Edullisista ja kestävistä älykännyköistään tunnetun Blackview’n Max 1 on päällisin puolin komean näköinen ja kokoinen puhelin, jonka sisältä löytyy kuitenkin todellinen yllätys: laser-pohjainen projektiojärjestelmä! Mutta kuinka pitkälle taskuun mahtuvalla videotykillä päästään?

Teksti: Heikki Kivelä & Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus


Hongkongilainen Blackview on aurannut tiensä älypuhelinmarkkinoille muutamallakin muista valmistajasta poikkeavalla toteutuksella. Tarjolla on muun muassa AVPlussankin noteeraama, huolestuttavan kovaa kuritusta kestävä Blackview BV6000 sekä ominaisuuksiinsa nähden hämmästyttävän halpa Blackview A7  muutamia mainitaksemme.

Hiljattain valmistajalta tuli jälleen uusi, astetta eksoottisempi Max 1, joka päällisin puolin näyttää miltä tahansa isolta älypuhelimelta. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että puhelimen yläreunasta löytyy jotain todella mielenkiintoista, nimittäin pikkuruinen projektorin linssi!

Blackview ei tosin ole ensimmäinen valmistaja, joka on kehittänyt projektorilla varustetun älypuhelimen. Mobiilialan historia tuntee ainakin kolmisenkymmentä projektoripuhelinta, joista globaalisti eniten huomiota lienee saanut Samsungin Galaxy Beam i8530 vuodelta 2012.

Eräs viimevuosina teknologian parissa ahkerasti puuhannut tekijä puolestaan on Akyumen, jonka tuotteet eivät ole kuitenkaan saatavuudeltaan kovinkaan yleisiä. Blackview taas on tilattavissa Suomessakin verkkokauppa-e-villestä 629,95 euron hintaan. Nykyisten huippuhintaisten kännyköiden seurassa hintakin on ihan kohtuullinen.

Ja varusteluunkin sisältyy jopa bluetooth-kaiutin ja kaukosäädin!


Ulkonäkö ja rakenne

Kuten sanottua, Blackview Max 1 on päällisin puolin kuin mikä tahansa hiukan kookkaampi älypuhelin. Sen gorilla-lasinen näyttö on 6,01-tuumainen amoled 1080 x 2160 pikselin resoluutiolla ja 18:9-kuvasuhteella. Näyttö itsessään on tasainen eikä kaarru reunojen yli, ja se täyttää noin 83 prosenttia etupuolen pinta-alasta. Fyysisten näppäimien sijaan Android-painikkeet ovat osa kosketusnäyttöä.

Vaikka Max 1:n Android 8.1 -käyttöjärjestelmä on likimain puhdas ylimääräisistä lisäohjelmista, sen ulkonäkö saattaa hiukan hirvittää. Kuvakkeiden design on futuristisen sijaan melko ysäri. 


Puhelimen takapaneeli puolestaan on niin ikään kiiltävää lasia, mikä toisaalta välittää elegantin tuntuman mutta on kieltämättä myös hiukan hankala käsitellä liukkautensa vuoksi. Myös sormenjäljet ja muu lika tarttuvat pintaan melko tehokkaasti.

“Perinteistä kuulokelähtöä puhelimessa ei ole.”

Liitännöistä mukana on pelkästään usb-c latausta varten, ja painikkeina puhelimen rungossa on oikeanpuoleisella sivulla virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmassa reunassa taas on sim- ja microsd-muistikorttipaikat. Sormenjälkisensori on sijoitettu laitteen takapaneeliin kameran linssin ja led-salamavalon alle. Perinteistä kuulokelähtöä puhelimessa ei ole.

Max 1:n sormenjälkitunnistin sijaitsee takalevyn kohoumassa 16 megapikselin Sony-kameran linssin ja led-salamavalon alla.


Max 1:n takaa löytyvä pääkamera on 16 megapikselin Sony IMX298, ja edessä puolestaan on niin ikään 16 megapikselin Samsung S5K3P3 sekä sen rinnalla 0,3 megapikselin GC030A. Peruskauraa kamerapuolella siis, mutta kuvien räpsiminen nyt ei olekaan varsinaisesti se Max 1:n vahvuus, vaikka aivan hyvin se silläkin saralla selviää.

Katso mallikuvat: kuva1, kuva2, kuva3 ja kuva4

Painoa Max 1:lle on kertynyt reilusti eli 216 grammaa, mikä omalta osaltaan vahvistaa myös vakuuttavaa vaikutelmaa. Strategiset mitat taas ovat 159,5 x 74,7 x 10,2 millimetriä, eli senkään puolesta kyseessä ei varsinaisesti ole mikään kovin kompakti kapistus. Puhelinta käpälöidessä saa kuitenkin olla tarkkana, sillä se on oikeasti melko raskas ja liukas. Ja kun tähän vielä yhdistää sen sisällä olevan hienomekaniikan ja lasisen rakenteen, niin yksikin lattialle putoaminen voi olla kohtalokas.


Suorituskyky keskitasoa

Max 1:n käyttöjärjestelmä on nyt jo hiukan iäkkäämpi mutta varsin yleinen Android 8.1 Oreo, joka on asennettu laitteeseen melko puhtaana ilman ylimääräisiä liitännäisiä – ja hyvä niin. Blackview’n itse räätälöimä ulkoasu tosin on melko rohkea, mikä jakanee mielipiteitä esteettisesti orientoituneimpien käyttäjien keskuudessa.

Järjestelmäpiirinä on niin ikään jo pian pari vuotta vanha MediaTek Helio P23, jossa on kahdeksan ydintä. Grafiikasta puolestaan huolehtii Mali-G71 MP2. Laitteen muistivarat käsittävät 64 gigatavun sisäisen tallennustilan, joka on jatkettavissa microsd-kortilla, sekä kuuden gigan ram-muistin.

Testasimme puhelimen perinteisesti PCMark-, Geekbench AnTuTu ja GFXBench-sovelluksilla. PCMarkin testissä ei ilmennyt mitään yllättävää, sillä suorituskykytulokset olivat noin kolmanneksen jäljessä esimerkiksi Samsungin ja Huawein tämänhetkisiin lippulaivamalleihin.

Geekbench-mittauksissa suorituskyky jäi kuitenkin yhdellä ytimellä murto-osaan lippulaivoista ja useammalla ytimelläkin alle puoleen. Laskentatehoa mittaukset kellottivat noin kolmanneksen. Antutun mittaukset jatkavat samoilla linjoilla, ja varsinkin grafiikkasuorituskyky jäi reiluun kymmenekseen esimerkiksi Samsung Galaxy S10:stä. GFXBenchin mittaustulokset kertoivat samaa kieltä kehnohkosta graafisesta suorituskyvystä, sillä pisteet pyörivät noin 10–50 prosentin välillä lippulaivoihin nähden.

“…on Max 1:n suorituskyvyssä jotain todella hyvääkin, ja se on akku.”

Mutta on Max 1:n suorituskyvyssä jotain todella hyvääkin, ja se on akku. Geekbenchin akun suorituskykyä mittaava stressitesti simuloi aktiivista tehokäyttöä, joka vastaa kännykän räpeltämistä tauotta, ja tässä Max 1:n tulos oli 10 tuntia 40 minuuttia. Näin ollen laitteen energiankäyttö on taloudellista, ja toki tulokseen vaikuttaa myös suuri 4 680 milliampeeritunnin akku. Tämän perusteella Max 1 selvinnee helposti aamusta iltaan kovassakin käytössä.


Paljon varusteita

“Varusteluun sisältyy jopa bluetooth-kaiutin ja kaukosäädin!”

Monella matkapuhelinvalmistajalla olisi mallin ottamisen paikka Blackview’n varustelutasosta. Muhkeassa myyntipakkauksessa nimittäin toimitetaan itse puhelimen lisäksi näytön suojakalvo, handsfree-kuulokkeet, latauskaapeli, muuntaja, ympärisäteilevä bluetooth-kaiutin ja sen latauskaapeli, usb-c–micro-usb-adapteri, usb otg -adapteri, kaukosäädin sekä selfie-keppinä toimiva teline asianmukaisilla puristusleuoilla.

Jossain päin maailmaa Max 1:n pakkaukseen kuuluu myös puhelimen suojakuori, mutta ilmeisesti Euroopan-markkinoille tarkoitetussa lisävarustekokoelmassa sitä ei ollut. Tämä on sikäli harmi, että pehmeä suojakuori tekisi puhelimen käytöstä huomattavasti miellyttävämpää. Suojakuoren täytyy lisäksi olla räätälöity juuri Max 1:lle, sillä kuten sanottua, sen yläreunassa sijaitsee projektorin linssi, joka pitäisi pitää esteettömänä.


Projisoi lennosta

Videoprojektori kytketään päälle suoraan käyttöjärjestelmästä, ja sen ohjastaminen on äärimmäisen helppoa. Asetuksia ei nimittäin juurikaan ole, eikä niitä oikeastaan edes tarvitse, sillä laite osaa skaalata, korjata ja tarkentaa kuvan itsenäisesti.


Blackview Max 1:n kiistatta mielenkiintoisin ominaisuus on projektori. Valmistaja kertoo käytössä olevasta tekniikasta melko niukkasanaisesti, mutta ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen laser-pohjainen mikrosysteemi, eräiden lähteiden mukaan mahdollisesti PicoP:n PSE-0403-103.

Kyseinen 720p-laadulla toimiva projisointitekniikka mahdollistaa 50 luumenin huippukirkkauden ja kuvakoon kasvattamisen valmistajan mukaan aina sataan tuumaan saakka. No, totuuden nimissähän kuvan pinta-ala toki kasvaa, mutta on eri asia, millaista jälkeä Max 1 enää siinä vaiheessa tarjoaa.

Max 1:n projisointitekniikan heikkouksia ovat pieni valoteho ja vaatimaton kontrasti, joten tavanomaisempaa videoprojektoria tai televisiota se ei tietenkään pysty korvaamaan. Mutta rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että koko konseptin huomioon ottaen Max 1 osaa kuitenkin myös yllättää – ja vieläpä positiivisesti.

Koko jutun ydin piilee siinä, että Max 1 on oikeasti melko lailla hyvin varusteltu ja toimiva älypuhelin ja siinä sivussa sitten myös taskuun mahtuva ja kaikkialle mukana kulkeva projektori. Kun nämä lähtökohdat ottaa huomioon, laitteen käyttöarvo alkaa kasvaa huomattavasti.

Noin puolentoista metrin päästä piirtyvä kuva on kooltaan noin 50 tuumaa, ja varsinkin täysin pimeässä valkoiseen seinään heijastettuna lopputulos ei ole lainkaan hassumpi. Yksityiskohdat erottuvat suhteellisen vaivattomasti, vaikka valotehoa ja kontrastia ei olekaan mukana kuin nimellisesti. Pääasia kuitenkin on, että homma toimii.


Vaikka kuva ei siis täytä kriittisemmän tarkastelun tiukkoja kriteerejä, se kuitenkin toimii. Värit ovat jotakuinkin luonnolliset, noin puolentoista metrin päästä saa heijastettua jo noin 50-tuumaisen kuvan mihin tahansa valkoiseen taustaan, liiketoisto on luontevaa, projektori osaa itse tehdä tarkennuksen ja trapetsikorjauksen sekä adaptoitua heittokulmaan ja niin edelleen.

“… tärkeää, että katselutilan saa mahdollisimman pimeäksi.”

On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että katselutilan saa mahdollisimman pimeäksi. Päivänvalossa jäljestä ei juuri saa selvää, ja himmeässäkin valaistuksessa pienemmät yksityiskohdat tahtovat hävitä. Mutta mitä pimeämmäksi tilan saa, sitä parempi lopputulos on.

Tässä alla video projektorin toiminnasta livenä. Projisoituna Youtube-videoita maalatulle lastulevyseinälle kahdelta eri etäisyydeltä. Toisessa otoksessa vertailuna valot päällä ja pois.

Esimerkiksi kokouskäytössä (johon Max 1 ainakin promokuvien perusteella on osin juuri suunniteltu) yksinkertaiset ja staattiset grafiikat saa kyllä ammuttua vaikka huoneen seinään tai fläppitaulun tyhjälle sivulle, kunhan sammuttaa valot. Samoin pelkkien sälekaihtimien sulkeminen tai paksumpien verhojen ikkunan eteen vetäminen hämärtää tilaa jo sen verran, että esimerkiksi urheilun seuraaminen ei tuota pahemmin ongelmia. Täysin pimeässä sitten silmä tottuu kuvaan jo sen verran, että elokuvienkin katselu käy ilman suurempia vaikeuksia.


Pitkään ja hartaasti

Mittaustemme mukaan Max 1 jaksoi pyörittää yhdellä latauksella videota YouTubesta wifi-yhteydellä peräti kolme tuntia ja 55 minuuttia. Tämä on jo melkoinen tulos. Lisäksi mukana tuleva pieni bluetooth-kaiutin tekee äänillekin pieniä ihmeitä, joten periaatteessa Max 1 tykötarpeineen on kuin onkin taskuun mahtuva kotiteatteri vaikka mökille vietäväksi!


Yllättävän toimiva paketti

Blackview Max 1 jatkaa valmistajansa esiinmarssia astetta eksoottisempien mobiililaitteiden merkeissä. Nyt siis käsillä on älypuhelin, jonka kuorien sisällä on myös laser-valolähteellä varustettu 720p-laatuinen projektori.

Vaikka Max 1 ei projisoinnin kuvanlaatunsa puolesta kilpaile samassa sarjassa halvimpien varsinaisten videotykkien kanssa (televisioista puhumattakaan), on idea ja toteutus kuitenkin loppupeleissä aika hieno. Samoin puhtaasti älypuhelimena suorituskyky on akunkestoa lukuun ottamatta melko hillittyä, mutta toisaalta moneltako muulta valmistajalta löytyy miniprojektorilla varustettu malli?

Kun ottaa huomioon Max 1:n monikäyttöisyyden ja miniprojektorin suoman huvin sekä varsustelun määrän ei laitteen 629,95 euron hinta vaikuta lopulta yhtään yliampuvalta. Ehkä jos harkinnassa on maksaa jonkun tunnetun valmistajan lippulaivamallista ja brändi-imagosta nelinumeroinen summa, reilun 600 euron toimiva Android-luuri miniprojektorilla kuulostaa oikeastaan aika hyvältä kaupalta!

+ Projektori taskussa!
+ Laadukas käyttötuntuma
+ Melko puhdas käyttöjärjestelmä
+ Akkukesto
– Laitteen paino
– Heikohko suorituskyky mobiilikäytössä


Blackview Max 1
Hinta: 629,95 €
Ostopaikka: Verkkokauppa e-ville
Lisätiedot: Valmistajan nettisivu

Käyttöjärjestelmä: Android 8.1
Näyttö: 6,01″ AMOLED 1 080 x 2 160, Gorillalasi, 18:9 kuvasuhde
Projektori: 720p, automaattinen laserkohdistin (MEMS), katselukoko 5–100″
Prosessori: Helio P23 (MT6763T)
Grafiikka: Mali-G71 MP2, 770 MHz
RAM: 6GB, Sisäinen tallennustila: 64GB
Muistikorttipaikka: Micro-SD (max 128GB, vie toisen sim-korttipaikan)
Kamera: 16MP (Sony IMX298)
Etukamera: 16MP + 0,3MP tuplakamera (S5K3P3+GC030A)
Videokuvaus: Full HD
Liitännät: USB Type-C, Micro-SD-muistikortti, Dual sim
Kielet: Englanti, suomi, ruotsi jne.
Akku: 4 680 mAh, 12V/2A pikalataus
Muuta: Dual 4G Nano-SIM, WiFi 802.11 b/g/n/ 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.1, GPS/AGPS/GLONASS, OTG, NFC
Mitat: 159,5 x 74,7 x 10,2 mm
Paino: 216 g