Kuulokekuuntelu on yhä suositumpaa, eikä suotta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden omalla ajalle ja pakopaikan arjen haasteista. Ja jo kohtuuhinnalla pääsee nauttimaan oikeasti huipputason äänentoistosta. Kärkiluokan laitteistoon ei tarvita kuin kuulokkeet, tietokone ja loppusilauksena laadukas da-muunnin–kuulokevahvistin, esimerkiksi nyt kokeilussamme ollut Pro-Ject Head Box S2 Digital.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Valmistaja ja Teppo Hirvikunnas

Pro-Ject Head Box S2 Digital kuulokevahvistin–da-muunnin on kuin kutistettu täysikokoinen vahvistin – ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on suorastaan kaunis. Niin mustana kuin hopeisenakin; maun mukaan.

Laite on tavallaan esivahvistin, koska siinä on äänenvoimakkuussäädin, kolme sisääntuloa (tosin vain digitaalisia) ja kuulokelähdön lisäksi linjalähtö esimerkiksi aktiivikaiuttimien kytkemiseksi.
Digitulot käsittävät koaksiaalin (rca), optisen (toslink) ja usb-tulon. Niille on luonnollisesti valintakytkimet merkkivalolla, tosin vain numeroituna 1, 2 ja 3. Siispä pitää muistaa, mikä mikin on.

Kaikki sisääntulot tukevat korkean resoluution pcm-musiikkitiedostoja 24 bitin ja 192 kilohertsin laadulla. Lisäksi usb-sisääntulo tarjoaa tuen 32 bitin ja 768 kilohertsin pcm- ja dsd256-tiedostoille.


Laadukkaan oloinen?

Takaa löytyy kolme digituloa: optinen, koaksiaalinen ja usb sekä säädettävä linjalähtö esimerkiksi aktiivikaiuttimien kytkemiseksi.

Pro-Ject Head Box S2 Digital on hintaansa laadukkaamman oloinen ja sisältää yllättävän laadukasta tekniikkaa. Laitteen ytimenä on laadukkaaksi todettu ESS Sabre ESS9038 -da-muunnin–kuulokevahvistin-hybridipiiri. Kaikkien piirien oskillaattorit ovat synkronoitu toisiinsa yhteisellä kellolla. Jitterin luvataan olevan alle 100 femtosekuntia! Nelikerroksinen piirilevy on kullattu, ja kotelossa on alumiini–teräs-kerrosrakenne.

Pro-Ject Head Box S2 Digital -kuulokevahvistin on hintaansa huomattavasti laadukkaamman oloinen, niin ulkoa kuin sisältäkin. Komponentit ovat laadukkaita, ja laitteen hybridipiiri on yleisesti laadukkaaksi todettu ESS Sabre ESS9038.

Pienen särön laadukkaaseen olemukseen tekee erillinen ja halvan oloinen mikro-usb-liitännäinen yhden ampeerin virtalähde. Mutta se kuitenkin toimii ongelmitta, ja onhan laitteen hinta kohtuullinen. Virtalähde ajaa siis asiansa.

Laitteen viiden voltin käyttöjännitteen tuottaa ulkoinen mikro-usb-liittimellä varustettu virtalähde. Se ajaa asiansa mutta ei fiilikseltään vastaa tuotteen muuten viimeisteltyä ja suorastaan upeaa toteutusta.

Jos haluaa hieman hifistellä, niin markkinoilta löytyy toki audiokäyttöön suunniteltuja erillisiä usb-erillisvirtalähteitä. Esimerkiksi vaikka ranskalainen, hintaansa nähden todella järeän oloinen Audiophonics LPSU25. Sille ei tosin ollut tämän jutun kirjoitushetkellä suomalaisista maahantuojaa.

Myös Pro-Jectilta löytyy erillinen, akkukäyttöinen(!) Pro-Ject Accu Box S2 USB-virtalähde. Sen hinta (209 euroa) on tosin jo melkein saman verran kuin tällä testin kuulokevahvistimella.

Valittavat filtterit

Pro-Jectissa on da-muuntimelle viisi valittavaa suodatintyyppiä. Suodattimet vaikuttavat ennen kaikkea äänisignaalin yliäänten toistoalueeseen ja impulssi- eli iskuäänien toistoon. Näillä ominaisuuksilla on vaikutus siis muunnoksen lopputulemaan eli ääneen.

Äänisignaalin ad-muunnokseen liittyy analoginen alipäästösuodatus, ja vastaavasti da-muunnoksessa tarvitaan käänteinen signaalin rekonstruktio, joka vaatii niin ikään analogisen alipäästösuodatuksen. Suodattimet vaikuttavat ennen kaikkea äänisignaalin yliäänten toistoalueeseen ja impulssi- eli iskuäänien toistoon. Näillä ominaisuuksilla on vaikutus siis muunnoksen lopputulemaan eli ääneen. Erilaisilla suodattimilla on omanlaisensa luonne ja vaikutus ääneen – ehkä pieni, mutta havaittava.

Pro-Jectissa on viisi valittavaa suodatintyyppiä: (1) Optimal Transient, (2) Fast Roll off (Linear Phase Fast Roll off), (3) Slow Roll off (Linear Phase Slow Roll off), (4) Minimum Phase (Minimum Phase Slow Roll off) ja (5) Apodizing Hybrid. Eri laitevalmistajat saattavat käyttää suodattimista hieman toisistaan poikkeavia nimityksiä. Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi tästä blogipostauksesta (englanniksi).

Toiminta ja äänenlaatu

Pro-Ject Head Box S2 Digitalissa ei ole yllättäen ollenkaan virtakytkintä. Virta on siis päällä niin kauan kun laite on kiinni virroissa. Tämä on hieman outo ratkaisu. Virtakytkin tuskin olisi nostanut hintaa kuin korkeintaan kympillä.

Kokeilimme laitetta kytkettynä cd-soittimen digitaaliantoon sekä suoraan tietokoneen usb-liitäntään. Kuulokkeina käytimme jutun kirjoittajan Yamaha HP-2 Orthodynamic -retroluureja vuodelta 1989 sekä Focalin upouusia Stellia-highend-kuulokkeita. Heti alkuun tuli selväksi, ettei Pro-Ject oikein sovi korkeaimpedanssisille ja epäherkille kuulokkeille, kuten edellä mainituille vanhoille Yamahoille. Äänenvoimakkuutta ei vain saada riittävästi. Focalin kanssa tehoa ja ääntä lähti jo enemmän kuin tarpeeksi.

"Parasta toistossa oli äänen yleinen avoimuus ja vaivattomuus."

Entä äänenlaatu? No, siinä ei ole mitään huomautettavaa, ellei sellaiseksi katsota edellä mainittua tehonpuutetta korkeaimpedanssisilla kuulokkeilla. Parasta toistossa oli äänen yleinen avoimuus ja vaivattomuus. Viidellä vaihdettavalla suodattimella oli myös selvät äänelliset eronsa, ja tämä antaa vielä mahdollisuuden äänen hienosäätöön omien mieltymysten ja kuulokkeiden mukaan.

YHTEENVETO

Hieno laite, mutta...

Pro-Ject Head Box S2 Digital on eittämättä laadukas ja hintaansa nähden todella hieno tuote. Mutta! Vain 80 euroa kalliimpi Pro-Ject Pre Box S2 Digital -da-muunnin–esivahvistin tarjoaa edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi tuen mqa-tiedostoille ja Roon-käyttöliittymälle, yhteensä seitsemän valittavaa suodatinta, värinäytön, kauko-ohjaimen, ja lisäksi se ohjaa jopa suoraan tietokoneen soitto-ohjelmaa. Pre Boxille ilmoitetaan myös neljä desibeliä suurempi dynamiikka. Dac-kuulokevahvistimen piiri on Pre Boxissa pykälää pienempi, mutta sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Herää siis kysymys, miksi Head Box S2 on mallistossa?

+ Hinta–laatusuhde
+ Rakenne ja työn laatu
– Virtalähde varauksin
– Teho korkeille kuulokeimpedansseille

Pro-Ject Head Box S2 Digital

Suositushinta: 299 €
Maahantuoja/edustaja: AH-Hifisystems Oy
Lisätiedot: Pro-Ject

Sisääntulot: Optinen (Toslink), koaksiaali (RCA), USB (Type A)
Ulostulot: 6,35 mm kuulokejakki, 2x RCA (säädettävä preout)
THD-kokonaissärö: 0,0007% @ 0 dB, 2 V RMS, 1 kHz
Dynaaminen alue: 120 dBA
Kuulokelähdön teho: 68 mW /3 Ohm, 6,6 mW / 600 Ohm
Mitat (l x k x s): 103 x 37 x 122 mm (*
Paino: 366 g
Muuta: Erillinen 5V/1A virtalähde mini-USB-liittimellä, 5 valittavaa DA-muuntimen suodatinta.

*) syvyys liittimet ja äänenvoimakkuussäätimen nuppi huomioiden

Pro-Ject Head Box S2 Digital -da-muunnin–kuulokevahvistimen eräänlainen esivahvistinversio eli Pre Box S2 Digital on itse asiassa yhtälailla kuulokevahvistin kuin Head Box S2 on yhtälailla esivahvistin. Laitteet ovat siis niin teknisesti kuin perusominaisuuksiltaan ja käyttötarkoitukseltaankin lähes samanlaiset. Mutta! Pre Box S2 tarjoaa vain 80 euron lisähinnalla tuen mqa-tiedostoille ja Roon-käyttöliittymälle, yhteensä seitsemän valittavaa suodatinta viiden sijaan, värinäytön ja kauko-ohjaimen. Eli aika paljon enemmän? Valinta on teidän.