Usein etenkin kuluttajatason kuulokkeiden toistoa on maustettu esimerkiksi basson tai diskantin korostuksella. Äänen kalibrointiin keskittynyt latvialainen Sonarworks on kehittänyt Mac- ja PC-tietokoneille True-Fi-sovelluksen, jonka luvataan vähentävän värittyneisyyttä 112 kuulokemallista. Yhtiön Reference-kalibrointiohjelma on arvostettu musiikintekijöiden keskuudessa, mutta True-fi on tarkoitettu enemmän tavallisille kuuntelijoille.

Yhtiö on analysoinut kuulokkeiden taajuusvasteen. Analysoidessa se on käyttänyt kaikista kuulokemalleista useampaa yksilöä ja laskenut niiden keskiarvon. Lopputuloksena pitäisi oleman suora taajuusvaste ja alkuperäiselle äänitteelle uskollisempi ääni. Tuettujen kuulokkeiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Toinen ominaisuus sovelluksessa on personointi. Sovellukselle annetaan ikä ja sukupuoli, minkä jälkeen se pyrkii kompensoimaan ikään liittyvää kuulon alenemaa. Säätöjä pystyy myös hienosäätämään, jos haluaa sittenkin bassoon hieman viivasuoraa vastekäyrää enemmän potkua.

Ohjelman hinta on 79 euroa, mutta sitä voi kokeilla ilmaiseksi. Lista tällä hetkellä tuetuista kuulokkeista löytyy täältä.

www.sonarworks.com