Amerikkalainen highend-konkari McIntosh on julkistanut uuden C53-esivahvistimen. Valmistaja on käyttänyt siinä ensimmäistä kertaa uutta DA2 -digimoduulia. DA2-moduuli perustuu DA1:lle. Liitäntöinä siinä on edeltäjänsä tapaan kaksi koaksiaalista, kaksi optista, yksi usb ja yksi McIntoshin sacd/cd-soittimien kanssa yhteensopiva mct-liitäntä.

Uutta on audiolle tarkoitettu hdmi arc -sisääntulo, jonka ansiosta esivahvistinta voi käyttää myös esimerkiksi television kanssa. Esivahvistin osaa muuntaa monikanavaiset Dolbyn ja DTS:n formaatit kaksikanavaksi audioksi. Jos televisio tukee cec:tä, C53:n kaukosäätimellä voi säätää myös television äänenvoimakkuutta ja käyttää virtanäppäintä.

Usb-liitännän kautta voi kuunnella natiivisti parhaimmillaan dsd512-laatuista ääntä edeltäjämallin dsd256:n sijaan. Se onnistuu uuden kahdeksankanavaisen ja 32-bittisen da-muuntimen ansiosta, joka tarjoaa myös enemmän dynaamista aluetta ja vähemmän harmonista kokonaissäröä. Usb:n kautta pystyy toistamaan myös dxd:tä enimmillään 384 kilohertsin laadulla. Koaksiaalisten ja optisten sisääntulojen kautta pystyy toistamaan musiikkia 24 bitin ja 192 kilohertsin laadulla.

Seitsemän digitaalisen sisääntulon lisäksi C53 tarjoaa yhdeksän analogista sisääntuloa. Kolme niistä on balansoituja ja neljä balansoimattomia, minkä lisäksi vahvistimessa on sekä mm- että mc-levysoitinliitäntä. Lähtöinä puolestaan on kolme balansoitua ja balansoimatonta, äänenvoimakkuuden säätöä tottelevaa variable-liitäntää sekä yksi balansoimaton fixed-liitäntä kiinteällä äänenvoimakkuudella.

Sävynsäätöä varten vahvistimessa on kahdeksankaistainen analoginen taajuuskorjain, joista jokaisen kaistan säätövara on ± 12 dB. C53:sta löytyy myös kuulokevahvistin kaiutinmaisempaa toistoa tarjoavalla Headphone Crossfeed Directorilla varustettuna. Kotiteatterikäyttöä varten vahvistimessa on myös läpivienti. Power Control -porttien avulla on mahdollista kytkeä virrat muihin McIntosh-laitteisiin ja Data Port -liitännöillä voi lähettää hallintakäskyjä muihin komponentteihin.

Saatavuus ja hinta Suomessa eivät ole vielä tiedossa. Yhdysvalloissa C53 tulee saataville jo heinäkuussa ja muualla maailmassa pian sen jälkeen. DA2-moduuli tulee lisäksi saataville myös erillisenä päivityksenä seuraaville malleille: MA9000, MA8900, MA7200 MA5300, MAC7200 ja C49.

www.mcintoshlabs.com

www.neby.fi