2 200 euroa hyvinkin mitättömän näköisestä subbarista kahdella 8-tuumaisella kuulostaa erikoiselta. No, ei pidä antaa ulkonäön hämätä.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Testasimme edellisessä numerossa kompakteja ja ennen kaikkea matalarakenteisia aktiivisubbareita. Testikriteereihin olisi kokonsa puolesta sopinut erinomaisesti myös Totem Tribe Sub, jonka kotelo on vain 93 millimetriä syvä! Tämähän mahtuu lähes minne tahansa. Pienelle syvyydelle on toki selitys: subbarin vahvistin on erillinen yksikkö. Kyse on siis periaatteessa vain subbarikotelosta ja erillisestä vahvistimesta. No miksei? Vahvistin on helpompi sijoittaa piiloon kuin iso subbari. Emme kuitenkaan ottaneet Totemia mukaan testiin, koska se maksaa 2 200 euroa eli lähes yhdeksän kertaa enemmän kuin kyseisessä testissä ollut edullisin subbari! Vertailu ei olisi ollut ihan reilua.

Ääni puhuu puolestaan

Osasimme toki odottaa subbarilta keskitasoa parempaa suorituskykyä. Jotain vastinettahan yli 2 000 euron hinnalle pitäisi saada. Ja sitä Totem Tribe Sub antoikin. Toistovaasteet olivat lineaariset, ja toisto ulottuu jakotaajuuden asetuksesta riippuen lineaarisena jopa 30 hertsiin saakka. Subbarin voimavarat ovat myös melkoiset. Toki matalalle ulottuva toisto yhdistettynä pieneen koteloon ja elementteihin vaativat oman veronsa, mutta on silti uskomatonta, kuinka paljon bassoa subbarista sen kokoon nähden lähtee. Koko kotelo lähtee melkein liikkeelle kovempaa soitettaessa.

Ääni on myös tarkka ja uloitteikas. Ehkä aavistuksen lisää tarkkuutta ei olisi pahitteeksi, mutta tässä on paljolti kyse myös sovituksesta pääkaiuttimiin.

Kaikkiaan kokoonsa nähden uskomattoman suorituskykyinen subbari tilanteeseen, jossa tilaa ei vain ole käytettävissä enempää ja subbari pitää saada piiloon. Teknisesti upea suoritus.

Totem Tribe Sub

Hinta: 2 200 €
Maahantuoja/ edustaja: Hifihuone
Lisätietoja: www.hifihuone.fi

Rakenne: Suljettu
Elementit: 2 kpl 8” (203 mm)
Vahvistinteho: 250/500 W
Jakotaajuus: 40-120 Hz
Vaiheensäätö: 0-180 astetta
Mitat (k x l x s): 308 x 562 x 93 mm (vahvistin: 57 x 432 x 318 mm)
Muuta: Vahvistimessa linjaulostulo, valittava automaattinen on/off, bassoyksikön värit: Himmeä musta ja valkoinen, kiiltolakattu valkoinen, musta ja punainen

Pikakokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 9/2019 (nro.192)