Subwoofer-spesialisti SVS:n uusi 3000 Micro on pieni mutta hämmästyttävän pippurinen laite, joka tuo bassotoistoon aivan uusia ulottuvuuksia – ja roppakaupalla vääntöä.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Teppo Hirvikunnas

Pienet subwooferit kiinnostavat nykyään selvästi aiempaa enemmän. Eikä mikään ihme, sillä tämän päivän teknologioilla pienikin kotelotilavuus voi riittää sopivan kompaktille elementille, jonka toiston taustalla hurisee kehittynyt digitaalinen signaaliprosessori. Nykymusiikki ja viihde ylipäätään vaatii toistolaitteistolta hallintaa ja kykyä koko kaistalla, ja siihen ei välttämättä hyvilläkään pikkukaiuttimilla päästä. Paitsi jos niiden rinnalle asentaa lähes huomaamattomasti sisustukseen maastoutuvan pienen subwooferin.
Juuri sellainen on amerikkalaismerkki SVS:n 3000 Micro. Valmistajan ykkösnyrkeistä, 16-Ultra-malleista lainatulla tekniikalla 3000 Micron kaksi vastakkain asennettua 8-tuumaista elementtiä ja niille omistettu 800 watin rms-tehoinen Sledge-vahvistin tekevät selvää jälkeä tavanomaisessa olohuoneessa.
Pienessä paketissa tehoa siis piisaa, ja sen lisäksi 3000 Micro on vieläpä pitkälle kehittynyt ja monipuolinen kategoriansa edustaja.

Asenna ja ohjaa
Nykytrendejä mukaillen 3000 Micro on oikeasti kompakti subwoofer, kuten jutun aloituskuvasta hahmottanee. Kiiltomustan tai -valkoisen, mdf-levystä valmistetun suljetun kotelon kunkin sivun mitta jää alle 30 senttimetriin, joten subwoofer on helppo piilottaa liki millaiseen sisustukseen tahansa. Massaa kotelolla on hiukan yli 10 kilogrammaa, ja sen alle tulee tukevat kumitassut, jotka kyllä pitävät subwooferin paikallaan kovemmassakin menossa.
Liitäntäpuoli 3000 Microssa on melko perinteinen: stereo-rca ulos esimerkiksi aktiivikaiuttimille ja kaksi rca-liitäntää sisään, joista toinen on automaattisesti lfe-kanava. Näiden lisäksi mukana on trigger-tulo sekä usb-liitäntä, johon voi asentaa lisävarusteena hankittavan, 139 euroa maksavan langattoman vastaanottimen.
Kuten sanottua, elementit on asennettu 3000 Microssa selät vastakkain kylkisivuille, ja molemmat niistä ovat aktiivisia. Tämä on jossain määrin hyvä ottaa huomioon esimerkiksi nurkkasijoituksessa, vaikka toistoa on helppo kontrolloida todella kehittyneellä ja fiksulla ohjainsovelluksella.
SVS-ohjainsovellus löysi subwooferin testissämme automaattisesti ja pelasi pitkin kuunteluja juuri kuten pitääkin. Monet varsinkin vasta-alkajia askarruttavat säädöt ovat helposti ja loogisesti tarjolla sovelluksen valikossa. Säädettävissä on muun muassa subwooferin taso, alipäästösuodatuksen taajuus, vaihe, polariteetti, parametrinen taajuuskorjain ja huonesovitus, ja sovelluksessa on mukana vieläpä neuvoja ja ohjeita käyttöön, joskin englanniksi.
Sovelluksella kaiken keskeisen säätö onnistuu vaikka sohvalta, mikä on hyvä ja tarpeellinen, SVS:n tapauksessa vieläpä täysi viiden tähden ominaisuus.


SVS 3000 Micron säätäminen on mahdollista takapaneelin painikkeilla tai vielä helpommin älypuhelimeen ladattavalla SVS-sovelluksella, joka on luokassaan yksi parhaista. Oikeastaan vasta sen avulla 3000 Micron todellinen potentiaali paljastuu.

SVS 3000 Micro: Paras pienimmistä

SVS 3000 Micro on pitkään aikaan paras kuulemistamme minisubbareista ja kieltämättä ihan yleissubwooferinakin vaikuttava tapaus. Tavanomaiseen olohuoneeseen tai kotiteatteriin se tuo huomattavasti kokoaan isompaa ääntä. Silti sen säätöihin on tärkeää kiinnittää huomiota, lähinnä siksi, että vain siten tämän voimanpesän saa toimimaan tarpeeksi diskreetisti. Suoraan laatikosta nostettuna nimittäin isku saattaa olla tarpeettomankin ärhäkkä.

Käyttäjän puolella säätöurakassa on SVS:n aivan mainio ohjainsovellus, joka osaa myös hiukan ohjastaa siihen, miten ja miksi säädöt tapahtuvat.
Kategoriassaan ehdottomasti kärkiluokan tuote!

HYVÄÄ & HUONOA

Kokoaan hurjasti tehokkaampi
Oikeasti tuntuva isku
Loistava ohjainsovellus
Ei mainittavia miinuksia!

SVS 3000 Micro
Hinta 1 049 €
Edustaja Audiokauppa.fi
Lisätiedot svsound.com & audiokauppa.fi

Toimintaperiaate Aktiivisubwoofer
Kotelo Suljettu, mdf
Elementit 2 x 8”
Vahvistin Sledge STA-800D
RMS-teho 800 W
Liitännät Rca/lfe sisään, rca ulos, trigger
Säädöt Taso, alipäästösuodatus, vaihe
Muuta SVS-ohjainsovellus, saatavilla erikseen langaton lisävarustekitti (139 €)
Mitat (l x k x s) 297 x 278 x 271 mm
Paino 10,2 kg
Viimeistelyvaihtoehdot Kiiltomusta, kiiltovalkoinen


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2021 (nro.205).