Samsung julkisti odotetusti sunnuntaina uuden Galaxy S9 -huippupuhelimensa. Ulkoisesti se on lähes identtinen viime vuonna ilmestyneen S8:n kanssa lukuun ottamatta muuttunutta sormenjälkilukijan paikkaa ja yhtä uutta värivaihtoehtoa. Uutuudessakin on Infinity-näyttö ja ohuet reunat.

Puhelin ilmestyi kahtena vaihtoehtona – S9 ja S9+. Käyttöjärjestelmänä niissä on Android 8 Oreo. Eroa on QHD AMOLED -näytön koossa, joka on perusmallissa 5,8 tuumaa ja Plus-mallissa 6,2 tuumaa. Prosessori on vaihtunut S8-mallin Snapdragon 835:stä Snapdragon 845:een. Äänentoistosta pitävät huolen AKG:n tuunaamat kuulokkeet ja sisäänrakennetut stereokaiuttimet Dolby Atmoksella varustettuna.

Tallennustilan kokovaihtoehdot ovat molemmissa 64/128/256 Gt. Se on laajennettavissa kortilla peräti 400 gigatavuun. Keskusmuistia on perusmallissa 4 gigatavua ja plus-mallissa 6 gigaa. Akun kapasiteetti puolestaan on perusmallissa 3 000 milliampeerituntia ja plussassa 3 500 milliampeerituntia. Vedenkestävyyttä ja pölytiiviyttä on IP68-sertifikaatin verran, mikä tarkoittaa 30 minuutin upotusta 1,5 metrin syvyydessä.

Tietoturva-alusta Knox on päivittynyt versioon 3.1. Tunnistautuminen onnistuu niin sormenjäljen, iiriksen kuin kasvojenkin tunnistuksella. Intelligent Scan -toiminnossa yhdistyvät iiriksen ja kasvojen tunnistus.

S9:ssä sormenjälkilukija siirtyi edeltäjää luontevampaan paikkaan kameran sivusta sen alle.

Perusmallissa takana on yksi kamera 12 megapikselin kennolla ja f/1,5–2.4 kokoisella aukolla, plus-mallissa sen seurana on saman kokoisella kennolla ja kiinteällä f/2,4-aukolla varustettu teleobjektiivi. Etukamera on molemmissa varustettu 8 megapikselin kennolla ja f/1,7-kokoisella aukolla.

Kamerapuolella muutokset ovat suurimpia. Kameran suurin aukko on kasvanut f/1,7-luvusta f/1,5 tasolle. Numeroina luku ei ole suuri harppaus, mutta antaa lisää pelivaraa hämärässä kuvatessa. S9:ssä on uutena ominaisuutena muuttuva aukkoluku, jota kameraohjelma säätää automaattisesti. Se turvautuu f/1,5-lukemaan vasta alle 100 luksin valaistusolosuhteissa.

Kameralla saa tallennettua myös videokäytössä 960 ruutua sekunnissa, mikä mahdollistaa mojovat hidastukset. Super Slow-mo-tila tunnistaa liikkeen ja kuvaa suurnopeusvideota automaattisesti. Myös Bixby-tekoälyalusta on integroitu kameran toimintoihin siten, että se pystyy tunnistamaan kuvien kohteita ja tarjoamaan niistä tietoa. Live Translation -toiminto taas kääntää kamerassa näkyvää tekstiä reaaliajassa.

S9 on tasaisen ohut puhelin vailla kameran aiheuttamia kohoumia.

Kuriositeettimaisempi uutuusominaisuus kamerassa on AR Emoji -toiminto. Se luo käyttäjän kuvasta 3D-hahmon, joka ilmeilee ja tekee eleitä. Sitä voi käyttää kuvissa tai videossa ja siitä pystyy tekemään myös AGIF-tarroja jaettavaksi.

Uutuuksilla voi ohjata kodin IoT-laitteita, mitä varten esiteltiin uusi SmartThings-sovellus. Viime vuonna S8-mallissa esitelty Dex Pad -telakka taas on uudistettu. Puhelin lepää uudessa mallissa telakan päällä, kun edellisessä versiossa se oli pystyssä. Telakkaan voi liittää näytön, näppäimistön ja hiiren, ja myös itse puhelinta voi käyttää hiirenä.

Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat Midnight Black, Coral Blue sekä Lilac Purple. Puhelimet tulevat myyntiin 16.3. Suositushinnat ovat seuraavat:
Galaxy S9: 899 euroa
Galaxy S9+: 999 euroa

www.samsung.fi