Täyslangattomien nappikuulokkeiden suosio jatkaa kasvuaan, ja syynä tälle on erityisesti edullisempien mallien kasvanut tarjonta. Ihan asialliset kuulokkeet saa jopa alle 100 eurolla, kuten tämänkin AVPlus-numeron vertailusta voi lukea. Toisaalta rahalla saa edelleen parempaa ääntä, viimeistelyä ja enemmän ominaisuuksia. Tästä esimerkkinä Klipsch T5 II True Wireless ANC -in-ear-nappikuulokkeet.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas


Kuulokkeiden suositushinta on 349 euroa ja McLaren Edition -versiona 449 euroa. McLaren Edition -versiossa latauskotelossa on aito hiilikuituviimeistely oranssilla raita-aksentilla  ja eräänlainen rengaskuviointi, ip67-suojaus, oranssit korvasovittimet ja latauskotelolle mukana langaton latausalusta. Satasen hintaerolle on siis tarjolla suhteellisen paljon vastinetta, jos desing vain miellyttää. Teknisesti versiot ovat kuitenkin identtiset. Me tutustuimme McLaren Edition -versioon.


Laatu tuntuu

Kuulokkeiden ja latauskotelon laatutuntuma on korkeatasoinen aina myyntipakkauksesta lähtien, kuten tällä hinnalla voi tosin jo odottaakin. Kuulokenapit ovat erittäin kevyet ja kooltaan mukavan kompaktit. Kanavat on merkitty kuulokkeisiin selkeästi, mikä on sinänsä pieni asia mutta helpottaa merkittävästi käyttöä. Kuulokkeet on myös helppo ottaa latauskotelosta pois.

"Mukana pakkauksessa on peräti kuusi paria erikokoisia korvasovittimia.

Mukana pakkauksessa on peräti kuusi paria erikokoisia korvasovittimia. Oikealla koolla ja istuvuudella onkin tämän tyyppisten, niin sanottujen in-ear-tulppakuulokkeiden kanssa erittäin suuri merkitys. Mitä tiiviimpi istuvuus, sitä parempi, tai sanotaanko ainakin voimakkaampi bassotoisto. Liian tiukka tulppa voi toisaalta tuntua epämukavalta. Siksi kannattaakin ehdottomasti kokeilla eri kokoja, vaikka se ensimmäinen tuntuisikin heti sopivalta. Saattaa hyvinkin olla, että hieman väljempi tulppa onkin parempi niin äänen kuin mukavuudenkin kannalta – tosin jossain määrin toki korvissa paikallaan pysymisen kustannuksella.


Paljon ja vähän päälle

Klipschin kuulokkeet ja niitä ohjaava Klipsch Connect -sovellus sisältävät runsaasti ominaisuuksia ja toiminnallisuutta lähtien aina kummassakin kuulokenapissa olevien puhelu-, toistonohjaus- ja äänitoimintojen kustomoinnista erittäin monipuolisesti käyttäjän haluamalla tavalla. Kummankin kanavan kuulokkeissa on toiminnoille mekaaniset painikkeet, ja eri toiminnot tapahtuvat painalluksien määrän perusteella. Periaatteessa mekaaninen painike ei ole niin herkkä vahinkopainalluksille, mutta toisaalta esimerkiksi kappaleen vaihto tai etenkin äänenvoimakkuuden säätö on jotenkin luontevampaa sipaisemalla pintaa haluttuun suuntaan kuin muistelemalla, montako kertaa ja kumpaa kuuloketta piti painella halutun toiminnon suorittamiseksi. Ehkä kuitenkin valitsisimme tämän mekaanisen vaihtoehdon juuri niiden kustomointimahdollisuuden takia.

Kuulokkeissa on myös eräänlainen liike-eleiden tunnistus. Esimerkkisi tulevaan puheluun voi vastata päätä kolme kertaa nyökkäämällä, ja vastaavasti puhelu voidaan hylätä kolmella pään “ei-liikkeellä”. Testissämme tämä ei toiminut aivan joka kerta etenkään puhelun hylkäämisessä, sillä pään asennolla ja liikkeen nopeudella oli liian suuri merkitys. Sinänsä kyseessä on hauska ominaisuus, mutta hieman ehkä turhake.

"Automaattinen läpikuuluvuustoiminnon aktivointi puheluissa tai kytkettäessä musiikin toisto taukotilaan vastamelutoiminnon ollessa päällä on hyödyllinen ominaisuus.

Sen sijaan automaattinen läpikuuluvuustoiminnon aktivointi puheluissa tai kytkettäessä musiikin toisto taukotilaan vastamelutoiminnon ollessa päällä on hyödyllinen ominaisuus. Vastamelutoiminnon teholle ja läpikuuluvuuden voimakkuudelle on myös säädöt. Sovelluksesta löytyy myös 6-alueinen taajuuskorjain ja Dirac HD -ominaisuus, josta lisää tuonnempana.

Jostain syystä kuulokkeisiin ei ole haluttu toteuttaa soivan kappaleen automaattista taukotilaan siirtymistä otettaessa kuuloke pois korvasta. Pidämme toimintoa monessa tapauksessa hyödyllisenä.


Soivat säädettyinä

Klipschit istuvat korviin erinomaisen mukavasti, kunhan juuri oikean kokoiset sovitteet ovat löytyneet ja kuulokkeille oikea asento. Sen verran erikoinen kuulokkeiden oikea asento on, että siihen on ohjeet oikein käyttöohjeessa. Tai sanotaanko niin, että kuulokkeen pystyy periaatteessa laittamaan korviin useammassa luontevalta vaikuttavassa asennossa, joista kuitenkin vain yksi on se oikea.

Taajuuskorjaimen asetukset siirtyvät kuulokkeisiin, joten näin jokainen voi virittää kuulokkeisiinsa oman soundi-identiteetin, joka säilyy, vaikka kuuntelisi niillä toisessa puhelimessa.

Kuulokkeiden toistobalanssi on perusasetuksilla tummahko ja aavistuksen bassovoittoinen, sinänsä kuitenkin rasittamaton. Klipschin sovelluksessa olevalla taajuuskorjaimella ääntä on helppo säätää mieleisekseen. Paras asetus löytyi, kun korkeita taajuuksia nostettiin ja vastaavasti bassoja vaimennettiin. Näillä asetuksilla ääni oli kaikkiaan tasapainoinen ja musiikki kuin musiikki soi nautittavasti. Taajuuskorjaimen asetukset siirtyvät kuulokkeisiin, joten näin jokainen voi virittää kuulokkeisiinsa oman soundi-identiteetin, joka säilyy, vaikka kuuntelisi niillä toisessa puhelimessa.

Kuulokkeiden vastamelun vaimennus toimii luokassaan hyvin, joskaan ei ehkä aivan pärjää parhaille. Plussaa kuitenkin säätömahdollisuudesta.

Klipschin yksi erikoisuus on Dirac HD -äänenoptimointialgorimti (Dirac on tunnettu erityisesti ammattitason huonekorjaimistaan). Dirac HD:n luvataan korjaavan kuulokkeiden transienttivastetta ja vaihetoistoa sekä parantavan äänentoistoa ja ennen kaikkea tilavaikutelmaa.
Dirac HD muuttaa toistoa ja vaikuttaa myös selvästi taajuusbalanssiin. Keskialue korostuu selvästi, mutta toisto kuulostaa myös avarammalta. Tietyillä äänitteillä tilavaikutelma on kerrassaan vaikuttava ja ääni hyvin epäkuulokemainen. Paras tulos saavutetaan, kun toistobalanssi säädetään erikseen Dirac HD päällä. Kannattaa joka tapauksessa kokeilla.


Näinkin pienet kuulokkeet sisältävät yllättävän monta komponenttia ja osaa.

Klipschit istuvat korviin sopivan kokoisilla sovittimilla mukavan tuntuisesti. Alussa oli tosin vähän epäselvää, miten päin kuulokkeet kuuluu korviin laittaa. Ne kun tuntuvat sopivan monessa asennossa. Varmaan tästä syystä myös käyttöohjeessa on tähän ohjeet.

Klipschin T5 II ANC -kuulokkeista on myös tavallinen versio, josta puuttuu kuitenkin langaton latausalusta ja latauskotelo on hieman McLaren-versiota painavampi. Hintaakin on 100 euroa vähemmän.


Klipsch T5 II True Wireless ANC McLaren Edition: Erottuu massasta

Klipsch T5 II True Wireless ANC McLaren Edition on kerrassaan upea täyslangaton in-ear-vastamelukuuloke. Laatuvaikutelma on korkealuokkainen, ja design erottuu massasta. On tietenkin makuasia, mutta perusmalli saattaa olla enemmän jutun kirjoittajan makuun – ja vielä satasen edullisempi, mutta toki myös ilman langatonta latausalustaa 

Kuulokkeet ja sovellus tarjoavat runsaasti toiminnallisuutta ja ominaisuuksia. Osa näistä on oikeasti hyödyllisiä, osa ehkä vähemmän. Ääneltään Klipschit ovat (säädettynä) erinomaiset, mutta tästä siis kiitos erityisesti sovelluksen kautta säädettävälle taajuuskorjaimelle, jonka säädöt jäävät kuulokkeisiin muistiin.  Myös Dirac HD tuo ääneen uutta ulottuvuutta, mutta tietyin varauksin. Kokonaisuudessaan upeat, laadukkaat ja myös hienosti massasta erottuvat kuulokkeet.

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenlaatu säädettyä
Laatutuntuma
Ominaisuudet varauksin
Varustelu
Käyttö ja mukavuus

Ei autopause-toimintoa
Onhan se aika kallis

Klipsch T5 II True Wireless ANC McLaren Edition 
Hinta449 €
Edustaja/maahantuojaLoudgroup Oy
Lisätietojaloudgroup.fi
klipsch.com
Bluetooth-versio5.2
Handsfree-toiminnotVastaus, katkaisu, mykistys, siirto, puhelin-kuuloke
Toiston ohjausToisto/tauko, kappale eteen/taakse, äänenvoimakkuus
Muut toiminnotÄäniavustajan (Siri/Google Assistant) aktivointi, vastamelu-läpikuuntelu-off.
OhjainsovellusKlipsch Connect
Kuulokkeiden akku(2x) 50 mAh
Kuunteluaika (maksimi)7 t
Kuunteluaika (ANC-päällä)5 t
Latauskotelon akku360 mAh
Lisäaika latauskotelolla21–15 t
PikalatausEi
IP-luokitusIP67 (kuulokkeet ja kotelo)
Korvasovitteet6 pr (eri kokoisia)
Paino (yksi kuuloke)5,5 g
Latauskotelon paino77 g
Latauskotelon mitat (k x l x s)48 x 55 x 29 mm
MuutaDirac HD, latauskotelossa langaton lataus, mukana Qi-latausalusta, liiketunnistusohjaus

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).