Youtube-kanava ”The King of Random” on luonut iloksemme videon, jossa näytetään, miten LP-levy kopioidaan kotikonstein. Vinyyliä ei siis siirretä c-kasetille tai digimuotoon vaan valmistetaan valos, jota voi soittaa tavallisella vinyylisoittimella. Samainen kanava on aikaisemmin muun muassa valanut tikkarin grillibroilerista.

Vinyylin kopiointi alkaa siten, että muotoillaan ensin öljypohjaisesta keramiikkasavesta kehys alkuperäisen levyn ympärille. Näin saadaan levylle reunat. Sen jälkeen valmistetaan muottisilikonista ja katalyytistä seos, joka imetään vakuumikammiossa mahdollisimman kuplattomaksi.

Kun silikoni on kuplatonta, kuorrutetaan originaalilevy muottisilikonilla. Silikonista saadaan aikaan muotti jossa levyurat ovat negatiivina. Toimenpiteeseen suositellaan hitaasti kuivuvalla katalyytillä varustettua silikonia, jotta valmiiseen tuotokseen ei jäisi ilmakuplia. The King of Random lisäsi vielä seuraavana päivänä muottia tukevoittaakseen toisen, nopeammin kuivuvan silikonikerroksen.

Kun muotti on valmis, voi siinä valaa uuden levyn hartsista. The King of Random tekee videolla kaksi valosta – ensin nopeasti kuivuvasta hartsista ja sitten hitaasti kuivuvasta. Hartsiin pätee tässä tapauksessa sama kuin silikoniinkin. Sen kannattaa olla hitaasti kuivuvaa, ja se kannattaa kuivattaa ensin vakuumikaapissa enimpien ilmakuplien välttämiseksi. Nopea hartsi jämähtäisi kuppiin vakuumikäsittelyn aikana. Soundiero on melkoinen ja sen pääsee näiden kahden valoksen välillä pääsee kuulemaan videolta.

Erityisen paljon järkeä tässä ei ole, sillä levyn kopioiminen tulee kalliiksi eikä levykään kuulosta aivan vinyyliversiolta. Pidempään kuivuvalla hartsilla kuitenkin päästään melko lähelle toisin kuin nopeasti kuivuvalla. Periaatteessa touhu saattaa myös rikkoa tekijänoikeuslakia.

Asiasta kirjoitti Sound & Vision.