Hi-Fi+ on testannut tänä vuonna Suomessakin edustajan saaneen GoldenEarin Triton Reference -lippulaivakaiuttimet. Yhtiön on perustanut samainen Sandy Gross, joka on ollut mukana myös Polk Audion ja Definitive Audion perustamisessa.

Kaiuttimien suunnittelussa on tähdätty selvästi kalliimpien highend-kaiuttimien ääneenlaatuun kymppitonnin hintaluokassa sekä herkkyyteen. Niiden on tarkoitus myös palvella sekä kotiteatteri- että hifikäyttäjiä yhtäläisesti. Triton-sarjassa on myös kolmet edullisemmat mallit.

Kaiuttimessa on sisäinen 1800 watin aktiivisubbari kolmella pitkäiskuisella elementillä, passiivisäteilijöillä ja 56-bitin signaaliprosessorilla terästettynä. Keskialue ja nauhadiskantit ovat passiivisia.

Entä ääni? Lehden mukaan kaiuttimet todellakin pystyvät tuottamaan kilpailukykyistä ääntä verrattuna useisiin monin verroin kalliimpiin kaiuttimiin. Kaiuttimet kykenevät toistamaan toisaalta todella matalalta ja toisaalta myös ylimmän oktaavin ilmavuutta, molemmat yhtäläisellä auktoriteetilla ja taidolla.

Erottelukykyä kehutaan, headroomia riittää ja kaiutin toimii niin matalilla, keskinkertaisilla kuin kovillakin äänenvoimakkuuksilla. Parhaiten kaiutin toistaa taajuudet matalimmista alabassotaajuuksista keskialueelle. Stereoparia luonnehditaan jopa surroundmaiseksi. Korkeampi keskialue ja diskantti eivät testaajan mukaan aivan yltäneet kalliimpien verrokkien tasolle.

Suomessa kaiutin maksaa 9 990,00 € ja GoldenEaria edustaa Musiikin.com.

Koko perusteellisen arvion voi lukea täältä.

www.goldenear.com

www.musiikin.com