Yhdysvaltojen Coloradossa majaansa pitävä PS Audio on julkistanut Aspen FR30 -kaiuttimet. Ohuet tornikaiuttimet ovat kolmiteiset. Erityispiirteenä niissä on, että mukana on sulassa sovussa dynaamisia ja planaarimagneettisia elementtejä. Mukana on muutakin kiintoisaa tekniikkaa.

Planaarielementeillä on toteutettu keskiääni- ja diskanttitoisto. Elementeissä on käytetty tehokkaita N52-neodyymimagneetteja sekä ohuita Teonex-kalvoja, joiden pitäisi tarjota nopeaa transienttitoistoa. Diskantteja on kaksi 2,5-tuumaista ja yksi kymmenentuumainen. Ne on koteloitu erikseen suljettuun osastoon, joka on täytetty aramidikuituisella vaimennusmateriaalilla. Se on irrotettavissa basso-osastosta kuljetusta varten.

Bassopuolen hoitavat dynaamiset, vähäsäröiset elementit, joiden kalvot ovat alumiinia. Niitä on neljä kappaletta, ja kokoa jokaisella on kahdeksan tuumaa. Bassoelementtien tukena on neljä kymmenentuumaista sivuille suunnattua passiivisäteilijää. Kuormana kaiuttimien luvataan olevan helpot. Herkkyyttä on 87 desibeliä. Suositeltu vahvistinteho on 100–600 wattia.

Kaiuttimet ovat rakenteeltaan modulaariset. Seinissä on käytetty MDF:ää, ja sisuksissa on rutkasti rimoitusta. Etubaffeli on valmistettu jäykästä ja vaimennetusta lasikuitu-hartsikomposiitista. Baffelissa on myös aallonohjaimet ylätaajuuksia varten. Painoa on reilut sata kiloa.

Tavoitteena pitkällisessä kehitysprosessissa on ollut kehittää kaiutin, joka soveltuu hyvin erilaisiin kuunteluympäristöihin ja tarjoaa referenssitason selkeyttä, yksityiskohtaisuutta, tarkkuutta ja vaivatonta dynamiikkaa.

Kaiuttimet tulevat valmistajan mukaan saataville keväällä. Värivaihtoehtoina ovat musta ja valkoinen. Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole tiedossa.

www.psaudio.com

www.mareks.fi