Pioneer ei ole ensimmäinen mieleen tuleva merkki, kun puhutaan studiokaiuttimista. Ei ihme, sillä ne ovat yhtiölle tuore aluevaltaus. Testasimme kaksista tarjolla olevista pienemmät RM-05-monitorikaiuttimet.

Monitori- eli tarkkailukaiuttimia tarvitaan äänenkäsittelyssä, kun halutaan mahdollisimman värittymätöntä äänentoistoa. Niitä käyttävät ääniammattilaiset ja harrastajat esimerkiksi äänityksissä ja miksauksissa. Siinä missä hifikaiuttimien tehtävä on saada musiikki kuulostamaan mahdollisimman hyvältä, monitorit pyrkivät paljastamaan virheet äänikuvassa. Kunnon tarkkailukaiuttimilla kohdalleen miksattu musiikki todennäköisesti kuulostaa hyvältä myös hifikaiuttimista.
Pioneer on aikaisemmin valmistanut lähinnä dj-käyttöön tarkoitettuja pikkumonitoreja mutta ei varsinaisia studiomonitoreja. Studioammattilaisilla on omat vakiintuneet merkkinsä, joita he mielellään käyttävät. Vastus on siis kova. Kokeilimme miten uusi haastaja suoriutuu.

Ensivaikutelmat ja käyttökokemukset
Monitorit saa kuunteluvalmiuteen helposti, sillä siihen riittää virta- ja äänipiuhojen kytkeminen. Varsinaisen kuuntelutilan virittelyyn ja kaiuttimien asetteluun toki saa kulumaan pidemmänkin tovin.
Ensimmäinen huomio kaiuttimia pakkauksesta nostaessa on, että ne painavat kokoonsa nähden paljon. Selitys löytyy koputtelemalla kaiuttimen kylkeä – se on valettu alumiinista. Kunnon kohoamisen kaiuttimen siirtelyn ohessa massassa on lisäksi sekin etu, että se vähentää ylimääräisiä värähtelyjä.
RM-05-kaiuttimet ovat keskikoon monitorit, jotka yltävät alimmillaan noin 45 hertsin taajuuksiin. Kaiuttimet ovat rakenteeltaan aidot kaksitie-aktiivikaiuttimet, eli sekä diskantille että bassokeskiäänelle on siis omat 50-wattiset ab-luokan vahvistinasteet. Elementit ovat Pioneerin TAD-alabrändin viisituumaiset koaksiaalielementit, joissa diskanttielementti on siis sijoitettu basso- keskiäänielementin keskelle. Näin keskiääniset ja diskantit ovat samansuuntaisia, ja stereokuva on tarkka.
Takapaneelissa on automaattisen valmiustilan kytkin. Jos valmiustila on päällä, kaiutin menee
automaattisesti lepotilaan 25 minuutin kuluttua. Kaiuttimissa on sekä balansoitu xlr- että balansoi-
maton rca-sisääntulo. Äänenvoimakkuuden lisäksi kaiuttimissa on myös sävynsäätimet bassolle, keskiäänille ja diskantille.

Monitorien takaa löytyy kolmialueinen taajuuskorjain sekä äänenvoimakkuuden säätö. Tuloliitännät on tarjolla sekä balansoituna että balansoimattomana.

Ääni
Ensimmäinen havainto oli, että Pioneer RM-05 -monitorikaiuttimet vaativat reilusti äänenvoimakkuutta. Vasta silloin basso herää henkiin. Hiljaa kuunneltaessa toisto on sellaisenaan turhan ohut. Tätä voi tosin kompensoida kaiuttimen bassosäädöllä, joka tosin maksimissaankin korostaa bassoa vain kaksi desibeliä. Volyymin nosto on kuitenkin ehkä parempi konsti.
Keskialueella kaiuttimet ovat hyvin analyyttiset jo matalilla äänenvoimakkuuksilla. Soittimet erottuvat toisistaan yksityiskohtia myöten. Esimerkiksi virvelirumpu kuulostaa hyvin läsnäolevalta kapulan iskuja ja runkoääniä myöten. Myös akustinen kitara toistuu selkänä, mutta musiikin kuuntelussa ääni saattaa olla monille hieman liian raaka.
Keskialuetta tosin pystyy laskemaan nollatasosta muutaman desibelin alaspäin.
Diskanttisäädöllä saa säädettyä desibelin verran lisää sihinää tai otettua sitä enimmillään kaksi desibeliä pois. Diskantti on keskialueen tapaan selkeä ja erotteleva. Pehmeäksi sitä taas ei varsi-
naisesti voi sanoa. Se saattaakin ajoittain olla jopa hallitseva. Siinä mielessä on hyvä, että terävyyttä pystyy leikkaamaan myös pois.

Uskottavan tarkkaa toistoa
Pioneerin pienempi studiomonitori on vakuuttava ulostulo. Hintaluokaltaan ne voivat olla monille kotistudioissa biisejä hinkkaaville kipurajoilla, mutta RM-05:t voisi kuvitella myös ammattilaiskäyttöön.
Taustamusiikin kuunteluun toistoa voi kuvata jonkin verran aggressiiviseksi. Ääni on hyvin analyyttinen, mikä on tärkeää miksauksia tehdessä. Erityisesti virveli-, laulu- ja kitarasoundeja pystyy ruuvailemaan hyvinkin tarkasti.
Kuuntelun perusteella monitorit tuntuivat olevan hieman enemmän kotonaan bändisoittimien kuin synteettisen musiikin toistossa. Ultramatalat bassot eivät pääse niillä aivan oikeuksiinsa. Toisaalta kitarat ja rummut kuulostivat uskottavilta. Bändisoittimilla ei kovin helposti pääse niin matalille taajuusalueille, etteikö niistä näillä selviäisi. Matalampia taajuuksia kaipaavia saattaa auttaa isompien RM-07-monitorien viisi hertsiä matalampi taajuusalue ja puolitoista tuumaa suurempi elementti.

+ Bändimusiikkiin oivallinen toisto
+ Analyyttinen toisto etenkin keskialueella
– Vaimea bassotoisto
– Ei yleiskaiuttimeksi

Pioneer Professional Audio RM-05
Hinta: n. 599 € / kpl
Lisätietoja: pioneerproaudio.com
Toimintaperiaate: Bi-amp-2-tiekaiutin
Kotelo: Painevalettu alumiinirefleksikotelo
Diskantti: 1,5” alumiininen hard dome -elementti
Basso/keskiääni: 5” aramidikuituelementti
Taajuusvaste: -10dB 45 Hz – 50 kHz
Äänenpaine (SPL): 104 dB SPL (@ 1 m)
Vahvistimen antoteho Basso 50 W / diskantti 50 W (RMS 4 ohmia)
Sisääntuloliitännät: Balansoitu xlr, balansoimaton rca
Tuloherkkyys: -40 dB – +6 dB
Jakotaajuus: 1,7 kHz
Virrankulutus: 142 W
Virrankulutus valmiustilassa: <0,3 W
Mitat(L×K×S): 203 x 281 x 225 mm
Paino: 9,3 kg
Muuta: Virtajohto, kumijalat, huopapehmusteet

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja