Qualcomm on esitellyt älykelloille uuden Snapdragon Wear 3100 -järjestelmäpiirin. Se korvaa jo 2,5 vuotta vanhan Wear 2100 -piirin ja on samalla pitkästä aikaa merkittävä tekninen uudistus hieman kilpailussa jalkoihin jääneissä Android-älykelloissa.

Huomiota on kiinnitetty kelloissa tärkeään akunkestoon. Sitä luvataan 4–12 tuntia enemmän kuin edeltävällä piirillä. Esimerkiksi gps-paikannuksen ja sykkeenmittauksen kanssa akun luvataan kestävän 15 tuntia 450 milliampeeritunnin akulla.

Lepotilassa käytössä oleva QCC1110-apusuoritin on 20 kertaa virtapihimpi pääsuorittimeen verrattuna. Apuprosessori mahdollistaa myös monipuolisemman näyttönäkymän. Se on ollut jo ennestään Android-kellojen vahvuus verrattuna Apple Watchiin. Nyt on mahdollista saada myös sulavasti liikkuva sekuntiviisari ja reaaliajassa päivittyviä sensoritietoja kuten askelmäärän.

Qualcomm on myös hellittänyt suitsiaan anturitietoa lukevista algoritmeista, joten valmistajat voivat nyt kirjoittaa omaa koodiaan ja hankkia kilpailuetua muihin Wear OS -kelloihin nähden.

Apuprosessorin tehtävä on pitää huoli kellon perustoiminnoista kuten sensoreista ja jatkuvasti päällä olevasta näytöstä silloin kun kello ei ole aktiivikäytössä – eli suurimman osan ajasta. Kun akku on vähissä, kello pystyy sammuttamaan muut ominaisuudet paitsi yksikertaisen kellonäkymän, jolloin akunkestoa saadaan lisää.

20 prosentin varauksella voi saada Qualcommin mukaan ytyä jopa viikoksi, mutta silloin ilmoitukset eivät ole käytössä. Lisäksi nyt mukana olevalla Snapdragon X5 LTE -modeemilla päästään 1000/150 megabitin latausnopeuksiin.

Itse pääprosessori on sama kuin edeltäjässäkin, jotan huippusuorituskykyyn ei todennäköisesti ole tulossa suuria muutoksia. Piiri sisältää neljä kappaletta 1,2 gigahertsin taajuudella toimivia ARM Cortex-A7 -suoritinytimiä ja Adreno 304 -grafiikkasuorittimen.

Snapdragon Wear 3100 -piiriä käyttäviä kelloja on lupa odottaa markkinoille tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ensimmäisten joukossa on Fossil, Louis Vuitto ja Montblanc. Kahden päivän päästä on luvassa uusi Apple Watch, joten nyt on käynnissä varsinainen älykellojen superviikko.

Wear OS ilmestyi uudelleenbrändättynä vastikään ja lupaa sulavampaa käyttökokemusta. Ainakin Wear OS -käyttöjärjestelmän ja piirien kehitystyön olisi syytä olla jatkossa nopeampaa. Qualcomm kuitenkin muistutti, että Wear 2100 on saanut parannuksia ohjelmistopäivitysten kautta ja niin tulee saamaan myös Wear 3100.