Parhaiten vinyylisoittimistaan tunnettu itävaltalainen hifivalmistaja Pro-Ject on esitellyt historiansa ensimmäisen täysautomaattisista levysoittimista koostuvan malliston ja sen ensimmäisen mallin.

Pro-Ject Automat A1:n luvataan tarjoavan luokkansa parasta ääntä ja vaivatonta käyttökokemusta. Vinyyliäänestä nauttiakseen joutuu vain tarkistamaan, että toistonopeus on oikea, ja painamaan starttipainiketta. Äänivarsi myös palautuu lepoasentoon levyn loputtua.

Automaattitekniikkaa varten Pro-Ject on tehnyt sopimuksen Saksan Schwarzwaldissa majailevan Fehrenbacher GmbH:n kanssa. Osaamisen pitäisi olla kohdillaan, sillä siellä valmistettiin 1900-luvun alkuperäiset Dual-vinyylisoittimet. Samainen tehdas valmistaa nyt käsin myös Automat A1:n. Komponentitkin on 98-prosenttisesti saksalaisia.

Vanhaan hyvään tapaan Automat-mallisto perustuu ja tulee perustumaan täysin mekaaniseen automaattikoneistoon elektroniikan sijaan. Pro-Ject lupaa, ettei se myöskään vaikuta soittimen suorituskykyyn levyä kuunnellessa.

Helppous on ollut mielessä muutoinkin, sillä soittimessa on sisäänrakennettu phono-esivahvistin mm-rasioille sekä esiasennettu OM 10 -äänirasia ultrakevyen 8,3 tuuman äänivarren jatkeena. Neulapaino ja sivuttaisvedon poisto on säädetty valmiiksi tehtaalla. Rasiakelkka on hiilikuidulla vahvistettua polymeeriä, jolloin se on kevyt ja jäykkä. Jos mielii käyttää ulkoista phono-esivahvistinta, sisäänrakennetun saa pois päältä kytkimestä.

Soitin on hihnavetoinen ja pyöritysnopeuksista tarjolla on 33 ja 45 RPM. Nopeuden vaihto tapahtuu sähköisesti, joten hihnaa ei tarvitse siirrellä käsin pyörältä toiselle. Mukana tulee pölysuoja. Levylautanen on alumiinia ja varustettu vaimentavalla renkaalla, runko puolestaan vaimennettua puuta ja tassut silikonia. Ainoa värivaihto on musta.

Pro-Ject Automat A1 on jo ennakkotilattavissa Suomessa 429 euron hintaan. Laitteiden on määrä saapua maahan helmikuun lopussa.

www.project-audio.com

ak-hifisystems.fi