. Mitään akuutteja puutteita toistopalveluista on vaikea löytää. TuneInissä ei ole vielä kaikkia kotimaisia radioasemia, mutta tilanne on siltäkin osin paranemassa.
Sovelluksessa toistolähteet valitaan isoista ja selkeistä kuvakkeista. Koska harvalla on käytössä useampia suoratoistopalveluita, niitä pystyy myös poistamaan valikosta ja niiden järjestystä pystyy muuttamaan asetusten kautta. AirPlaylle ja bluetoothille pystyy myös halutessaan määrittelemään oikotien toiseen sovellukseen.
Sovelluksessa voi hallinnoida ja muokata huoneita, mikä on kätevää etenkin jos MusicCast-laitteita on useita. Jokaiselle huoneelle voi määritellä oman äänenvoimakkuuden. Suosikkeihin pystyy tallentamaan 40 kohdetta, ja soittolistoja pystyy luomaan viisi. Virrat voi kytkeä päälle ja pois joko kaikilta laitteilta erikseen tai kaikilta kerralla. Laitteessa on myös automaattinen virransäästötila, joka kytkeytyy päälle oletuksena 20 minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Asetusta voi muokata sovelluksen avulla.
Peruskäytössä sovellus on intuitiivinen ja helppokäyttöinen. Muutamia ominaisuuksia joutuu kuitenkin metsästämään. Esimerkiksi bluetooth-ulostulo on hieman hankalassa paikassa. Se ei löydy painamalla bluetooth-kuvaketta aloitusruudussa, sillä se on pyhitetty bluetooth-sisääntulolle. Sen sijaan ominaisuus löytyy painamalla toistonäkymässä ääniasetusten kuvaketta. Toisto jatkuu oletuksena kaiuttimista samaan aikaan kuulokkeiden kanssa, mutta sen voi mykistää erikseen.
Sovellukseen voi luoda neljä esiasetusta, joihin voi tallentaa huoneen, käytettävät MusicCast-laitteet, lähteen ja äänenvoimakkuuden. Jos siis haluaa vaikka aloittaa aina aamunsa kuuntelemalla tiettyä soittolistaa olohuoneen ja keittiön kaiuttimesta, ei tarvitse nakutella joka kerta samoja asetuksia uudelleen.
Testissämme sovellus toimi nopeasti ja moitteettomasti hitaalla Android-tabletillakin. Selkeät kontrollit tekivät käyttämisestä vaivatonta, ja alun valikkotutkiskelujen jälkeen ei ollut juuri tarvetta vaivata päätään sovellusta käyttäessä. Äänenlaatu oli kauttaaltaan sitä mitä pitääkin, eikä toistossa ollut havaittavissa häiriöitä tavanomaisella laajakaistayhteydellä ja langattomalla verkolla.


YHTEENVETO

Hyvää ääntä ja helppokäyttöisyyttä

Yamaha WXAD-10 on simppeli mutta monipuolinen laite, jolla pystyy päivittämään vanhatkin laitteistot nykyajan langattomille toistolähteille ja monihuonetoistolle. Bluetooth-ulostulolla voi nauttia musiikista jotakuinkin niin langattomasti kuin se vain on mahdollista.
Tammikuussa Yamaha WXC-50 -esivahvistinta kokeillessamme kaipasimme MusicCastiin vielä tukea Deezerille ja Tidalille. Kun ne saapuivat sovellukseen pian testimme jälkeen, ei toivomuslistalle jäänyt enää mitään välttämätöntä. WXAD-10:n kohdalla digitaalinen ulostulo olisi ollut hyvä lisä, ja jonkinlainen fyysinen audiosisääntulo tai usb-liitäntä olisi myös lisännyt laitteen monipuolisuutta, mutta ehkä silloin mentäisiin liikaa isompien sisarten tontille.
WXAD-10 on suositeltava sijoitus pelkäksi suoratoistimeksikin, vaikka monihuoneääni ei akuutisti kiinnostaisikaan. Koska laitteessa sekin valmius on, voi asian laittaa vakavampaan harkintaan esimerkiksi hankkiessa tulevaisuudessa keittiöön jonkinlaista pikkutoistinta.

+ Korkearesoluutioääni

+ Suoratoistopalvelujen monipuolisuus
– Ei fyysisiä sisääntuloja tai digilähtöä


KUVAGALLERIA: (klikkaa kuvaa suuremmaksi)