Välillä käy mielessä, että olisi mukava päästä kuuntelemaan takavuosikymmenen klassikkokaiuttimia sellaisina kuin ne ovat aikanaan olleet. Alkuperäiset vintage-kaiuttimet eivät välttämättä ole kuitenkaan enää nuoruutensa vedossa. Komponentit ovat yleensä vaihdettavissa ja elementitkin pystyy monilta osin kunnostamaan, mutta pakasta vedetty on aina kuitenkin eri asia.

Seas A26 -rakennussarja perustuu vuonna 1969 esiteltyyn huippusuosittuun ja kehuttuun Dynaco A25 -malliin, jota myytiin aikoinaan arviolta 600 000–1 000 000 kappaletta. Sekin oli Seasin suunnittelema ja Tanskassa valmistama. Hinta oli tuolloin 79,95 Yhdysvaltojen dollaria kappaleelta, mikä vastaa nykyrahassa hieman reilua 500 euroa.

Alkuperäisiä kaiuttimia Stereophile Magazinen perustaja J. Gordon Holt kuvasi tuolloin kaiuttimiksi, joiden musikaalista luonnollisuutta on hankala peitota millään hinnalla.

Stereophilen testi Dynaco A25 -kaiuttimista vuodelta 1969 on luettavissa täältä. Niitä luonnehdittiin aikanaan yhdeksi harvoista kaiuttimista, joilla ei ole lainkaan omaa soundia – todellista hifiä siis. Myös stereokuvaa kehuttiin erinomaiseksi

Dynaco oli aikanaan arvostettu merkki mutta alkuperäinen yhtiö lakkautettiin vuonna 1980 sen vaihdettua omistajaa. 1990-luvulla uusi omistaja hankki oikeudet brändiin ja on julkistanut muutamia uusia tuotteita. Sillä ei ole kuitenkaan enää mitään tekemistä alkuperäisen Dynacon kanssa. Seas sen sijaan porskuttaa edelleen, ja on nimi todennäköisesti osunut varsinkin kaiutinrakentajien ja kaiuttimien teknisiä tietoja kahlanneiden silmään.

Dynaco A25, samoin kuin nyt Seas A26 ovat yksinkertaisuuden taidetta. 28 litran kotelossa on kaksi kaiutinelementtiä: 10 tuuman paperikartioinen ja kumireunuksinen basso ja herkkyyden vuoksi suhteellisen kookas 35 millimetrin tekstiilikalottidiskantti.

Seas A26 on suunniteltu ääniominaisuuksiltaan mahdollisimman vastaavanlaisiksi kuin alkuperäinen Dynaco-kaiutin, mutta tehonkesto ja kestävyys ovat paremmat puolen vuosisadan aikana kehittyneiden valmistustekniikoiden ja materiaalien ansiosta.

Lineaarisesti käyttäytyvien kaiutinelementtien ansiosta jakosuodin on hyvin yksinkertainen ja koostuu ainoastaan kahdesta komponentista – 3,3 mikrofaradin kondensaattorista ja 10 ohmin vastuksesta, joka suitsii diskanttielementin äänenvoimakkuutta bassontoiston tasoon sopivammaksi. Halutessaan diskantin voimakkuutta voi hienosäätää vaihtamalla vastuksen arvon. Yksi vaihtoehto on korvata vastus potentiometrillä kuten alkuperäisessä A25-mallissa. Näin diskantin ja basson tasapainoa voi säätää helposti esimerkiksi sijoituspaikan vaihtuessa. Stereophilen testissä  tälle ei tosin nähny todellista tarvetta.

Rakennussarjassa myös elementtien ja portin sijoittelu ovat lähellä A25-mallia. Annettuja kotelomittoja ja suositellaan noudatettavaksi tarkasti parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi ja sisäistä rimoitusta suositellaan lisättäväksi. Näin kaiuttimen ominaisuuksista voi saada vielä enemmän irti. Halutessaan kotelon voi tilata myös valmiina.

Kotelo on varustettu hallitusti vuotavalla eli aperiodisella portilla, joka oli eräänlainen refleksiportin edeltäjä. Aperiorisessa portissa ei ole kuitenkaan refleksiputkea. Kuten refleksiportinkin kohdalla, myös aperiorisen portin tarkoitus oli laajentaa kaiuttimen toistoaluetta matalammalle.

Täytettä on Seas A26:ssa suunniteltu sijoiteltavaksi 50 grammaa tasaisesti kotelon sisälle ja 12 grammaa myös porttiin. Portin vaimennuksen määrää säätämällä voi hienosäätää bassontoistoa. Valmistaja suosittelee käyttämään myös jonkinlaista ilman kulkua rajoittavaa materiaalia kuten kangasta tuomaan akustista resistanssia. Vähemmällä vaimennuksella aikavaste paranee mutta basson äänenvoimakkuus vaimenee. Tässä tapauksessa diskanttia suitsivan vastuksen arvoa voi joutua hieman hienosäätämään. Kaiuttimien kanssa suositellaan käytettäväksi jalustoja, jolloin diskantti sijoittuu optimaalisesti korvien korkeudelle tai hieman niiden ylle.

Normaalihinta Seas A26-rakennussarjalla on 557,55 euroa kappaleelta. Siihen kuuluu kaiutinelementtien lisäksi sisäinen johdotus, kaiutinruuvit, naparuuviterminaali, jakosuotimen komponentit, tiivisteet ja kaiutinpiirustukset.

www.seas.no

www.hifitalo.fi