Tiedostojen vertaisverkkopalvelu Napsterin avautumisesta tuli kuluneeksi kesäkuun alussa 20 vuotta. Paljon on virrannut bittejä tiedon valtameressä sittemmin, mutta palvelu muutti musiikin kulutustottumuksia perusteellisesti. Yhtäkkiä kenellä tahansa oli mahdollisuus ladata ja kuunnella kutakuinkin mitä tahansa koskaan tehtyä musiikkia – kunhan joku avulias oli jakanut sen palveluun.

MP3 oli yhtäkkiä musiikinkuuntelijoiden huulilla, tosin vakavammin äänenlaatuun suhtautuville lähinnä kirosanana. Ja suurimmaksi osaksi Napsterissa jaetut tiedostot olivat kyseisessä formaatissa.

Enimmillään palvelussa oli 80 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Se kuitenkin suljettiin tekijänoikeusrikkomusten ja piratismin vuoksi vuonna 2001. Vastaavanlaisia tiedostojenjakopalveluja ilmestyi sittemmin useita – aina kun viranomaiset saivat yhden nurin, uusia oli jo tilalla. Musiikkibisneksen tulonjakomalli meni uusiksi.

Piratismi ehti totuttaa kuluttajat ilmaiseen ja rajattomaan tarjontaan, kunnes sen tilalle tulivat YouTube ja sittemmin Spotifyn tapaiset suoratoistopalvelut. Vuonna 2016 Napsterin osti Rhapsody, minkä myötä sekin syntyi uudelleen tilauspohjaisena suoratoistopalveluna.

Kuva: Njahnke/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)