LG:n UP970 on yksinkertainen ratkaisu uhd blu-ray -elokuvien toistoon – vieläpä varsin edullisella hintalapulla.

Teksti: Thomas Ytterberg / Kuvat: HemmaBio
Artikkeli on julkaistu AVPlus-numerossa 5/2018

LG UP970 on simppeli blu-ray-soitin, jonka etupaneeli on ajan hengen mukaisesti varsin riisuttu: ei näyttöä, ainoastaan keskeisimmät ohjauspainikkeet, usb-liitin sekä soittimen statuksesta ilmoittava ledi. Yksinkertaisuudestaan huolimatta se tarjoaa kuitenkin kaiken keskeisen huokeaan hintaan, muun muassa kaksi hdmi-lähtöä, joista toinen kuljettaa pelkän äänen esimerkiksi av-viritinvahvistimelle tai soundbarille toisen siirtäessä kuvan televisiolle tai projektorille. Tuntumaltaan soitin on kuitenkin hivenen muovinen ja tärisee aavistuksen levyä lukiessaan.

UP970:n käyttöliittymä on varsin yksinkertainen, ja mainittakoon, että esimerkiksi YouTuben tai Netflixin käyttö onnistuu paremmin esimerkiksi älytelevision kautta. Toisaalta jos taas kyseisiä sovelluksia ei olemassa olevasta televisiosta löydy, on hyvä, että soitin tarjoaa tuen myös niille. Sama pätee myös toiston taajuuteen sekä hdr-tukeen. Käyttöönotto ja asetusten tekeminen on suoraviivaista: laatikosta vedettäessä soitin on asetettu suoraan 50 hertsin toistotilaan. Sama 50 hertsin tila toimii myös YouTube-sovelluksen kautta, mikä tekee katselusta varsin mukavaa lähdemateriaalin ollessa 25- tai 50-hertsistä. Muuntaajuisten sisältöjen kohdalla kuvassa tosin on omat kummallisuutensa, mutta sama ominaisuus löytyy myös monista muista soittimista. Taajuus pitääkin säätää toisinaan kohdalleen manuaalisesti.

Testasimme soittimen myös 24 hertsin tilassa, ja kaikki rullasi YouTubesta kuten kuuluukin. Myös hdr-sisällöt toistuivat asianmukaisesti, kunhan materiaali vain oli lähtökohtaisesti hdr-enkoodattua.

Netflix-toistossa hittejä ja huteja

Seuraavaksi siirryimme Netflixin pariin, jonka sisällöistä suurin osa on 24-hertsistä. Soittimen Netflix-sovellus sallii materiaalin toiston sekä 4k- että hdr-muodossa, mutta 24-hertsisen materiaalin toisto 30-hertsisenä toi esiin selvää nykimistä. Siispä valikkoon, 24 hertsin tila päälle, ja kaikki toimi hienosti.

Mainittakoon kuitenkin, että Netflix-sovelluksessa on hdr-tila päällä jatkuvasti riippumatta lähdemateriaalin formaatista. Tämä on pieni ongelma sikäli, että sdr-materiaalin konversio hdr:ksi tekee kuvasta aavistuksen tumman, jolloin varjojen sävyt hukkuvat mustaan. Harmillista kyllä, tätä ominaisuutta ei voi kytkeä pois päältä, joten ongelmaan ei oikein ole ratkaisua.

Toinen ongelma pakko-hdr:ssä on se, ettei sen toimivuutta eri näyttölaitteilla voi erityisemmin ennustaa. Usein käy niin, että kirkkaus pomppaa maksimiin, mikä taas osaltaan nostaa esiin etenkin edullisempien televisioiden – kuten LG:n omien ips-pohjaisten lcd-mallien – kompastuskivet hdr-toistossa. Tummat sävyt kärsivät, ja kuva yleisellä tasolla on kontekstissaan hivenen eloton. Tämä onkin soittimen selkein ongelma, kun taas 24p-toisto on selkein valtti.

Blu-ray-toisto parhaimmillaan 24p-muodossa

Kun soittimeen lataa perinteisen blu-ray-levyn 1080p/24-materiaalilla, 50 hertsin toistotila tekee kuvasta 60-hertsistä, jolloin törmäämme jälleen nykimisilmiöön, kun 24p-kuvan toistonopeus muuttuu 3:2-suhteeseen 60 hertsillä. Tässäkin tapauksessa on syytä kytkeä 24 hertsin tila päälle valikosta, jolloin blu-rayt toistuvat asianmukaisesti.

Soitin skaalaa 1080p-materiaalin 4k-muotoon 3 840 x 2 160 pikselin resoluutiolla ja hieman pehmeällä toistoprofiililla. Skaalauksen voi tosin jättää myös television tehtäväksi, mikä on lähinnä makuasia.

Entäpä sitten vanhat kunnon dvd:t? Niiden eurooppalaisversiot taas pyörivät lähtökohtaisesti 50-hertsisenä, eikä tähän voi sen kummemmin vaikuttaa. Eikä tarvitsekaan, sillä kuva on kaikin puolin kohdallaan.

Vastaavasti kaikista tuoreimmat uhd blu-ray -levyt hdr- ja 4k-sisällöllä – joiden vuoksi UP970 lähtökohtaisesti kannattaa hankkia – yrittivät jälleen pyöriä hiukan nykien 60-hertsisenä 50 hertsin tilassa, kun taas 24 hertsin tilassa mitään ongelmia ei ilmennyt. Sitä kannattaa siis suosia.

Hankala paikka vanhalle telkkarille

On tilanteita, jolloin olisi mukava nauttia detaljirikkaasta 4k- ja hdr-kuvasta ilman että varsinainen hdr-tila kytketään päälle. Käytännössä siis silloin, kun kuvantoistoon käytetään hiukan vanhempia mutta laadukkaita televisioita tai projektoreita, joista hdr-tukea ei löydy – tai jos käytössä on uusikin budjettitelkkari, jonka hdr-kyvyt ovat muuten heikohkot.

Muutamaltakin LG:n kilpailijalta löytyy edullisemman laidan soittimia, joissa hdr-tilan voi kytkeä pois päältä tai vaikuttaa siihen, miten laite konvertoi hdr-materiaalin tavalliseksi sdr:ksi. Esimerkiksi Panasonicin mallit UB300, UB400 ja UB700 ovat vastaavassa hintaluokassa UP970:n kanssa ja tarjoavat edellä mainitut mahdollisuudet sekä valinnan joko tummien tai kirkkaiden sävyjen priorisoimiseen toistossa.

Rajoituksia kaistanleveydessä?

Tarkastelimme myös sitä, millaista signaalia UP970:n hdmi-liitännöistä todellisuudessa liikkuu Murideo Six-A -mittaustyökalulla. Selvisi, että soitin rajaa kaistanleveyden tiukasti 300 megahertsiin ja yhdeksään gigabittiin sekunnissa. Vastaavasti 4k-materiaalilla 60 hertsin näyttötilassa värit ovat vain 8-bittisiä, mikä taas selittää sen, miksi hdr-blu-ray-toiston värit ovat 60-hertsisenä hiukan vinksallaan. Toisin sanoen soitinta kannattaa ehdottomasti käyttää 24 hertsin tilassa 50 hertsin sijaan, sillä jälkimmäinen aiheuttaa kuvanlaadun heikentymistä. Kieltämättä erikoista, että 50 hertsin tila on päällä automaattisesti soittimen tehdasasetuksissa (ainakin helmikuun ohjelmistoversion perusteella).

LG ei tarjoa juurikaan kuvansäätömahdollisuuksia, paitsi valinnan rgb- ja ycbcr-väriasetusten välillä. Havaintojemme perusteella UP970:n alinäytteistys tapahtuu 4:2:0-muodossa 60-hertsisenä ja 4:4:4-muodossa 24-hertsisenä.

Kuinka vaikuttaa kuvaan?

Kuten sanottua, soittimen hdr-tila on jatkuvasti päällä, joskin käyttäjän on mahdollista komentaa UP970 konvertoimaan hdr-materiaali sdr:ksi. Saimme soittimen myös toistamaan materiaalia 1080p-tilassa, jolloin hdr-metadata kytkeytyi pois päältä. Tällöin tosin ilmeni, ettei UP970 varsinaisesti tee minkäänlaista hdr–sdr-muunnosta, se vain lähettää kuvainformaation eteenpäin sdr-muotoon pakotettuna eli varsin kirkkaana.

Soittimen ominaisuuksiin syventyessä ilmeni siis hiukan pään rapsuttelua ja leijumaan jääneitä kysymyksiä. Yleisellä tasolla tuntuukin, että UP970 toimii enemmän tai vähemmän hyvin riippuen siitä, millaisiin laitteisiin se on yhdistetty. Kun hdr–sdr-muunnokseen ei voi suoranaisesti vaikuttaa, UP970 toimii parhaiten vain sellaisten näyttölaitteiden kanssa, joista löytyy jo valmiiksi hdr-toistokykyjä.

YHTEENVETO

Modernin television kumppani

Jos käytössäsi on hiukan vanhempi 4k-televisio tai projektori rajallisilla tai kokonaan puuttuvilla hdr-ominaisuuksilla, LG UP970 ei varsinaisesti ole suositeltava hankinta. Soitin ei rehellisesti sanottuna tarjoa parasta mahdollista toimivuutta kyseisten näyttölaitteiden kanssa.
Sen sijaan modernin television kanssa UP970 toimii varsin mukavasti. Jos hyllyistä löytyy blu-ray-, uhd blu-ray- ja dvd-levyjä, LG UP970 on hiukan muovisesta rakenteestaan huolimatta kelpo peli. Edullinen hintakin on iso plus.

+ Yksinkertaisuus
+ Edullinen hinta
– Rajalliset ominaisuudet

LG UP970
Hinta: Noin 250 € (vaihtelee jälleenmyyjittäin)
Lisätiedot: www.lg.com/fi
Liitännät: 2 x HDMI-lähtö (äänelle ja kuvalle), optinen äänilähtö, ethernet, wifi, usb3 etupaneelissa
Tuetut mediat: UHD Blu-ray, Blu-ray, dvd, cd
Suoratoistopalvelut: Netflix (24p-tuki) ja YouTube
Tuetut mediaformaatit: avchd, mkv, avi, xvid, divx, flv, ts, mp3, mpeg4 usb:n ja verkon kautta
Mitat: 430 x 46 x 170 mm
Paino: 1,6 kg