Huipputason erillissarjojen ystäville löytyy laitteita melkeinpä joka lähtöön,
mutta voisiko kaiken tarpeellisen saada yhdessä paketissa ilman tinkimistä
laadussa?

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Brittiläisen Naim Audion uusi Uniti-sarja on ehtinyt olla nyt markkinoilla noin vuoden, ja sen
enempää hifiharrastajat kuin kansainvälinen alan lehdistökään ei juuri ole säästellyt
laatusanojaan Uniti-tuotteista puhuttaessa.

Olikin ilahduttava palata laitteiden pariin uudelleen vuoden jälkeen (kirjoitimme Naimista ja
Uniti-sarjasta yleisemmin numeroissamme 3/17 ja 5/17), kun saimme hiljattain
testattavaksemme sarjan lippulaiva-musiikkikeskuksen Novan sekä sen yhteyteen Core-
musiikkiserverin rippaavalla cd-asemalla yhdessä Focalin Kanta N°2 -kaiutinparin kanssa,
jonka arvio löytyy erikseen tästä numerosta. Naim Audion ja Focalin synergiaedut ovat
valmistajien itsensäkin vahvistamia, joten odotettavissa oli saumattoman hyvin yhteen soiva
paketti. Siispä, mitä tämä reilun 16 000 euron setti käytännössä tarjoaa?


Äärimmäisen yksinkertaisen Naim Uniti Coren avulla cd-kirjasto siirtyy sujuvasti tiedostomuotoon toistettavaksi verkon yli.

Ulkoista vaikuttavuutta

Naim Audion laitteet ovat pitkin valmistajan vuodesta 1973 alkanutta taivalta erottuneet joukosta omintakeisilla ratkaisuillaan niin ulkomuodossa kuin sisäisessä arkkitehtuurissa. Tämä vuosien kokemus näkyy ja kuuluu myös Uniti Novan toteutuksessa.

Ulkoisesti kyseessä on yksinkertaisella mutta vetoavalla tavalla näyttävä laite, jonka kotelo on tummaa harjattua alumiinia. Sitä on helppo ja miellyttävä katsella, mutta se ei hae liikaa huomiota. Uniti Novan viisituumainen värinäyttö kertoo selvästi ja informatiivisesti kaiken olennaisen toistettavasta mediasta ja muuttaa näkymäänsä näyttöä lähestyttäessä nerokkaan sensorinsa ansiosta. Päällyspuolen iso äänenvoimakkuudensäädin on tuttu myös muutamasta muusta uudesta Naim-laitteista ja ehdottoman hienosti toteutettu yksityiskohta loistavine kehineen. Se myös kätkee sisäänsä laitteen bluetooth-antennin. Laitteen etupaneelissa puolestaan on näytön ohella vain neljä taustavalaistua painiketta, 3,5 millimetrin kuulokeanto sekä a-tyypin usb-liitäntä.

Uniti Novaa tuleekin ohjattua joko poikkeuksellisen hienolla taustavalaistulla ja responsiivisella kaukosäätimellä tai valmistajan omalla ohjainsovelluksella, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Itse laite, kaukosäädin ja ohjainsovellus ovat kaikki yhtä loogisesti toteutettuja, joten niiden käytön oppii sukkelasti jo pelkkiin ominaisuuksiin tutustuessa. Ohjainsovelluksesta tulee kuitenkin käytännössä se pääsääntöinen ohjaustapa viimeistään Uniti Coren astuessa mukaan kuvioon.

Uniti Core on designiltaan saumattomasti Novan tyyliin sopiva äärimmäisen yksinkertainen musiikkiserveri, jossa on cd-asema levyjen rippaamista ja tallentamista varten. Sen avulla koko cd-levykirjasto on mahdollista muuntaa tiedostomuotoon sekä kuunneltavaksi että varmuuskopioiksi. Coreen on mahdollista asentaa maksimissaan kahdeksan teratavun hdd- tai sdd-kovalevy, mikä mahdollistaa yhteensä noin 100 000 kappaleen tallennuksen. Core kytketään verkkokaapelilla samaan verkkoon Novan kanssa, ja sen ohjaus tapahtuu langattomasti. Se siis toimii upnp-musiikkiserverinä, mutta musiikin toistaminen on mahdollista myös spdif-kytkennällä suoraan esimerkiksi da-muuntimella varustetun esivahvistimen kautta.

Naim Uniti Nova on kuin luotu digitaalisuuden ystävälle. Monipuoliset langalliset ja langattomat liitännät sekä verkko-ominaisuudet vastaavat vaativiinkin tarpeisiin.

Optimoitua tehoa

Uniti Novan avut eivät ole ainoastaan ulkoiset, sillä myös laitteen sisäpuoli on juuri sitä, mitä highend-tason valmistajalta saattaa odottaa. Järkevästi mitoitettu ab-luokkainen 2 x 80-wattinen vahvistin, valtava ja varmatoiminen rengassydänmuuntaja, häiriötön ja tarkka digitaalinen prosessointi sekä kattavat verkko-ominaisuudet ovat osasia ketjussa, josta laitteen todelliset vahvuudet muodostuvat.

Tulipa musiikki Spotifysta tai Tidalista striimaten tai cd-äänenlaadulla Coren kautta, toisto oli häkellyttävän todentuntoista ja vakuuttavaa. Testissämme olleet Focalin Kanta N°2 -kaiuttimet toistivat musiikin kokonaisena, mielenkiintoisena ja mukaansatempaavana myös melko maltillisella äänenvoimakkuudella genrestä riippumatta.

Vaikka äänessä oli paljon yksityiskohtia ja detaljeja, toisto ei silti missään vaiheessa kääntynyt kliiniseksi saati liian ruuhkaiseksi. Kuuntelutuokiot venyivät, levyt vaihtuivat ja musiikin parissa oli yksinkertaisesti miellyttävä viettää aikaa. Vaikka oikeissa olosuhteissa vastaavan tunteen voi tavoittaa muillakin järjestelmillä, Naimin ja Focalin soidessa ylimääräiset ajatukset haipuivat ja musiikki vei mukanaan ilman pienintäkään häiriötä.

 

Koko Uniti-järjestelmää on helppoa ja kätevää ohjata suoraan Naimin omalla sovelluksella, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Sillä hoituu niin Novan komentaminen kuin Corenkin toiminnot.

Diginatiivin valinta

Uniti Nova ja Core ovat ehdottomasti digitaalisuuden nimeen vannovan musiikinystävän valinta. Tästä kertovat toisaalta melko suppeat analogiset liitäntämahdollisuudet ja esimerkiksi vinyylisoitintulon ja perusmallissa fm-virittimen puuttuminen. Toisaalta mukana on viisi erilaista digiliitäntää, mainitut laajat langalliset ja langattomat verkko-ominaisuudet sekä jopa hdmi arc -liitäntä televisiolle. Tekniset ominaisuudetkin ovat vahvasti tätä päivää, joten kuuntelipa musiikkia striimauspalveluista, Chromecastilla tai AirPlaylla, nettiradiosta, Roonia käyttäen tai monihuoneominaisuuksia hyödyntäen, Nova vastaa kaikkeen. Mukana on vieläpä käytännössä paras bluetooth-versio aptx hd. Ja kuten sanottua, ääni vie mennessään medialähteestä riippumatta.

YHTEENVETO

Hintavaa laatua

Naimin Uniti Nova ja Core ovat käytössä lyömätön kaksikko, jolla hoitaa lähestulkoon kaikki mahdolliset digitaalisen musiikintoiston tarpeet. Mutta paketin reilun 8 000 euron yhteishinta ilman kaiuttimia lienee melko suuri rajoite suurimmalle osalle potentiaalista asiakaskuntaa. Setin hankintaa voikin miettiä enemmänkin investointina, jos musiikinkuunteluun haluaa oikeasti panostaa. Silloin Uniti-tuotteet eivät juurikaan jätä toivomisen varaa – varsinkaan digipuolella. Ehdottomasti tutustumisen ja kuulemisen arvoinen paketti kaiken kaikkiaan!

+ Saumaton yhteistoiminta
+ Komea ja vakuuttava rakenne ja työn jälki
+ Oikeiden kaiuttimien kanssa lumoava äänenlaatu
– Vinyylisoitinliitännän ja (perusmallissa) fm-virittimen puuttuminen


Naim Uniti Nova
Hinta: 5 790 €
Edustaja: Kruunuradio Oy (www.kruunuradio.fi)
Lisätiedot: www.naimaudio.com
Vahvistinteho: 80 W / kanava (8 Ohm)
Digitaalitulot: 2 x Toslink, 2 x koaks., 1 x BNC, 1 x HDMI ARC, 2 x USB Type A
Analogitulot: 2 x rca, 2 x 5-pin DIN
Lähdöt: 1 x rca, 1 x 5-pin DIN, kaiutinlähdöt, 3,5 mm kuulokelähtö
Verkko-ominaisuudet: Ethernet, Wifi, Chrome Cast, AirPlay, Tidal, Spotify Connect,
Bluetooth (AptX HD), internet-radio, UPnP (hires), Roon ready
Muuta: Ohjainsovellus, kaukosäädin, FM-viritinmoduuli saatavana erikseen (+200 €)
Mitat (l x k x s): 432 x 95 x 265 mm
Paino: 13 kg

Naim Uniti Core
Hinta: 2 590 €
Edustaja: Kruunuradio Oy (www.kruunuradio.fi)
Lisätiedot: www.naimaudio.com
Toimintaperiaate: Musiikkiserveri rippaavalla cd-asemalla
Tulot: 2 x USB Type A
Lähdöt: 1 x BNC S/PDIF
Muuta: Ei sisällä HDD- tai SSD-kovalevyä
Mitat (l x k x s): 214 x 95 x 265 mm
Paino: 7 kg