Vuosi on vaihtunut ja on aika katsahtaa taaksepäin. Gadgets Now on listannut kymmenen teknologiaa, jotka tulivat tiensä päähän viime vuoden aikana.

1. Windows Phone
Microsoft julkisti viime vuonna hylkäävänsä Suomessa takavuosina suositun Windows Phonen eikä enää kehitä sille uusia ominaisuuksia tai laitteita. Lisää nauloja arkkuun lyötiin vuoden vaihteessa, kun suosittu pikaviestipalvelu WhatsApp lopetti tukensa Windows Phone 8.0 -käyttöjärjestelmälle.

2. Microsoft Kinect
Toinen Microsoftin lopettama teknologia on Kinect. Vuonna 2010 julkistettu liiketunnistus oli hetkellisesti huippusuosittu. Täysin hukkareissu se ei kuitenkaan ollut, koska samaa teknologiaa käytetään Hololens-keinotodellisuuslaseissa.

3. 3d-tv
Muutama vuosi sitten hehkutetut 3d-televisiot ovat nykyään koko lailla menneen maailman tekniikkaa. Samsung oli luopunut 3d-tuesta jo vuonna 2016, LG ja Sony liittyivät joukkoon viime vuonna.

4. Ipod Shuffle ja iPod Nano
Aikanaan valtavan suositut iPod Shuffle ja Nano katosivat markkinoilta viime vuonna. Yllätys ei ollut välttämättä suuri, sillä uusia malleja ei ollut tullut aikoihin.

5. AIM
AOL Instant Messenger oli suosittu lähinnä Pohjois-Amerikassa, mutta se on MSN Messengerin ja ICQ:n ohella yhtä kaikki tärkeä osa pikaviestinnän historiaa. Sen käyttäjäkuntaa söivät viime vuosina erityisesti Facebookin ja Googlen pikaviestiominaisuudet.

6. Google Tango
Google Tango ei ole aivan vielä kuollut, mutta Google on ilmoittanut sen sulkeutuvan maaliskuussa. Tango lienee nimenä tutumpi ohjelmistokehittäjille kuin tavalliselle kansalle. Sen avulla on kuitenkin voinut kehittää lisätyn todellisuuden sovelluksia Android-puhelimille.

7. Chrome-selaimen sovellukset
Google ilmoitti joulukuussa lopettavansa Chrome-selaimen sovelluskaupan muissa käyttöjärjestelmissä paitsi ChromeOS:issa. Ominaisuus poistuu selaimista tämän vuoden alkupuolella.

8. Gtalk
Googlen vuonna 2005 julkaistu Gtalk -viestintäohjelma tuli tiensä päähän. Sen tilalla on Hangouts.

9. Microsoft Groove Music
Microsoft julkisti syksyllä lakkauttavansa Groove Music -suoratoisto-ohjelmansa. Vuodenvaihteesta lähtien sitä ei ole enää ollut saatavilla. Ostettu ja ladattu musiikki on edelleen kuunneltavissa.

10. Nintendo NES Classic Edition
Hieman yllättävä valinta on reilu vuosi sitten julkaistu ja huippusuosioon noussut Nintendon NES Classic Edition. Onhan kyseessä kuitenkin uudelleenlämmittely jo aikaisemmin kuopatusta laitteesta. Viimeiset retrolaitteet on nyt kuitenkin jo toimitettu.

Alkuperäinen Gadgets Now’n juttu löytyy täältä.