Vaikuttava suorituskyky, komea Infinity-näyttö ja tukku enemmän tai vähemmän käyttökelpoisia ominaisuuksia tekevät Samsungin tuoreesta Galaxy Note 8:sta markkinajohtajan mobiililaitteiden raskaassa sarjassa.

Teksti: Dragan Petric / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Vuoden 2017 odotetuin puhelin – jonka ilmestyminen on huojentava yllätys valmistajan viimevuotisen katastrofin jälkeen – sisältää paljon samoja ominaisuuksia kuin Samsung Galaxy S8, mutta eroaa siitä muun muassa teknisellä kehittyneisyydellään sekä toisen takakameran ja S Pen -ohjauskynän ansiosta. Huippuunsa hiotun suorituskykynsä ja laajojen käyttöominaisuuksiensa ansiosta kyseessä onkin mahdollisesti markkinoiden paras älypuhelin. Mutta kaikella on hintansa, tässä tapauksessa melko suolaiset 1 029 euroa.


Rakenne ja design

Samsung Galaxy Note 8:sta löytyy sama tyylikäs rajaton näyttö kuin Galaxy S8:sta. Laitteessa ei ole fyysistä kotinäppäintä paperinohuiden reunojen ansiosta, ja sen näyttö kaartuu hienosti yli sivujen. Tämä antaa puhelimelle tyylikkään virtaviivaisen ulkoasun huolimatta massiivisesta 6,3-tuumaisesta näytöstä.

Samsungin tapa saada valtava näyttö istumaan vain 162,5 millimetriä korkeaan, 74,6 millimetriä levään ja 8,5 millimetriä paksuun runkoon vakuuttaa. Siinä missä monet isonäyttöiset puhelimet tuntuvat usein hiukan kankeilta, Samsung Note 8 istuu käteen oikein mukavasti. Vertailun vuoksi sen käyttö tuntuu helpommalta kuin esimerkiksi valmistajan oman Galaxy S8 Plus -mallin, vaikka Note 8:n näyttö on todellisuudessa suurempi. Ohuen rakenteensa ansiosta laite myös sujahtaa helposti taskuun.

Näppäinasettelu muistuttaa jälleen Galaxy S8 -mallia: Virtanäppäin löytyy laitteen oikeasta reunasta ja äänenvoimakkuussäätimet sekä Bixby-näppäin vasemmasta. Painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Sim- ja muistikortit syötetään laitteeseen päällysreunasta, ja alhaalla ovat 3,5-millimetrinen kuulokeliitäntä, paikka latauskaapelille, etukaiuttimet sekä irrotettava S Pen -ohjauskynä, joka napsahtaa kätevästi ja nopeasti esiin käyttöä varten. Laitteen takana ovat kaksoiskamerajärjestelmä sekä sormenjälkitunnistin.

Roiske- ja pölysuojattu Note 8 kestää kovaakin käyttöä niin ulkoisten kuin sisäistenkin ominaisuuksiensa ansiosta.

Näyttö

Samoin kuin Galaxy S8 -mallissa, näyttö on laitteen varsinainen katseenkääntäjä: super amoled 2 960 x 1 440 pikselin resoluutiolla näyttää upealta. Samsung on tehnyt hyvän työn siinä, miten eri sisällöt skaalautuvat näytölle, ja laajempi tila pituussuunnassa palvelee käyttäjää hienosti esimerkiksi verkkosivuja selatessa.
Näyttö tuottaa uskomattoman tarkkoja kuvia 521 pikselin tuumatiheydellä. Värien täsmällisyys ja yksityiskohtaisuus ovat niinikään erinomaiset. Kaikista erottuvin ominaisuus on näytön kirkkaus. Noin 1 200 nitillään Galaxy Note 8 toimii hienosti ja selkeästi suorassakin valossa ilman tarpeettomia heijastuksia. Näyttö on lisäksi hdr-yhteensopiva, mutta kuten Galaxy S8:n kohdalla, kyseessä on enemmänkin tulevia mediamuotoja ajatellen mukaan ympätty ominaisuus. Ja mikäs siinä, hyvä vain, että laite pysyy kehityksen mukana myös tulevaisuudessa.
Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, ettei Samsung ole tehnyt radikaaleja muutoksia näyttöönsä, mutta eipä valmistajan tarvitsekaan, sillä Galaxy Note 8 tarjoaa yhden markkinoiden parhaista taidonnäytteistä tällä saralla.

S Pen

Galaxy Note 8:n erottaa muista tämänhetkisistä älypuhelimista sen mukana tuleva S Pen -ohjauskynä. Alun alkaen hauskana pikkuominaisuutena pidetty stylus onkin kuin salaa ottanut keskeisemmän roolin.
Samsungin tuorein S Pen on tarkka työkalu, jonka kärki on 0,7-millimetrinen, ja se tunnistaa painallusherkkyyden 4 096 pykälän tarkkuudella. Näin se sopii niin pikaisten muistiinpanojen rustaamiseen kuin tarkkuutta vaativaan piirtämiseenkin.

Keskeisintä on kuitenkin se, miten hyvin Samsung on saanut nivellettyä ohjauskynän Note 8:n yhteyteen. Esimerkiksi muistikirjaominaisuudet toimivat erittäin hyvin. Vaikka kyseessä ei ole teknisesti mikään uusin ominaisuus, Samsung on vienyt konseptin uudelle asteelle ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä jopa 100 sivua merkintöjä, jotka voi myöhemmin tuoda muihin sovelluksiin editointia varten. Näin Note 8 ja S Pen toimivat aidon muistilehtiön tavoin ilman valikkoseikkailua. Kaikki voidaan myöhemmässä vaiheessa tallentaa esimerkiksi pdf-formaattiin tai lähettää sähköpostitse eteenpäin. Helppous ja yksinkertaisuus ovat kaiken keskiössä: kynä esiin ja kirjoittamaan!

Sama periaate lävistää ohjainkynän käyttöä muutenkin. S Penissä on pieni näppäin, joka avaa pikavalikon, ja sillä pystyy myös esimerkiksi valitsemaan näytöllä olevia elementtejä, kirjoittamaan viestejä, tekemään animaatioita tai kääntämään tekstiä, vain muutamia ominaisuuksia mainitaksemme. Ja kaikki toimii kuin rasvattu. Esimerkiksi ruudunkaappauksen päälle kirjoittaminen ja merkintöjen tekeminen käy helposti, ja kaiken voi lähettää suoraan eteenpäin. Tämä laajentaa monia viestintämahdollisuuksia sekä mahdollistaa Live-viestintäsovelluksen kautta myös jonkinasteisen hassuttelun, kun kaverille voikin lähettää perinteisen tekstarin sijasta animoidun kuvaviestin. Ei ehkä teknisesti käänteentekevää, mutta tapa tuoda viestintään hiukan persoonallisuutta. Eikä tähän moni kilpaileva älypuhelin ilman ohjainkynää taivu.

Alun alkaen hauskana pikkuominaisuutena pidetty ohjainkynä on kuin salaa ottanut keskeisemmän roolin ja toimii Note 8:n kanssa loistavana älykkäänä muistikirjana.

Kamera

Galaxy S8:n ja Note 8:n keskeisin eroavaisuus (S Pen -styluksen ohella) on kamerajärjestelmä. Ja siinä missä näyttö tosiaan on Note 8:n ykkösvaltti, tulee kamerajärjestelmä hyvänä kakkosena.

Teknisiä ominaisuuksia tarkastellessa mikään ei ole erityisemmin muuttunut. Galaxy Note 8 tarjoaa kahdeksan megapikselin etukameran ohella saman f/1.7-aukkoisen ja 12 megapikselin takakameran kuin Galaxy S8:ssa, mutta pääkameran rinnalla on myös toinen 12 megapikselin ja f/2.4-aukon kamera. Yhdessä ne tarjoavat muun muassa kaksinkertaisen optisen zoomin sekä kuvanvakauksen, jonka avulla voi ottaa teräviä ja selkeitä kuvia myös liikkeessä.
Myös bokeh-muotokuvaominaisuus on mukana, samaan tapaan kuin esimerkiksi iPhone 7 Plussassa, jossa kuvan tarkennusta voi kontrolloida liukusäätimellä. Note 8 mahdollistaa kuvien muokkauksen myös jälkikäteen, jolloin kuviin saa uutta eloa taustan ja kohdistuksen suhdetta säätämällä.


YHTEENVETO

Vaativan valinta

Samsung Note 8 tarjoaa huippuominaisuuksia vaativalle käyttäjälle. Ulkonäkö, tekninen suorituskyky sekä yleinen käytettävyys ovat kaikki markkinoiden kärkeä.
Jos etsinnässä on laite, joka tukee niin luovuutta kuin kovaa työtäkin, on Note 8:n haastaja äkkiseltään hankala löytää.

+ Design
+ Näyttö
+ Kamerajärjestelmä
– Hinta


Samsung Galaxy Note 8
Hinta: 1 029 €
Lisätiedot: www.samsung.com/fi

Mitat (l x k x s): 162,5 x 74,8 x 8,6 mm
Paino: 195 g
Näyttö: Super AMOLED 6,3"
Resoluutio: 1 440 x 2 960 p
Pikselitiheys: 521 ppi
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1
Järjestelmäpiiri: Octa-core 2,3 GHz + 1,7 GHz, Exynos 8895
Muisti: 64 Gt flash / 6 Gt RAM
Muistikorttipaikka: microSD (microSDXC-tuki max. 256 Gt)
Takakamera: 2 x 12 MP (26mm, f/1.7 & 52mm, f/2.4)
Etukamera: 8 MP, f/1.7
Liitännät: USB Type C, 3,5 mm kuulokelähtö
Akku: Litium-ioni (3 300 mAh)
Värivaihtoehdot: Midnight Black, Maple Gold
Pöly-/vesitiivis: Kyllä (IP68)