PCMag on testannut Dolbyn viime syksynä julkaisemat Dimension-vastamelukuulokkeet. Ne ovat mielenkiintoinen päänavaus yhtiöltä, joka on vuosikymmeniä keskittynyt kehittämään teknologiaa muille valmistajille. Toistaiseksi ei ole tietoa, saadaanko kuulokkeita Suomen markkinoille.

Korvan ympäröivät Dolby Dimension -kuulokkeet toimivat langattoman bluetooth-yhteyden välityksellä. Niissä on aktiivinen vastamelutoiminto, pään liikkeiden seuranta ja kolmiulotteinen äänen prosessointi. LifeMix-ominaisuus päästää läpi ympäristön ääniä.

Muotoilultaan kuulokkeet ovat yksinkertaiset ja minimalistiset. Keinonahalla päällystettyjä ja muistivaahdolla täytettyjä pehmusteita kehutaan arviossa ylellisiksi ja pehmoisiksi. Oikean kuulokkeen painikkeilla voi valita unitilan, vaihtaa kolmen bluetooth-laitteen välillä, säätää äänenvoimakkuutta, vaihtaa kappaletta sekä käynnistää ja pysäyttää toiston.

Lataaminen tapahtuu joko usb-portin ja mukana tulevan johdon kautta tai lataustelakalla. Kun kuulokkeet asettaa lataustelakkaan, ne menevät automaattisesti lepotilaan ja pois otettaessa yhdistyvät automaattisesti viimeisimpään bluetooth-laitteeseen. Vaihto kolmen eri toistolähteen välillä sujuu PCMagin mukaan helposti.

Ympäristön ääntä mikrofonien läpi päästävää LifeMix-toimintoa ja sen tehoa voi hallita sovelluksen kautta 11-portaisella asteikolla. Kymppitasolla kaikki äänet pääsevät läpi, 11 korostaa niitä, ja 0-tasossa vastamelutoiminto blokkaa eniten ympäristöääniä. Vastamelutoimintoa PCMag kehuu vaikuttavaksi, vaikkakaan ei Bosen tasoiseksi. Se ei muuta musiikin sävyä eikä lisää kohinaa, mutta päästää kuitenkin hieman ääntä läpi esimerkiksi toimistokäytössä.

Kuulokkeet eivät ota vastaan surround-signaalia, mutta osaavat loihtia stereosignaalista virtuaalitilaääntä. Lisäksi kuulokkeet tunnistavat liiketunnistimen avulla pään liikkeet ja antavat vaikutelman paikallaan pysyvästä äänilähteestä, kun päätä liikutetaan. Siitä on iloa etenkin elokuvissa.

Arviossa kiitellään kuulokkeiden äänentoistoa ja mukavuutta. Basso toistuu säröttömästi, tuntuvasti ja täyteläisesti, mutta kuitenkin tasapainoisesti muuhun toistoon nähden. Myös keskialueella on tekstuuria ja yksityiskohtia, ja eri instrumentit soivat selkeinä ruuhkaisessakin miksauksessa. Elokuvan katselussa kuulokkeita kehutaan immersiivisiksi ja ja ääneltään voimakkaiksi. Liiketunnistus tuo oman mielenkiintoisen lisänsä, sillä liikuttaessa ääni paikantuu kuitenkin televisioon.

Kaiken kaikkiaan Dolbyn Dimension -kuulokkeet ovat PCMagin mukaan teknisesti fantastiset ja kuulostavat erinomaisilta. Miinuspuolelle jää kuitenkin korkea noin 600 dollarin hinta ja langallisen kuuntelumahdollisuuden puute, joka karsii hifeintä äänenlaatua arvostavat potentiaalisista ostajista.

PCMagin arvio löytyy täältä.

www.dolby.com