Naarmuuntuneiden cd-levyjen korjaamiseen on olemassa erinäisiä konsteja. Yksi niistä on Novus Plastic Polish -tuotteet, joita muun muassa suomalaiset kirjastot ovat käyttäneet menestyksellisesti. Otimme selvää, onko vaurioitunut cd vielä pelastettavissa niiden avulla.

Teksti ja kuvat: Heikki Kivelä & Teppo Hirvikunnas

Cd-levylle tallennettu musiikki voi kestää oikein käsiteltynä ihmisiän, mutta yksikin naarmu saattaa toisaalta olla kohtalokas. Naarmujen ja vaurioiden korjaamiseen taas on ehdotettu erinäisiä ratkaisuja aina hammastahnasta vahaan ja maalarinteippiin.

Idea cd-levyjen korjaamisessa on saada levyn lukupintaan tulleeseen naarmuun jonkinlaista täyteainetta, joka mahdollistaa lasersäteen heijastumisen sisemmästä kerroksesta takaisin valokennolle häiriöttä eli ilman musiikin pätkimistä, hyppimistä tai toiston katkeilua.

Parantaa ainakin pintavauriot

Novus Plastic Polish -setin toimivuus tuli todettua lähinnä pienempien naarmujen kohdalla. Pahasti vaurioituneen levyn toisto parani lähtötilanteesta merkittävästi, mutta kriittisen syviin naarmuihin aine ei tehonnut kolmellakaan käsittelykerralla. Paketin aineet sopivat kuitenkin monipuolisesti erinäisten muoviosien naarmujen korjaamiseen, joten niistä voi olla apua myös muiden kuin levyjen kohdalla. Niiden käyttö ei kuitenkaan välttämättä pelasta pahoin vaurioitunutta levyä, mutta testimme perusteella kannattaa kuitenkin kokeilla. Vajaa 30 euroa on pieni hinta mahdollisesta onnistumisesta, ja purkin tököteillä puhdistaa ja korjaa muutenkin noin 50 levyä ja muut muoviosat siinä sivussa – kunhan muistaa, ettei kolmosainetta kannata käyttää cd-levyihin.

HYVÄÄ & HUONOA

Parantaa vaurioituneen levyn luettavuutta
Helppo, turvallinen ja nopea käyttää
Toimivuus tapauskohtaista

Novus Plastic Polish -setti

Hinta: 29,80 € + postikulut
Lisätiedot: www.novus.fi
Sisältö: 3 x 59,2 ml aineet, puhdistusliinat
Muuta: Aineet saatavilla myös yksitellen 236,8 ml pulloissa alk. 11 € / pullo

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 10/2019 (nro.193)