Älypuhelin ei ole enää pelkkä elintasotuote. Ihmiskunnan kollektiivisen tietovaraston sekä päivän polttavat taskubiljardit saa samoissa kuorissa jo alle satasella. Edellisessä AVPlus-numerossa testiauton alle jäi kiinalaisen Blackviewin valmistama ydintuhon kestävä BV6000-puhelin. Nyt tarkastelussamme on yrityksen valmistama muodikkaasti muotoiltu tavallinen älykapula.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Kun myyntivalttina ei ole katolta pudottamisen kestävää gorillalasia, kilpailee Blackview hinnalla. Edes Hulkin kestävä BV6000 ei ole pahan hintainen älylaitteeksi, mutta A7 Pro maksaa jo reilusti alle sata euroa. Tai no. Halpa hinta on osittain mainosmiesten juonia, sillä Kiinasta lähetetty arvonlisäveroton puhelin kohtaa Suomessa vielä verokarhun rasvaisen kouran. Mutta silti, rahalla jonka Blackviewista maksaa ei saa nykyään kuin nippa nappa perunan?
Vaan kiinalainenpa laittaa tiskiin paljon muuta kuin pelkän juureksen. A7 Pro tarjoilee sormenjälkitunnistimen (joka on kekseliäästi laitteen takana, etusormen kohdilla), tuplakameran ja viisituumaisen hd-näytön. Kotelon muotoiluun on kiinnitetty huomiota, ja tyylikästä puhelinta saa useissa eri väreissä. Mukana toimitetaan jopa silikonikuori, joka lisää ennestään sormenjälkisuojatun kotelon kenttäaikaa.
Halpuus ei tule peruskäyttökokemuksessa juuri vastaan. Ruutu ei ole aivan yhtä kirkas kuin joissain kilpailijoissa mutta näyttää totisesti paremmalta kuin oma halvemman sarjan iPuhelimeni. Laitteen tuplakamerakin on aivan kelvollinen ja kykenee esimerkiksi laadun tuntua välittävän bokeh-efektin välittämiseen.
Sen verran laitteen valmistusprosessissa on oiottu, ettei testissä ollut yksilö meinannut ensin käynnistyä. Pidettyäni puhelinta yön yli latauksessa olin jo päätyä oletukseen, että tuote olikin soirona. Ohjekirjakaan ei ollut auttanut käynnistyksen suhteen. Keljutuspäissäni tarkastelin vielä laitteen sisuskaluja idioottitestin varalta. Poistin tehtaalla akun napojen väliin jääneen teipin, ja jo alkoi kuplat peilaamaan, mikäli sallitte keskisuomalaisen sananparteni.
Android-pohjainen puhelin eroaa käyttökokemukseltaan kilpailijoistaan niin vähän, ettei elämyksen kohokohdista pääse juuri jälkipolville raportoimaan. Erilaiset suorituskykyä pelien, kuvankäsittelyn, laskentatehon ja muistin ohjalta mittaavat benchmark-sovellukset vahvistivat havaintojani. Ominaisuuksiltaan puhelin on yhtä lähellä harmaata keskijakaumaa kuin Pasila.

Puhelin suoraan Kiinasta

E-Villen kautta tilattaessa on hyvä huomata, ettei Blackview ole Suomi-varastotuote. Puhelin rahdataan Kiinasta, joten kylkiäisenä tulee hieman pidempi toimitusaika. E-Ville myös ilmoittaa hinnan ilman alv:tä, joten puhelimen saapuessa Suomeen saat tullista rakkauskirjeen. Helposti viitenumerolla verkossa suoritettavan noin parin kympin maksun jälkeen puhelin on ovella jo seuraavana päivänä.


YHTEENVETO

Ei hinnalla pilattu

Tavallisuus ei ole millään muotoa moite. Ominaisuuksia on hintaluokkaansa nähden hyvin, ja kaikki tuntuu toimivan. Ainoa havaitsemani puute oli aiemmin mainittu akkuun jäänyt teippi, joka sekin saattaa selittyä maanantaikappaleen sijaan jollain lentotullimääräyksellä.
Tavallista, yleisimmistä perustoiminnoista moitteetta suoriutuvaa älypuhelinta tai edullista kakkoskapulaa kaipaava kuluttaja saa Blackviewistä kaiken, mitä tarvitsee. Eikä lomabudjetti kaadu, vaikka puhelin sattuisikin perjantaikosteilla jäämään matkan varrelle.

+ Hyvää halvalla
+ Järkevästi sijoiteltu sormenjälkitunnistin
– Pakkauksen mukana tuleva ohjeistus olematonta


Blackview A7 Pro 5.0” Android 7.0 -puhelin
Hinta 84,95€ + alv (105,34€)
Lisätiedot www.e-ville.com/fi

Käyttöjärjestelmä Android 7.0
Näyttö 5.0” HD, 720x1280
Prosessori 4-ydin MT6737 1,3 GHz
Ram 2 GB
Gpu ARM MaliT720-Mp1
Sisäinen tallennustila 16 Gt
Muistikorttituki Max. 32 Gt micro sd
Takakamera 8 mp / 0,3 mp
Etukamera 5 mp
FM Radio Kyllä (kuulokkeilla)
Bluetooth 4.1
GPS Kyllä
Wifi 802.11 b/g/n
Google Play Kyllä
Kielituki Suomi, ruotsi, englanti, jne.
Liitännät Kuulokeliitäntä, muistikortti, 2x sim, micro-usb
Akku 2 500 mAh
Mitat 1143 x 71 x 9,5 millimetriä
Paino 175 grammaa
Takuu 2 vuotta